IGOR NOBILO
Ljeto u gradu

U Zagreb se vraćaju popularna "Dvorišta": Slave 10 godina, otvaraju nove lokacije i nude bogati sadržaj

Popularna manifestacija ponovno otvara svoja vrata Zagrepčanima i turistima pod sloganom "10 Dvorišta za 10 velikih godina".

Popularna manifestacija ponovno otvara svoja vrata Zagrepčanima i turistima pod sloganom "10 Dvorišta za 10 velikih godina".

Ovogodišnja manifestacija Dvorišta održat će se od 12. do 23. srpnja. „10 dvorišta za 10 godina“, jedna je od osnovnih poruka koja obilježava ovogodišnje izdanje manifestacije, a otkrivena su i četiri nova dvorišta koja će posjetitelji moći obići tijekom 12 dana trajanja. Jedno od njih malo je i intimno dvorište novootvorene Kuće karikature Oto Reisinger u Radićevoj 44a, zatim je tu osebujno i šarmantno dvorište Palače Oršić – Učeničkog doma Marije Jambrišak u Opatičkoj 14, zatim također novo, živopisno i zanimljivo dvorište Gimnazije Tituša Brezovačkog s ulazom s Jezuitskog trga, a programu se pridružuje i spektakularno dvorište Palače Magdalenić-Drašković-Jelačić u Demetrovoj 7-9. Uz nove lokacije, tu su još dva dvorišta Hrvatskog instituta za povijest (Opatička 10 i ulaz s Radićeve ulice), atrij Gimnazije Tituša Brezovačkog (u kojem će biti postavljena izložba u povodu 10 godina Dvorišta) te dobro poznate lokacije Arheološkog vrta, Zvjezdarnice i atrija Muzeja grada Zagreba.

image

Danijela Dolenec, Martina Bienenfeld i Slavica Olujić Klapčić organizatori su Dvorišta 2024.

IGOR NOBILO

Već 10 godina Zagreb i Dvorišta vole se javno, a dobro je poznat i često citiran komentar jedne posjetiteljice, zapisan sad već davne 2014. godine u knjigu dojmova, o tome kako se osjeća kao turist u vlastitom gradu. Dvorišta su snažno označila identitet Zagreba i nezaobilazni su dio njegove kulturno-turističke ponude, a to je potvrdila i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec. „Ova manifestacija koja je postala prepoznatljiv simbol našeg grada svake nas godine okuplja i povezuje kako bismo zajedno proslavili ljepotu naših dvorišta i stvarali trajne uspomene. Gradska dvorišta, oaze mira i ljepote u sredini urbanog okruženja mjesta su gdje se susrećemo, družimo i odmaramo. Pozivam sve sugrađane i turiste da posjete zanimljive lokacije na kojima ih čekaju bogati programi i sjajna glazba te da u ovih 12 dana na 10 lokacija dožive jedan drugačiji Zagreb", rekla je Dolenec.

image

Danijela Dolenec i Martina Bienenfeld

IGOR NOBILO

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) otpočetka je prepoznala ovaj jedinstveni projekt. „Dvorišta, koja TZGZ podržava od prvog izdanja, svake godine iznova oduševljavaju posjetitelje, obogaćujući našu turističku ponudu i promičući kulturnu baštinu Zagreba. Radujem se što ćemo zajedno proslaviti ovaj veliki jubilej i nastaviti širiti tople emocije i sjajnu atmosferu kroz ovo najzagrebačkije događanje. Zahvaljujem svim sudionicima i posjetiteljima što su proteklih deset godina bili dio ove jedinstvene priče, doprinijevši svojim sudjelovanjem da Dvorišta postanu istinski simbol urbane kulture i druženja u Zagrebu", rekla je direktorica Martina Bienenfeld.

image
IGOR NOBILO
image
IGOR NOBILO

„U Dvorištima nas, kao i uvijek, očekuju prekrasni ambijenti, a prilika je to i za upoznavanje povijesti Gornjeg grada. Posjetitelji će ponovno dobiti priliku zaviriti iza gornjogradskih fasada, a u itinerar manifestacije vraćaju se neki omiljeni lokaliteti", istaknula je suorganizatorica Slavica Olujić Klapčić iz Katapult promocije, a nadovezao se i Vedran Galić iz G.A.D. PRODUKCIJE. „Za 10 godina Dvorišta željeli smo, simbolično, otvoriti 10 lokaliteta i uspjeli smo u tome. Kao i uvijek, pripremamo odličnu ljetnu zabavu, a tome će sigurno pridonijeti i brojni glazbeni programi uživo – njih ukupno čak 80. Kroz 10 godina bilježimo više od 600 glazbenih nastupa, pa je stoga sasvim jasno koliko su Dvorišta povezana uz glazbu i koliko ih je ona na pozitivan način označila", rekao je Galić. Kada se svemu ovome pridoda izložba povodom 10 godina, koja će biti postavljena u atriju Gimnazije Tituša Brezovačkog, sve to skupa čini bogat program koji posjetitelje od 12. do 23. srpnja očekuje u Dvorištima, a pritom su, kako kažu organizatori, za sve od ‘7 do 77‘, a zapravo ‘od 0 do 100‘ – kao i do sada besplatna. Manifestacija je otvorena svaki dan od 18:00 do 24:00 sati, a dnevni programi objavljivat će se nekoliko dana unaprijed na njihovim društvenim mrežama.

Linker
05. rujan 2024 18:59