Lunai keramika

 LUNAI STUDIO/INSTAGRAM
S tekućim zlatom

Vodimo vas u bajkoviti svijet Lunai keramike: Neodoljive šalice i nakit osvojili su nas na prvi pogled

Pronašli smo dekoracije koje su unikatne i posebne, a iza kojih se krije priča o ljubavi između keramike i jedne bivše odgajateljice iz dječjeg vrtića.

Pronašli smo dekoracije koje su unikatne i posebne, a iza kojih se krije priča o ljubavi između keramike i jedne bivše odgajateljice iz dječjeg vrtića.

U bespućima Instagram profila i zasićenosti s istima, rijetko koji nas oduševi baš na prvi pogled, no točno to se dogodilo kada smo naišli na Lunai studio. Feed prepun preslatkih i neodoljivih proizvoda od keramike - od ljupkih šalica i tanjurića pa sve do nakita i dekoracija. Iza njih stoji mlada Čakovčanka Božica Žerjav, po struci odgajateljica, koja je svoju ljubav prema keramici otkrila sasvim slučajno.

"Tako se očito događaju najbolje stvari u životu. Otišla sam na radionicu i zaljubila se u rad s glinom. Nakon toga svakodnevno sam maštala o svojoj keramici, šalicama i mogućnosti da to bude moj posao. Nakon tri mjeseca maštanja stigao je otkaz na mom tadašnjem poslu u dječjem vrtiću, a kako sam oduvijek težila tome da postanem sama svoj šef znala sam da je to moja prilika. O glini sam znala samo osnove, krenula sam od nule u svakom smislu i time mnoge iznenadila. Danas s vremenskim odmakom znam da su taj rizik i skok u nepoznato bili moja najbolja odluka", govori nam Božica.

image

Šalica sa cvjetnim motivima i tanjurićem

LUNAI STUDIO/INSTAGRAM
image

Božica u svom kreativnom kutku organizira i radionice izrade keramike

LUNAI STUDIO/INSTAGRAM
image

Personalizirane šalice jedne su od omiljenih

LUNAI STUDIO/INSTAGRAM

U radu je potiče ljubav prema lijepim stvarima, želja za kreiranjem nečega što će nam uljepšati život i svakodnevicu. "Mislim da su kreativnost i originalnost te razvijen vlastiti stil koji daje prepoznatljivost na tržištu - neizostavni. Ima tu još puno drugih stvari kao što su preciznost i strpljenje koje glina doista zahtijeva i uči nas njemu", pojašnjava Božica.

Šalice s motivima voća, cvijeća, imena ili samo inicijala izgledaju bajkovito, no put do njihova konačnog dizajna nije toliko jednostavan. Izrada keramike proces je koji traje i iziskuje vrijeme. "Svaka Lunai šalica nastaje kao rezultat isključivo ručnog modeliranja i oblikovanja. Samo modeliranje traje do sat vremena, nakon toga slijedi sušenje koje potraje nekoliko dana. Osušeni predmeti oslikavaju se i potom su spremni za prvo, biskvitno paljenje. Slijedi glaziranje, ponovno paljenje u peći i za dodatnu čaroliju na kraju nanosi se pravo zlato u tekućem obliku, a onda i treće paljenje. Nakon svakog paljenja keramike peć se mora hladiti dva dana da bi se mogla otvoriti. Tako da su za nastajanje jedne šalice potrebna tri tjedna", otkrila nam je Božica.

Među njezinim radovima je i preslatki nakit s kojim ćete se sigurno istaknuti i koji će zaintrigirati sve oko vas. U kolekciji se nalaze lančići s privjescima minijaturnih šalica, srca sa slovima, ali i posebno zanimljivo prstenje. "Šalice su nešto što jako, jako volim i naravno da sam trebala smisliti kako da uvijek budu uz mene - ovako na lančiću to je stvarno moguće. Sve što sam smislila i izradila nastalo je kao rezultat moje želje da to imam za sebe, a onda su drugi to prepoznali i poželjeli", otkrila nam je Božica.

image

Keramički prstenje s motivom srca dolazi u više veličina

LUNAI STUDIO/INSTAGRAM
image

Preslatki lančići s inicijalima

LUNAI STUDIO/INSTAGRAM
image

Šalice koje uvijek i posvuda mogu biti uz vas

LUNAI STUDIO/INSTAGRAM
image

Svaki prsten rađen je ručno od bijele kamenine (imitacije porculana) što mu daje čvrstoću

LUNAI STUDIO/INSTAGRAM

Neki su imali želju naučiti i sami se okušati u izradi keramičkih čuda pa je Božica odlučila organizirati radionice u svom domu u Čakovcu. "Prve sam organizirala bez nekih velikih očekivanja, samo sam htjela ljudima u svom gradu dati priliku da rade s glinom, kvalitetno provedu vrijeme i druže se u opuštenoj atmosferi uz čašu vina. Iskreno, iznenadio me i razveselio interes, termini se rezerviraju najčešće odmah po njihovoj objavi. A atmosfera je divna, opuštena. Nema ljepšeg od radosnih polaznica koje su nešto lijepo i njima drago stvorile svojim rukama", priznaje.

Najveće zvijezde njezine bajkovite kolekcije definitivno su šalice. Cvjetne koje je proljetos osmislila, s motivom limuna koje nas podsjećaju na jug Italije, kao i one personalizirane s imenima ili natpisima po želji koje kupci obožavaju. Uz sve to, kreativna Božica već ima u planu neke nove dizajne i komade, koji će sigurni smo, pronaći svoje vlasnike u vrlo kratkom roku. "Nove ideje neprestano dolaze. Bit će novih dizajna i motiva, posebice s dolaskom jeseni. Kad god uhvatim vremena između izrade naručenog, volim oslikati i poneki novi motiv jer me to jako veseli, ispunjava i donosi stalnu svježinu u radu", zaključuje Božica.

image

Tanjurić za nakit

LUNAI STUDIO/INSTAGRAM
image
LUNAI STUDIO/INSTAGRAM
image

Lunai keramika

LUNAI STUDIO/INSTAGRAM
image

Moon tanjurić

LUNAI STUDIO/INSTAGRAM
Linker
13. rujan 2024 12:35