VEDRAN PETEH CROPIX
Svestrana poduzetnica

U Zagrebu je otvoren novi concept store koji spaja vino i dizajn, razgovarali smo s vlasnicom

Sommelierka Jelena Šimić Valentić otkriva što ju je motiviralo da s prijateljicom otvori multifunkcionalni prostor u kojem je sve u znaku finih vina i stvari za uređenje doma.

Sommelierka Jelena Šimić Valentić otkriva što ju je motiviralo da s prijateljicom otvori multifunkcionalni prostor u kojem je sve u znaku finih vina i stvari za uređenje doma.

"Vrhunska sommelierka mora imati znanje o vinima iz cijeloga svijeta, neprestano se usavršavati, obilaziti festivale... Kada prilazi gostu, ne smije imati uzvišen stav, već mora biti srdačna i komunikativna", govori Jelena Šimić Valentić, vlasnica Pupitresa, butika vinske kulture u Zagrebu, a odnedavno i istoimenog koncept dućana. Prvi Pupitres bio je u Frankopanskoj, no prostor je postao premalen za sve Jelenine ideje, a i zgrada u kojoj se nalazio ušla je u proces obnove zbog oštećenja nastalih u potresu 2022. Zato je s prijateljicom Sanjom Gregorius pronašla novi prostor u Medulićevoj, nazvale su ga A‘more x Pupitres, a ondje se uz vina nalaze i detalji za dom mladih svjetskih dizajnera.

"Prijepodne će se služiti kava, cijeđeni sok, zanimljivi zalogaji. Vinska karta će biti dinamična te kreirana u trenutnoj inspiraciji, što je najljepši posao svakog sommeliera. Večeri će pak biti ispunjene vinima te raznim tematskim radionicama", govori Jelena Šimić Valentić, koja je vina zavoljela slučajno i neočekivano, kad je nakon srednje škole iz Bjelovara stigla u Zagreb gdje se zaposlila kao konobarica u jednom restoranu.

image

Jelena Šimić Valentić

VEDRAN PETEH CROPIX

"Fasciniralo me što bi neki gosti u jednoj večeri na vino potrošili moju mjesečnu plaću. Često su me znali pitati neke informacije o vinu, a ja nisam znala odgovore. Presudan trenutak bio je kada sam radila u restoranu Škola i kada je moj tadašnji šef otvorio jedno posebno vino koje me toliko očaralo da sam o njemu poželjela sve doznati. Te sam večeri surfala i istraživala te shvatila da iza svakog vina stoji neka lijepa priča. Upisala sam Hrvatski Sommelier Klub 2007. i završila dvije razine, a četiri godine kasnije i treću te stekla diplomu sommeliera. Otada nije prošao ni dan da ne istražujem vina", nastavlja Jelena. Paralelno je upisala Ekonomski fakultet, no ubrzo je odustala kada je shvatila da je sommelierstvo njezina budućnost.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Bila sam jako hrabra, slušala sam svoje srce. Po prirodi sam jako vrijedna, odrasla sam u obitelji s petero braće i sestara, roditelji su nas uvijek učili da se ne bojimo kročiti kroz život i da pomažemo svima, s tim vrijednostima sam išla dan po dan jer sam uvijek znala da se mogu vratiti u svoj dom ako moje ideje propadnu, ali nisam se bojala", kaže Jelena.

Dugo je radila u bistrou Apetit City, a tadašnja vlasnica Sanja Gregorius dala joj je povjerenje da bude voditeljica i sommelierka te joj predložila da ondje organizira vinske radionice. No, Jelena je ubrzo morala na čuvanje trudnoće. Samo šest mjeseci nakon što je rodila sina Luku pokrenula je Pupitres, a u proteklih deset godina ondje je održala više od tisuću vinskih radionica.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Sada, s odmakom, mogu reći da se dogodilo čudo. Nekad se pitam što je to što mene gura naprijed. Strast, želja i ljubav duboko su usađeni u mene, ali je nevjerojatno svaki put stati pred te ljude i biti entuzijastična kao da mi je prvi put. Književnik Enes Kišević naš je stalni gost i često mi govori: ‘Jelena, ti svaki put kao da imaš predstavu!‘ To su za mene veliki komplimenti. Ljudi vole autentičnost, iskrenost i osjete da im se dajem kroz tih sat i pol predavanja, vidim da su očarani", otkriva. Novi koncept dućan spoj je dviju strasti - Jelenine prema vinu i Sanjine prema dizajnu.

image
VEDRAN PETEH CROPIX
image
VEDRAN PETEH CROPIX

"Čak i kada mi je bilo najteže nisam posustajala, nego sam tražila rješenje. Primjerice, kada u vrijeme lockdowna nismo mogli raditi, osmislila sam Bilješke o vinu. Sve što sam imala tada na računu uložila sam u knjige i izdala limitiranu ediciju od 400 vodiča za kušanje vina. Nije važno je li osoba profesionalac ili samo ljubitelj vina, uz pomoć vodiča može naučiti kako da analizira i kuša vino te vodi bilješke o tome. Prije dvije godine na Agronomskom fakultetu završila sam i jednogodišnji program osposobljavanja za poslove vinogradara i vinara. Sretna sam što sam zadržala lakoću življenja kroz vino, što imam u sebi crtu koja me gura naprijed", zaključuje Jelena Šimić Valentić.

26. prosinac 2024 03:10