RIKARDO ŠKORLIC
Davna vremena

Znate li što su traversa, bančić ili kongule? A bićerin?

U staroj gradskoj jezgri Makarske otvorena je izložba koja ulice ispunjava zaboravljenim lokalnim izrazima.

U staroj gradskoj jezgri Makarske otvorena je izložba koja ulice ispunjava zaboravljenim lokalnim izrazima.

Pitoreskne ulice stare jezgre grada Makarske ukrasilo je drugo izdanje jedinstvene izložbe projekta "Život/Life". Nakon što su u sklopu prošlogodišnje foto-izložbe na makarskim kalama i pjacetama osvanuli živopisni portreti Makarana i Makaranki iz različitih životnih sfera, kao i njihove osobne priče, ovoga su ljeta pročelja kuća oplemenile riječi. Oživljavajući izvorni duh šarmantnog dalmatinskog grada, kroz deset plakata postavljenih u javnom prostoru tijekom čitavog ljeta, koncept "Riječi" u fokus je smjestio pomalo zaboravljene lokalne izraze koji se, iznova izlazeći na ulicu, oslobađaju od prašine zaborava.

image
RIKARDO ŠKORLIC
image
RIKARDO ŠKORLIC

Živopisne kale oduvijek su mjesto susreta, upoznavanja i usputnih razgovora, a izložbom koja u fokus smješta riječi one postaju i mjesto na kojem se ponovno oživljavaju stari gradski izrazi kao što su maškadur, bićerin ili bava, a koji su nekoć našim precima ispunjavali svakodnevicu. Na deset različitih lokacija i kroz deset različitih priča, izložba kroz riječi približava duh i tradiciju grada. Makarskim turistima otkriva posebnosti koje je nemoguće pronaći u uniformiranim turističkim brošurama, a domaćinima poklanja jedinstvenu priliku da se podsjete bogate ostavštine svog grada odgađajući nemilosrdni dolazak zaborava. No, sve koji se u Makarskoj zateknu ovo ljeto navest će da u potpunosti urone u staru gradsku jezgru, da istražuju i šetaju ulicama i izgube se u kalama i pjacetama te u punini osjete duh Makarske. Autor riječi koje krase kuće u skrivenim i manje frekventnim kalama grada makarski je knjižničar Marino Srzić, a dizajn grafika koji čine plakate potpisuje dizajner Duje Medić.

image
RIKARDO ŠKORLIC
image
RIKARDO ŠKORLIC
image
RIKARDO ŠKORLIC
image
RIKARDO ŠKORLIC
image
RIKARDO ŠKORLIC

Izložba "Riječi" koja će krasiti grad tijekom cijelog ljeta jedan je dio projekta revitalizacije Makarske koji je započeo 2022. godine s projektom Lokale u kale. Makarska se tada pridružila međunarodnoj mreži gradova dobrog življenja Cittaslow, vraćajući na ulice duh autentičnog Mediterana i ljepote sporog življenja. Okrenuvši novi list, grad je prodisao novim sadržajem, uličice su ispunile galerije, kafeterije i konobe, a stara gradska jezgra zaogrnula se novom dozom šarma upoznajući turiste, ali i građane Makarske s nekim novim gradom, onim koji živi svoju autentičnost punim plućima i u kojem vrijedi ostati. Za revitalizaciju stare gradske jezgre Makarske, grad je nagrađen i posebnom nagradom "International Best Practice Project Prize" navodeći kako je "inicijativa transformirala stari grad u vibrantan hub prepun aktivnosti podržavajući lokalne zanatlije i obrtnike obogaćujući kulturni i ekonomski život zajednice.”

image
RIKARDO ŠKORLIC
Linker
05. rujan 2024 11:27