PRESS
psihološki triler

U kina je stigao nastavak hit filma "Joker" koji spaja triler i mjuzikl, i Joaquina Phoenixa i Lady Gagu

Nakon pet godina čekanja, u kina je napokon stigao dugoočekivani nastavak hit filma "Joker".

Nakon pet godina čekanja, u kina je napokon stigao dugoočekivani nastavak hit filma "Joker".

Nakon što je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, film "Joker: Ludilo u dvoje" ("Joker: Folie à Deux") napokon je stigao i u hrvatska kina. Ovaj psihološki triler redatelja Todda Phillipsa nastavlja priču o zloglasnom superzlikovcu Arthuru Flecku kojeg je i ovog puta utjelovio oskarovac Joaquin Phoenix, dok ćemo glazbenicu Lady Gagu gledati u ulozi Harley Quinn.

Radnja filma

"Joker: Ludilo u dvoje" priču nastavlja pet godina nakon događaja iz prvog filma. Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) nalazi se u zloglasnoj psihijatrijskoj Arkham State bolnici, gdje upoznaje pacijenticu Lee Quinzel, odnosno Harley Quinn (Lady Gaga). Dok se između njih razvija romantična veza, Arthur otkriva glazbu koja postaje ključni element filma. Film prati Arthurovo suđenje, glazbene fantazije s Lee, te postupno stapanje njegovih identiteta Arthura i Jokera. Istovremeno, Jokerovi sljedbenici u Gothamu planiraju njegovo oslobađanje iz Arkhama.

Scenarij su ponovno potpisali Todd Phillips i Scott Silver, koji su radili i na originalnom filmu, koji je zaradio više od milijardu dolara na svjetskim kino blagajnama. U filmu ćemo uz Lady Gagu i Joaquina Phoenixa gledati i Brendana Gleesona koji glumi brutalnog zatvorskog čuvara, Catherine Keener kao Arthurovu odvjetnicu, dok se Zazie Beetz vraća u ulozi Sophie.

image
WARNER BROS/COURTESY EVERETT COLLECTION

“Nismo željeli napraviti nastavak koji je samo ponavljanje prvog filma. Joaquin nikada ne bi izabrao lakši put, htio je da nastavak bude jednako intenzivan kao i prvi film”, izjavio je Phillips koji je iznenadio i odlukom da nastavak zapravo bude mjuzikl. Glazbeni brojevi služe kao inovativni način da Arthur izrazi svoje unutarnje stanje i fantazije, što dodaje novu dimenziju njegovom liku i cijelom DC univerzumu.

Joaquin Phoenix ponovno briljira u ulozi Arthura Flecka/Jokera. Kritičari ističu njegovu sposobnost da produbi lik, dodajući nove slojeve ranjivosti i ludila. Phoenix se također pokazao vještim u glazbenim brojevima, što dodatno obogaćuje njegovu izvedbu i potvrđuje njegov status jednog od najboljih glumaca svoje generacije.

Lady Gaga dobila je pohvale za svoju interpretaciju Lee Quinzel/Harley Quinn. Njezina kemija s Phoenixom opisana je kao "opipljivo luda", a mnogi kritičari ističu kako je njezina izvedba jednako impresivna kao i Phoenixova u prvom filmu, dodajući novu energiju i dinamiku cijelom projektu.

Glazbeni spektakl

Glazbeni brojevi u filmu dobili su mješovite reakcije. Dok neki kritičari hvale njihovu inovativnost i način na koji se uklapaju u narativ, drugi smatraju da im nedostaje energije i vizualne maštovitosti koju bi očekivali od mjuzikla. Ipak, većina se slaže da donose svježinu u žanr superherojskih filmova. Dio kritika osvrće se i na tanak scenarij gdje zamjeraju kreatorima da su se previše oslonili na koncept mjuzikla.

image
WARNER BROS/COURTESY EVERETT COLLECTION

Mnogi kritičari slažu se da "Joker: Folie à Deux" predstavlja smjeli odmak od svog prethodnika. Dok je prvi film bio mračna studija karaktera s jasnim utjecajima Martina Scorsesea, nastavak se odlučuje za eksperimentalniji pristup, kombinirajući elemente mjuzikla s psihološkim trilerom.

Neki smatraju da je ovaj film zabavniji i pristupačniji od originala, dok drugi žale za intenzitetom i provokativnošću prvog dijela. Ipak, većina se slaže da je ovo jedinstven i ambiciozan projekt koji se usuđuje eksperimentirati s poznatim likovima i žanrovima.

Kontroverzni mjuzikl koji će obilježiti filmsku godinu

"Joker: Ludilo u dvoje" nesumnjivo je jedan od najintrigantnijih filmskih naslova ove godine. Bez obzira na podijeljene kritike, čini se da je Todd Phillips uspio stvoriti film koji donosi kombinaciju vrhunskih glumačkih izvedbi, inovativnog pristupa žanru i provokativnih tema.

Ostaje za vidjeti kako će šira publika reagirati na ovaj neobični spoj superherojskog filma i mjuzikla - film u hrvatskim kinima igra od 2. listopada.

image
WARNER BROS/COURTESY EVERETT COLLECTION
Linker
04. listopad 2024 10:43