VEDRAN PETEH CROPIX
Jedini u svijetu

Zagreb je postao bogatiji za novo kul mjesto u samom centru grada, prvi smo otkrili o čemu je riječ

Galerija filma Dogma 23 inovativni je projekt filmskog entuzijasta i poduzetnika Matije Radeljaka koji nas je u galeriji ugostio uoči samog otvorenja.

Galerija filma Dogma 23 inovativni je projekt filmskog entuzijasta i poduzetnika Matije Radeljaka koji nas je u galeriji ugostio uoči samog otvorenja.

Zagreb je postao bogatiji za još jedno zanimljivo mjesto u samom srcu grada, točnije na adresi Ilica 49. Riječ je o galeriji filma Dogma 23 koja večeras otvara svoja vrata, a riječ je o mjestu koje spaja kulturu i tehnologiju na jedan potpuno novi način stoga je jedinstvena ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Iza ovog projekta stoji filmski entuzijast, redatelj i producent Matija Radeljak (37) koji nas je u galeriji ugostio uoči samog otvorenja i otkrio ponešto o konceptu i viziji ovog projekta koji je već sad zaintrigirao producente, distributere, investitore pa ne sumnjamo da će i publiku.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Fokus galerije bit će, kako najavljuje, na filmovima u fazi financiranja, promocije i distribucije, sa svrhom razvoja publike, stvaranja preduvjeta za uspješno financiranje filma i izravnog plasmana na tržište.

"Dogma 23 je tradicionalna galerija umjetnina fokusirana na filmsku umjetnost. Izlažemo filmove u svim formatima osim prikazivačkog koji je rezerviran za klasične formate u koje danas ne ubrajamo samo kina već i digitalne kanale za distribuciju. Ono po čemu smo jedinstveni je to što ćemo kao izloške koristiti aktivne filmske projekte koji kreću već od razvoja scenarija pa do samog financiranja, proizvodnje i u konačnici sve do distribucije. Ono što time osiguravamo je izravan kontakt s publikom i investitorima", govori nam Radeljak i napominje da je njegova misija da kroz galeriju filma kontinuirano osnažuje autore da realiziraju svoje projekte kao umjetnički i komercijalno utjecajna i relevantna djela.

image

U galeriji će se održavati redoviti edukativni, informativni i društveni programi

VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image

Dogma 23 nalazi se u Zagrebu, na adresi Ilica 49

VEDRAN PETEH CROPIX

"Uvjereni smo da je jedan dolazak u galeriju daleko vrjedniji od posjećivanja bilo kojeg digitalnog kanala osobe ili filma na internetu ili društvenim mrežama, a s druge strane posjetiteljima pružamo transparentni uvid u interes u bilo koju filmsku priču ili projekt i to vrednujemo kroz interakciju ljudi. Primjenjujemo najsofisticiranije metode i tehnologije počevši od pametnih ugovora koji omogućuju da dvije zainteresirane strane uz puno povjerenje u ispunjavanje uvjeta mogu sklopiti ugovor i to bez posrednika", napominje poduzetnik i autor projekta Dogma 23. Pametni ugovori spajat će producente s publikom i producente s financijerima, a uz to pokušat će napraviti i decentralizirani IMBD s vjerodostojnom bazom podataka.

"Kod nas će to funkcionirati na način da ćemo isto imati pametni ugovor i da će osoba/film/projekt za svoj profil morati platiti određeni iznos. Taj će profil potom moći dijeliti na svojim društvenim mrežama, a onda će njihova publika moći podržati taj profil i samim time dizati joj kredibilnost. Smatram da je ovakva baza, koja nije pod okriljem Amazona kao IMBD, na tržištu doista potrebna", napominje Radeljak koji nam je otkrio i tajnu koja stoji iza naziva galerije.

image

Dogma 23 zapravo je omaž i pokušaj reinterpretacije avangardnog filmskog pokreta "Dogma 95", napominje Radeljak

VEDRAN PETEH CROPIX

"Naziv Dogma 23 zapravo je omaž i pokušaj reinterpretacije avangardnog filmskog pokreta "Dogma 95" iz 1995. koji su utemeljili danski redatelji Lars von Trier i Thomas Vinterberg, koji su stvorili "Manifest Dogme 95". Pokret je to koji je nastao iz sličnih poriva, tada je pred njima bila digitalna produkcija i globalizacija filmske umjetnosti kojoj su se oni odlučili usprotiviti rigidnim manifestom za snimanje filmova", govori Matija koji se od djetinjstva bavi filmom i kazalištem. S 18 godina pokušao je upisati glumu za Akademiji dramskih umjetnosti, no taj je pokušaj neslavno završio zbog, kako kaže "najgoreg monologa koji je u životu održao". Od Akademije je nakon toga odustao, no od filma nikada. Počeo je raditi, snimati, režirati i producirati. Svoj prvi film "Fragmenti" snimio je 2009. godine, a od tada uspješno vodi svoju produkcijsku kuću Aning film s kojom je odradio brojne domaće projekte, ali i ostvario suradnje s inozemnim produkcijama.

image

Matija Radeljak i njegov ljubimac Zagi

VEDRAN PETEH CROPIX

Dogmu 23 vidi i mjesto povezivanja ljudi u jednoj opuštenoj atmosferi za koju je zaslužan minimalistički interijer opremljen s ponekim osobnim detaljem koji ovom prostoru daju pravi "feel good" vibe. Galeriju tako krasi i gramofon star tridesetak godina koje je donio iz doma svojih roditelja baš kao i desetak ploča koje su rado slušali tijekom obiteljskih okupljanja. Kompletnom vizualnom identitetu i uređenju galerije uvelike je doprinio i nagrađivani zagrebački kipar i scenograf Miljenko Sekulić Sarma, poznat ponajviše po svom radu u kazalištima diljem regije, koji s Radeljakom surađuje već 15 godina, a osim posla veže ih i veliko prijateljstvo.

image

Kompletnom vizualnom identitetu i uređenju galerije uvelike je doprinio i nagrađivani zagrebački kipar i scenograf Miljenko Sekulić Sarma

VEDRAN PETEH CROPIX

Radno vrijeme galerije je od srijede do nedjelje od 11 do 22 sata. Redovite izložbe pratit će i redoviti edukativni, informativni i društveni programi. Prva dva ulaza u galeriju su besplatna pa svakako navratite!

Linker
13. rujan 2024 07:59