Veliki izazov mu je ideiranje arhitektonskih projekata, te uređenje interijera i vrta

 PRIVATNI ALBUM
ZBOGOM MONOTONIJI

Izvan svih okvira: Saša Šekoranja otvorio nam je vrata privatnog salona i objasnio zašto je atelje pretvorio u metalnu kapsulu

Zagrebački umjetnik ekskluzivno za Gloriju otvorio je vrata svog novouređenog cvjetnog ateljea u središtu grada i pokazao nam svoj privatni prostor na katu.

Zagrebački umjetnik ekskluzivno za Gloriju otvorio je vrata svog novouređenog cvjetnog ateljea u središtu grada i pokazao nam svoj privatni prostor na katu.

Nakon ljetnog odmora koji je proveo u svojoj kući u Istri uz nekoliko kraćih izleta u Italiju i Francusku, kraj ljeta za zagrebačkog florista i umjetnika Sašu Šekoranju znači i povratak u rodni grad, te završetak preuređenja interijera njegovog studija u strogom središtu grada. Otvorio ga je lani, a novu sezonu dočekuje s novim idejama i potpuno novim dizajnom interijera koji sada podsjeća na metalnu kapsulu. Svoj koncept predstavio je ekskluzivno za Gloriju i prvi put javnosti pokazao i kako izgleda njegov privatni dio od 150 četvornih metara na katu, gdje su smješteni salon, studio, ured i povremeni atelje.

image

Saša Šekornja ljeto je proveo u Istri s izletima u Italiju i Francusku

PRIVATNI ALBUM

Njegov novi izložbeno-prodajni prostor u Ulici kralja Držislava proteže se na tri razine: u podrumskom dijelu nalazi se prostrano skladište u kojem Saša napokon, barem zasad, ima dovoljno mjesto za čuvanje svih stvari koje su mu bitne ili bi jednog dana to mogle postati, a u prizemlju je cvjećarnica koju je nakon nepunih godinu dana u potpunosti preuredio.

image

Sašin izlog jedan je od najljepših u gradu

PRIVATNI ALBUM
image

Cvijeće mu nikad ne dosadi

PRIVATNI ALBUM
image

U salonu dominira stado ovaca

PRIVATNI ALBUM

"Ne podnosim monotoniju, uvijek želim više i bolje, te se veslim svakoj promjeni, koja me tjera da počnem razmišljati izvan okvira i naučenih obrazaca. Novi prostor daje mi novu energiju, te me tjera da nastavim učiti i kreativno se razvijati, što je za umjetnika najvažnije", kaže Saša Šekoranja.

Nekadašnje ružičaste zidove u prizemlju obložio je inoxom, koji mu se nametnuo kao suvremeni industrijski materijal, a uz to je i iznimno fotogenčan, a prostor će razigrati pomičnim svjetlosnim panelima, koji će kod njega imati funkciju pomičnih zidova koji se mogu preslagaviti, a uz to mijenjaju boju, mogu se oslikavati ili poslužiti kao podloga za printanje fotografija. Uz njih su tu i paravani od obojenog stakla za izloženo cviječe, a prostorom u prizemlju i dalje dominira golemi kubus. Riječ je o rashladnoj vitrini u kojem Saša drži svježe cvijeće, a nepromijenjen je ostao i inox pult s mramornom pločom na kojem slaže svoje jedinstvene bukete i cvjetne dekoracije.

image

Zidovi su obloženi inoxom

PRIVATNI ALBUM
image

U privatnom dijelu na katu dominira bijela boja

PRIVATNI ALBUM
image

Omiljeni motovi na njegovim slikama su - morski

PRIVATNI ALBUM

"Inox oblogama dobio sam dojam industrijskog dizajna, kakav inače prevladava u kuhinjama ili dizalima, a meni se kod nih najviše sviđa iskrivljena refleksija boja, slika i svjetlosti koju sam time dobio u prostoru. A za svjetlosne panele sam se odlučio jer su multifunkcionalni, a uz njih mi ne trebaju druge svjetiljke i lampe", nastavlja Saša Šekoranja, koji se već dugo osim svojim osnovnim poslom, bavi i slikanjem, izradom keramike, te ideiranjem projekata i uređenjem interijera.

Izložbeni prostor je na katu i u njemu prevladava bijela boja kako bi Sašine umjetničke slike i oslikana keramika još bolje došli do izražaja. Tu su i brojne skice, idejna rješenja, te projekcije za vile i ljetnikovce koje Šekoranja trenutačno uređuje, a od motiva u prostoru prevladavaju, dakako, cvijeće, te - ovce.

image

Veliki izazov mu je ideiranje arhitektonskih projekata, te uređenje interijera i vrta

PRIVATNI ALBUM
image

Saša izrađuje i oslikanu keramiku

PRIVATNI ALBUM
image

Sašini buketi su prava umjetnička djela

PRIVATNI ALBUM

"Bio sam zaluđen Lalanneovim ovcama iz kolekcije Yvesa Sainta Laurenta, pa sam čak sanjao o tome da jednu nabavim na aukciji, sve dok nisam shvatio da se prodaju za milijunske cifre. Pa sam morao pronaći priuštivu zamjenu i svoje sam stado nabavio od jednog francuskog proizvođača: izrađene su od drveta i obložene pravom vunom, a koristim ih kao skulpture u prostoru, premda su dovoljno čvrste da mogu poslužiti kao tabure ili stolić", priča Šekoranja koji sva područja svog umjetničkog djelovanja smatra nedjeljivima i međusobno povezanima.

image

Na katu se nalazi Sašin privatni prostor

PRIVATNI ALBUM
image

Saša svoj studio koristi i za slikanje

PRIVATNI ALBUM
image

Svjetlosni paneli zaduženi su i za organizaciju prostora

PRIVATNI ALBUM

Trenutačno ga najviše veseli završetak slikarskih narudžbi velikih formata do 5x5 metara, ali i povratak u cvjećarnicu s dolaskom jeseni. "Cvijeće mi nikad ne dosadi, a polako se već spremam i za Božić, te osmišljavanjem scenarija za snimnje specijalne emisije na tu temu za HRT", kaže Šekoranja, koji će svoje susjede i sve druge prolaznike kao i uvijek dosad častiti pogledom na jedan od najljepše uređenih izloga u gradu.

image

Sanjao je o tome da nabavi LaLannovu ovcu iz kolekcije Yvesa Saint Laurenta, ali se morao zadovoljiti ekonomičnijom inačicom

PRIVATNI ALBUM
image

Novo lice cvjetnog ateljea za novu sezonu

PRIVATNI ALBUM
Linker
05. rujan 2024 11:08