COURTESY EVERETT COLLECTION
HOROR-SATIRA

U naša kina ovaj tjedan stiže "Supstanca", horor satira s Demi Moore koja je unatoč svim manama osvojila kritiku i struku

Film je nagrađen za najbolji scenarij u Cannesu, kritike hvale nastup američke glumice, a u domaća kina stiže već u četvrtak.

Film je nagrađen za najbolji scenarij u Cannesu, kritike hvale nastup američke glumice, a u domaća kina stiže već u četvrtak.

Bizarno, humoristično, strašno i ekstremno, samo su neki od epiteta za novitet "Supstanca" koji stiže u hrvatska kina ovaj četvrtak 19. rujna). Američka glumica Demi Moore vratila se na filmska platna u nesvakidašnjoj ulozi koja portretira žene u Hollywoodu. Kritičari hvale njezin nastup, kao i mlađu kolegicu Margaret Qualley, najpoznatiju po ulogama u filmovima "Bilo jednom u Hollywoodu..." i "Kinds of Kindness". Glumačkoj postavi pridružio se i Dennis Quaid, poznat po komediji s kraja 90-ih "Zamka za roditelje".

image

Godine u Hollywodu? Najveća prepreka za žene

COURTESY EVERETT COLLECTION

Film prati Elisabeth Sparkle (Demi Moore), filmsku zvijezdu koja je kino platna zamijenila produkcijom videozapisa za tjelovježbu (da, u trikou i sa "štucanama" jako podsjeća na Jane Fonda). Sparkle je u svojim 50-ima, a iako njoj samoj godine nisu problem, skače i trenira snagom tinejdžerice, zatvaraju joj se vrata zabavne industrije jer je - "prestara".

image

Sue je nova, mlada, ultraženstvena verzija Elisabeth Sparkle

COURTESY EVERETT COLLECTION

No, nekako do nje dođe ‘supstanca‘ koja joj pomaže da ponovno oživi mlađu verziju sebe. Iz toga se rađa Sue (Margaret Qualley)...

Kroz crni humor te zabavne, ali strašne pa čak i horor scene, redateljica i scenaristica Coralie Fargeat na satirični način kritizira Hollywood i način na koji tretira žene. U filmu nema previše dijaloga, a ono što ga čini originalnim su kadrovi ispunjeni detaljima kao i sveprisutna feministička perspektiva.

image

Dennis Quaid briljira u ulozi direktora tv kuće

COURTESY EVERETT COLLECTION

Film je dobitnik nagrade za najbolji scenarij na Filmskom festivalu u Cannesu, a bio je i jedan od favorita za ‘Zlatnu palmu‘ te je od publike uživao 13-minutne ovacije, a kritičari ga na veliko hvale.
Fargeat ovo nije prvi put da oživljava podžanr horora i žensku inspirirajuću ulogu, s obzirom da je to prikazala i u svom debitantskom filmu "Osveta" iz 2017. godine.

Linker
17. rujan 2024 10:20