Tapeta Psychedelia iz kolekcije Woodstock, 3 role od 52x300 cm, 229 € MINDTHEGAP

INTERIJERI

Minimalizam vam je dosadan i više volite lude sedamdesete? Vrijeme je za povratak psihodelije u domove

S blještavilom jarkih boja i živopisnih uzoraka, lude se sedamdesete uvijek iznova vraćaju u modu. Dobrodošle su i u interijerima koje sjajno podiže psihodelični dizajn.

S blještavilom jarkih boja i živopisnih uzoraka, lude se sedamdesete uvijek iznova vraćaju u modu. Dobrodošle su i u interijerima koje sjajno podiže psihodelični dizajn.

Iako je od Woodstocka prošlo više od pola stoljeća, hipi pokret i s njime povezana supkultura nepresušno je vrelo inspiracije za umjetnike, modne kreatore i dizajnere, a kod mnogih pobuđuje nostalgiju za romantiziranom vizijom sedamdesetih. Nastala kao otpor prema uvriježenim građanskim normama i obilježena jakom antiratnom notom, iznjedrila je neke od najvećih rock legendi, ali i ostavila neizbrisiv trag u vizualnom stvaralaštvu.

image

Naslonjač Hudson chair - Soul Sacrifice, 1820 £ LIME LACE

Vatromet jarkih, fluorescentnih i komplementarnih boja, upečatljiva tipografija obilježena upadljivim slovima neočekivanih oblika, floralni i neobični uzorci, zavojite linije i “pomaknuti” prikazi stvarnosti spojili su se u ono što danas nazivamo psihodeličnim dizajnom, s obzirom na to da se takva poetika povezivala s djelovanjem halucinogenih droga. Ipak, iako su njegovi začetnici često konzumirali opojna sredstva poput LSD-a, pogrešno bi bilo reći da psihodelični dizajn nužno uključuje promijenjena stanja svijesti. Zapravo, on je još od početaka uključivao i pažljivo promišljanje čiji su plod bile začudne kombinacije oblika i boja koje su i danas jednako atraktivne kao 1970-ih.

image

Tapiserija Fluorescent Muchroom, 95x73 cm, 9,59€ ALIEXPRESS

image

Tabure Mercury, cijena na upit ADRENALINA

Dublja poruka koju psihodelični dizajn nosi je važnost slobode, on poziva na nesputanost i kršenje stilskih pravila, a zbog svoje je maksimalističke naravi u opreci s minimalizmom i poetikom neutralnih tonova. U prostor unosi razigranost i optimizam, vizualno ga podiže i osvježava, a skandinavsku viziju smirenog i skladnog ozračja zamjenjuje živahnom, dinamičnom atmosferom. Iz potonjeg razloga sa psihodeličnim šarenilom ne treba pretjerivati, jer previše vizualnih podražaja djeluje iscrpljujuće.

image

Lava lampa Purple Tower, 11x11x39,5 cm, 45 € STUDIO 56/ Ototo vadičep papiga, 30,66 € STUDIO 56/ Vaza Shibuy 159€, KARTELL/ Qeeboov drveni stolić Mambo, 40x25x40 cm, 280 € DIZAJNHOLIK/ Set čašica za liker Kristalin Rainbow, 6x60 ml, 30 € STUDIO 56/ Kasica Dog Fiore od dolomita, v. 12,12 € KARE

Osim toga, kad se na jednom mjestu nađe previše upadljivih detalja, svi znatno gube na svojoj efektnosti. Bilo da je riječ o namještaju, dekoracijama ili kućnom tekstilu, za opulentni psihodelični stil vrijedi osnovni “manje je više” postulat minimalizma.

Linker
22. listopad 2024 09:18