BERISLAVA PICEK CROPIX
Zeleni tanjuri sreće

6 slasnih zelenih jela pripremila nam je naša gastro blogerica

Tržnice u proljeće obiluju mladim povrćem svih vrsta koje mami da od njega pripremite slasna i zdrava jela.

Tržnice u proljeće obiluju mladim povrćem svih vrsta koje mami da od njega pripremite slasna i zdrava jela.

ŠPAROGE S JAJIMA I PRŠUTOM

  • 200 g šparoga
  • 1 vezica mladog luka
  • 150 g pršuta
  • 4 jaja
  • 2 manje ljutike
  • listići kopra
  • slatko-kiseli umak
  • prženi luk
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Šparoge se stavljaju kuhati u kipuću vodu na samo nekoliko minuta, najviše 5 do 8 minuta. Izvaditi iz vode i malo ohladiti. Mladi luk očistiti i oprati pod mlazom hladne vode. U međuvremenu skuhati jaja, kad voda proključa, kuhati 6 minuta. Maknuti posudu s vatre i jaja staviti u posudu s hladnom vodom da se prekine proces kuhanja. Na pladanj složiti bijele dijelove mladog luka i šparoge. Zeleni dio mladog luka narezati na kolutiće. Ljutiku očistiti i također narezati te raspodijeliti po tanjuru. Ploške pršuta prerezati napola i složiti. Jaja oguliti i prepoloviti. Dodati slatko-kiseli umak, listiće kopra i prženi luk.

JUHA OD BROKULE I ŠPINATA

  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • zeleni dio jednog poriluka
  • 250 g brokule
  • 200 g svježeg špinata
  • 1 krumpir
  • sol
  • papar
  • 50 g tostiranih badema
  • 50 g pancete
  • 2 žlice ulja
  • 600 - 800 ml povrtnog temeljca ili vode
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

U lonac staviti ulje i lagano zagrijati. Luk nasjeckati na kockice i lagano popržiti dok ne omekša. Zatim dodati usitnjeni češnjak, krumpir narezan na kockice i poriluk na trakice. Sastojke pirjati oko minutu. Sve zaliti temeljcem, dodati usitnjenu brokulu. Začiniti po želji solju i paprom. Kuhati dok sastojci ne omekšaju, posebice krumpir. Pred sam kraj dodati špinat kojem je dovoljna minuta-dvije. Posudu maknuti s vatre te štapnim mikserom usitniti sastojke u inu kremastu juhu. Prije serviranja juhe pancetu popržiti na tavi, a bademe tostirati. Pancetu usitniti, bademe narezati na listiće i staviti na juhu prije posluživanja.

ROLICE OD ŠPINATA

  • 800 g prokulica
  • 300 g šunke
  • 50 g maslaca
  • 3 češnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g svježe naribane mozzarelle
  • 50 g svježe naribanog parmezana
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Prokulice očistiti. U većoj posudi zakuhati vodu uz dodatak soli te staviti prokulice da se kuhaju oko 5 minuta. Bitno je da malo omekšaju. Izvaditi ih iz vode i staviti sa strane. Na tavi kratko ispeći na kockice narezanu šunku. Posudu za pečenje namazati omekšalim maslacem. U manju zdjelu uliti vrhnje za kuhanje, usitnjeni češnjak, naribanu mozzarellu, parmezan i malo papra, sve promiješati. Na dno posude za pečenje izliti pola smjese vrhnja i sira, dodati prokulice i komadiće pečene šunke te na to izliti ostatak vrhnja i sira. Staviti posudu u pećnicu i sve zapeći oko deset minuta na 180 stupnjeva.

BABKA S PESTOM OD RIKULE I BOSILJKA

TIJESTO

  • 350 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 2 žumanjka
  • 150 ml mlake vode
  • 70 g otopljenog maslaca
  • 5 g soli
  • 1 žlica maslinovog ulja

NADJEV - PESTO

  • 150 g rikole
  • 70 g svježeg bosiljka
  • 3 češnja češnjaka
  • 100 g pinjola
  • 100 g parmezana
  • sol
  • maslinovo ulje
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

U posudu staviti mlaku vodu, suhi kvasac i šećer te pustiti da se kvasac zapjeni. U posudu za miješanje dodati brašno, sol i promiješati. Zatim dodati aktivirani kvasac, žumanjke, mlako mlijeko, otopljeni maslac i maslinovo ulje te umijesiti ino glatko tijesto. Posudu pokriti čistom kuhinjskom krpom i pustiti tijesto da se diže oko sat i pol, točnije dok se ne udvostruči.

Dok se tijesto diže, pripremiti pesto. U blender staviti rikolu, bosiljak, češnjak, tostirane pinjole, parmezan i par žlica maslinovog ulja. Blendati dok se ne dobije glatka smjesa. Ako je pregusto, dodati još malo maslinovog ulja. Tijesto razvaljati što tanje u oblik pravokutnika. Premazati ga pripremljenim pestom. Zarolati u lijepu roladu. Oštrim nožem prerezati roladu po dužini. Ta dva komada tijesta ispreplesti u pletenicu - babku, ostavljajući prerezani dio s nadjevom s gornje strane.

Kalup obložiti papirom za pečenje. Staviti babku. Prekriti ponovno krpom i pustiti da se diže oko 45 minuta. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 40 minuta na 175 stupnjeva. Pečenu babku izvaditi iz pećnice, još toplu premazati maslacem i posuti s malo soli. Poslužiti ohlađeno.

CROSTINI S PESTOM OD GRAŠKA I KOZICAMA

  • 800 g graška
  • 1 žlica tostiranih badema
  • 2 žlice svježe mente
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g svježe naribanog parmezana
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • 500 g kozica
  • baget
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Grašak skuhati u slanoj vodi. Procijediti, staviti pod mlaz hladne vode i ubaciti u blender. Zatim dodati tostirane bademe, mentu, usitnjeni češnjak, parmezan, po želji soli i papra te polovicu ulja. Miksati dok smjesa ne postane ine glatke konzistencije. Ako je jako gusta, dodati još koju kap maslinovog ulja. Kozice pržiti na preostalom maslinovom ulju. Baget narezati na kriške te tostirati. Na još topli baget namazati pesto i dodati svježe pečenu očišćenu kozicu.

KELJ PUPČAR U KREMASTOM UMAKU

  • 500 g špinata
  • sol s čilijem
  • papar

UMAK

  • 6 žlica sezama
  • 2 žlice umaka od soje
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 2 žlice sezamovog ulja
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Špinat očistiti i oprati. U većoj posudi zakuhati posoljenu vodu. Kada zakuha, dodati špinat i vrlo kratko ga kuhati, dok ne uvene. Dovoljno je 2 do 3 minute. Ocijediti špinat i ohladiti. Ohlađeni špinat dobro ocijediti da se ukloni višak tekućine. Na prozirnu ili aluminijsku foliju složiti špinat te ga zarolati u formu kobasice. Staviti u hladnjak da se dobro ohladi. Dok se špinat hladi, pripremiti umak. U zagrijanu tavu staviti sjemenke sezama. Tostirati ih uz miješanje dok ne postanu zlatne boje. Maknuti tavu s vatre, sjemenke sezama staviti u zdjelicu. Odvojiti jednu žlicu sezama za posipanje rolica špinata. Ostale sjemenke sezama pomiješati s umakom od soje, javorovim sirupom i sezamovim uljem. Špinat izvaditi iz hladnjaka, maknuti foliju te oštrim nožem narezati komade debljine 3 cm. Rolice špinata servirati na tanjur te posuti tostiranim sjemenkama sezama uz dodatak umaka.

Linker
04. studeni 2024 22:22