Sestre su svaka u svom stilu oplemenile svoju ljetnu rezidenciju

 VEDRAN PETEH CROPIX
DRUGI DOM

Bili smo u zaštićenom spomeniku kulture starom 500 godina u kojem ljetuju naše dizajnerice plemenitog porijekla

U Mošćenicama su nas ugostile sestre Martina Čičko Karapetrić i Morana Tomašević, koje su nam pokazale svoju plemićku rezidenciju te otkrile jesu li u njoj srele duhove.

U Mošćenicama su nas ugostile sestre Martina Čičko Karapetrić i Morana Tomašević, koje su nam pokazale svoju plemićku rezidenciju te otkrile jesu li u njoj srele duhove.

Dizajnerice i sestre blizanke Martina Čičko Karapetrić i Morana Tomašević, otvorile su nam vrata svoje ljetne rezidencije u Mošćenicama, gdje ljetuju svake godine te nam ispričale jako zanimljivu priču. Boudoirke, kako ih mnogi od milja zovu i ovo ljeto provode radno, na rate u malom srednjovjekovnom utvrđenom gradiću gdje nema apartmana, ni hotela. "Često se dogodi da odemo na more samo na vikend ili tek nekoliko dana. Ipak, nas dvije svake godine solo pobjegnemo u Mošćenice, barem tjedan dana. To je vrijeme samo za nas i uvijek nam je jako lijepo i zabavno. Ove godine smo, tako, otišle na reviju našeg rođaka Zigmana u Rijeku, pa se ta avantura produžila na deset dana ljetovanja”, kažu vlasnice popularnog modnog brenda Boudoir. Pitali smo ih zašto su odabrale baš Mošćenice?

image

Njihovi preci bili su Karolina plemenita Domaldović i kapetan duge plovidbe Antonio Dešković

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Ljetnikovac je zaštićeni spomenik kulture

VEDRAN PETEH CROPIX

"Tu je naša djedovina, odnosno kamena kuća na dva kata s kamenim popločenim dvorištem, kortilom, stara petsto godina u kojoj je rođen naš ‘praprapranono‘. U kortilu se nalazi i znamenitost Mošćenica, Rundićeva šterna, bunar od vapnenca, jedini sačuvan u mjestu. Djed je zadnji predak za kojeg znamo da je živio u toj kući i zbog toga smo posebno emotivno vezane uz to mjesto. To je naime, naš drugi dom koji se nalazi na moru”.

image

Unutar dvorišta nalazi se znamenitost Mošćenica, Rundićeva šterna

VEDRAN PETEH CROPIX

S obzirom na starost kuće zanimalo nas je na koji je način održavaju i u kojem stilu su je uredile. "Kuću postepeno uređujemo već dvadeset godina, tako da je sada poprimila ovaj izgled u kojem smo posebnu pozornost posvetile našim spavaćim sobama dekoriranim i kompletno namještenim s restauriranim, neobaroknim namještajem. Od novijih komada u kući se ističe veliki francuski antikni Tole luster kupljen na Britancu.

image

Francuski antikni Tole luster kupljen je na Britancu

VEDRAN PETEH CROPIX

”Sestre su tako, svaka u svom stilu oplemenile svoj ljetni dom. Martinina soba je viktorijanska te sadrži smeđi drveni, pomalo gotički namještaj koji se oduvijek nalazio u kući, dok je Morana svoj prostor uredila u shabby chic varijanti obojenoj u bijele i pink nijanse.

"Napravile smo i kompletnu adaptaciju tavana, s čime smo dobile još dvije spavaće sobe za djecu tako da kuća ukupno ima pet spavaćih soba, veliki hodnik, koji ujedno funkcionira i kao dnevni boravak te jednu kupaonicu, što zna biti dosta problematično, naročito kada je kuća puna. U planu nam je adaptirati i konobu u jedan manji apartman da se malo rastereti gornji dio kuće”.

image

Sestre su svaka u svom stilu oplemenile svoju ljetnu rezidenciju

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Ovo je njihov drugi dom u kojem beskrajno uživaju

VEDRAN PETEH CROPIX

No, kako se "plemenite” sestre dogovaraju kada je u pitanju uređenje? Kako kažu, uvijek donose zajedničke odluke kako će nešto izgledati, baš kao što su složne i u dizajniranju. Obje su također fascinirane i prekrasnim pogledom iz kuće koja s jedne strane gleda na Kvarnerski zaljev te otoke Cres i Krk, dok dva prozora pružaju pogled na zvonik crkve sv. Andrije, koji je također vrlo lijep.

"Gdje god da pogledaš uvijek je tu neka lijepa vizura, u svakom slučaju krasno. Jako je zanimljivo s prozora gledati pomorski promet koji se svakodnevno odvija iz Rijeke prema svim krajevima svijeta. Predobro je u tom zaljevu vidjeti ogromne box brodove i tankere, pa ih često fotkamo sa svog prozora, jer su to jedinstveni prizori za zabilježiti”, otkriva Martina, koja osim u pogledu uživa i na plaži.

"Do plaže ima svega petnaestak minuta po stepenicama koje vode od grada Mošćenice do Mošćeničke Drage, odnosno plaže sveti Ivan. Ima ih 750 i idu kroz lovorovu šumu, što je zaista prekrasno i jako praktično. Međutim, lakše se spustiti nego uspeti natrag gore. Tako da mi uglavnom na plažu idemo autom. Stepenice su za našu djecu koja žele biti neovisna o nama i ići na kupanje kad to požele”, kaže Martina, koja nam je otkrila i njihov omiljeni ritual.

image

Maleni balkončić na kojem Morana i Martina rado ispijaju kavu

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Kuća je stara više od 500 godina

VEDRAN PETEH CROPIX

"Ujutro obavezno odemo do takozvane ‘butege‘, lokalne trgovine tipične za mala mjesta. Kod nas je ona mjesto druženja, susreta i tračeva. Ondje zna biti jako osebujno, zanimljivo i smiješno. Dakle, dan nam počinje tako da ujutro odemo po kruh u butegu, a zatim doručkujemo. Uvijek imamo obilan doručak, naime, izvadi se sve iz frižidera i uvijek apsolutno pretjeramo u tome”, iskrena je Martina. A kako se sve ne bi svelo na hranu i prženje na suncu, dizajnerice za vrijeme ljetovanja najviše vole obilaziti svoju omiljena mjesta u Istri.

"Imamo svoje favorite koje obilazimo svakog ljeta pa tako idemo u Hum, Motovun, Grožnjan i na rt Kamenjak, bez obzira na to što smo ondje već bili. Tako razbijamo monotoniju plaže, da se sve ne svodi samo na prženje na suncu. Dakle volimo ići na izlete u Istru. To nas jako veseli, a navedenim mjestima se uvijek volimo vraćati jer su posebna.

image

Veliku pažnju u kući, posvetile su svakom detalju

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Martinina soba je viktorijanska te sadrži restaurirani drveni namještaj

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Veliki hodnik ujedno je i dnevni boravak

VEDRAN PETEH CROPIX

Zanimala nas je i priča o njihovim precima, koji su živjeli u kući, kao i legende vezane uz nju."Naša ‘praprapranona‘ Karolina plemenita Domaldović je bila Opatijka, svi su je zvali ‘Lijepa Opatijka‘. Bila je udana za našeg ‘nonota‘ Antonija Deškovića koji je bio kapetan duge plovidbe i plovio po cijelom svijetu. Kad je kuća nakon okupacije Talijana opet došla u ruke naših predaka, u njoj su pronađeni artefakti o tome, kao i suveniri koje je naš djed donosio s putovanja iz cijelog svijeta, uključujući taj vrijedni namještaj koji se i danas nalazi u kući”, kažu Morana i Martina, koje su nam za kraj ispričale i zanimljivu legendu.

"Neki od naših gostiju tvrde da kuća ima duhove. Mi ih nismo susrele i nemamo to iskustvo. Ali tko zna... Mislim da ljude koji nikada nisu boravili u ovako staroj kući, ona automatski asocira na mogućnost da se u njoj nalaze duhovi. Nama je, pak, ovdje potpuno prirodno boraviti i ljetovati te se osjećamo apsolutno ugodno u toj kući, koja je ujedno i naš drugi dom”, zaključuju.

image

Morana je svoj prostor uredila u shabby chic varijanti

VEDRAN PETEH CROPIX
image

Sestre uz bunar od vapnenca, jedini takav sačuvan u mjestu

VEDRAN PETEH CROPIX
Linker
05. rujan 2024 11:25