I oni koji su se odrekli nezdravih navika, mogu uživati u slatkom. Donosimo popis zdravih slastičarni i kafića u kojima možete uživati u slasticama ‘bez dodanog šećera‘.
U posljednje vrijeme, posebice od kada traje pandemija, ljudi se okreću zdravijem načinu života i prehrane. Dijete koje se baziraju na gladovanju više nisu u trendu za razliku od onih u kojima je dozvoljena neograničena količina hrane - važno je samo da je riječ o nutritivno bogatim i kvalitetnim namirnicama.
Onima koji su po tom pitanju "ispred svog vremena" pa su se slatkih grijeha odavno odrekli, bilo je izrazito teško pronaći mjesto u gradu koje u ponudi ima za njih odgovarajuće obroke. Srećom, zdravih restorana po Lijepoj našoj sada je sve više, a mi izdavajamo one u čijim proizvodima mogu bez grižnje savjesti uživati svi koji su se odrekli šećera.
Vis a Vis slastice
Kao i većina restorana i slastičarnica sa zdravim jelovnicima, i ona pod čuvenom "Uspinjačom" - Vis-à-vis by Vincek otvorena je nakon brojnih upita i uvida da postoji potreba za takvom vrstom slastica - najčešće zbog zdravstvenih razloga, ali i kao dio trenda. Nekoliko godina nakon što se rodila ideja, 2014. godine započela je njihova slatka priča s bezglutenskim slasticama, kremastim i suhim kolačima, sladoledima, toplim i hladim napitcima, ali i svježim sokovima sigurnima i za one koji se bore sa stanjima i bolestima poput celijakije. Ubrzo su ponudu proširili i slasticama bez šećera, bez alergena poput mlijeka ili orašastih plodova te ponudom sirovih kolača pogodnih za vegane.
Slastice bez šećera već su gotovo 20 godina dio asortimana svih Vincek slastičarnica. U svakodnevnoj ponudi nalazi se nekoliko okusa sladoleda i uvijek dostupni čajni kolačići bez dodanog rafiniranog šećera.
Status najprodavanijih trenutno imaju kolači s recepturom slični izvornim Vincekovim kolačima, poput kremšnite, pite mađarice, pite od jabuke, a osim njih tu su i sirovi kolači bogati orašastim plodovima i svježim voćem te sezonski uvijek popularan kesteni pire koji se nudi u varijantama sa ili bez šećera.
Raspon cijena slastica je od 12 do 26 kn.
Orijent
I jedna od najpoznatijih slastičarni u Zagrebu koja postoji već više od 80 godina - Orijent, svoje vjerne goste odlučila je razveseliti zdravijom varijantom torti pogodnih za dijabetičare i osobe koje se bore s drugim kroničnim bolestima zbog kojih trebaju izbjegavati šećer.
Tortu koju su inače radili klasično, Portofino, proizveli su u varijanti bez šećera pod imenom Portofino SF (sugar free) koja je ubrzo postala bestseller. Radi se o čokoladnom biskvitu, mousseu od čokolade s kuglicama vanilije i profiterolima punjenim vanilijom na vrhu. Čak je i društvo dijabetičara radilo recenzije, a ocjene su bile odlične!
Najstarija zagrebačka slastičarnica ponudu "bez šećera" proširila je kolačem "Berry white" koji, iako "kontra" Portofinu SF, po prodaji konkurira navedenom bestselleru.
Berry white kolač je s biskvitom od tamnog kakaa, moussea od bijele čokolade s ružinom vodicom i mljevenim ružinim pupoljcima te insertom od šumskog voća. Kako bi dodatno razveselili vjerne goste, upravo su oni imali čast birati ime "bijeloj varijanti" zdravog kolača, a preko društvenih mreža odabran je jedan od prijedloga.
Cijena torte bez šećera je 28 kuna za šnitu, a cijena kolača je 29 kuna.
Green Cakes
Zdrave slastice od najkvalitetnijih namirnica čiji sladak okus se krije u javorovom i agavinom sirupu te ksilitolu - zdravom prirodnom zaslađivaču koji ne podiže razinu šećera u krvi - trenutno dolaze u 12 varijanti popularnih Green Cakes torti.
Zadovoljnim kupcima trenutno je omiljena Ferrero torta koja je postala apsolutni hit, a osim trenutno najpopularnije slastice, vlasnik Bruno Perić najviše uživa u torti od na prvu nespojivog dua - avokada i limete.
Na webshopu i u Lorca baru na Sveticama, Kazališnoj kavani Kavkaz, restoranu Paesano, restoranu Stara Vura, Meandru u sklopu MSU-a, Kolding caffea u centru osim navedenih, mogu se naručiti torte od mrkve pa do kokos-manga, a uvijek pun ideja Bruno već radi na novim receptima koje njegov tim pretvara u pravu rapsodiju zdravih okusa.
Cijene čitavih torti kreću se od 300 do 400 kuna.
Coffee&Cake Zadar
Živite li ili samo odmarate u gradu s najljepšim zalaskom sunca na svijetu, u zdravim slasticama možete uživati u Coffee&Cake - slastičarnici čiji su vlasnici 2016. pokretanjem C&C priče odlučili Zadranima i posjetiteljima pružiti ono što do sada nisu imali pa su ponudu proširili tortama bez glutena i bez rafiniranog šećera, ali i "vege" varijantama doručka.
"Osim rastućeg trenda, na taj smo način htjeli “pozvati” i one kojima veganska prehrana ne predstavlja trend, već potrebu, i omogućiti im uživanje u jelima i kolačima koji nisu toliko zaživjeli na našem području", objasnili su nam iz ove moderne, slatke i drugačije slastičarnice kojom su se 2017. proširili i na drugi dio grada - na Relju s odličnom kavom, ponudom kolača i torti.
Sirove torte (Ferrero, Borovnica, Šumsko voće, Vanilija, Čokolada) rade po narudžbama i na taj način sprječavaju rasipanje namirnica, a trenutno je najprodavanija Matcha torta (koju je od početka do kraja osmislili njihova glavna slastičarka) koja je oduševila baš sve - vjerojatno jer je bila drugačije od drugih i primaljivog, proljetnog izgleda - biskvit od matcha praha i pistachio, krema od vanilije, sloj šumskog voća i pistachio mousse.
Prosječna cijena njihovih kolača je 20-ak kuna, a proizvodnja je u cijelosti domaća, bez dodataka aditiva i pojačivača okusa. Novost je i da će se torte uskoro moći naručiti i online.
Veg restoran
Ljetujete li ili živite u Splitu, ili ste samo česti "gosti" koji i za odmora održavaju zdrave navike, pravo odredište za vas je restoran VEG plant based meals kojeg su bračni par iz pekarskog sektora Julijana Kovačević i njezin suprug pokrenuli krajem 2019. godine.
"Moja želja za nečim novim s čim mogu izaći na tržište svakim je danom rasla, a moja strast za kuhanjem konačno je došla do izražaja kroz VEG. Kad dugo godina sudjelujete u stvaranju i osmišljavanju receptura kroz pekaru, onda je ovo bio logičan slijed", objašnjava nam Julijana same početke ovog već prepoznatog brenda kojeg na proljeće planira širiti i na drugoj lokaciji.
Obiteljsku poslovnu priču prate i Julijanine kćerke Andrea i Matijana koje joj pomažu u izradi slastica bez brašna, šećera i bilo kakvih namirnica životinjskog porijekla.
Trenutno najtraženija je Mrs.lješnjak - slastica od lješnjaka i kakaoa, koja nerijetko krasi rođendanske i svadbene stolove, a slijede je kolač od limuna, karote, naranča - čokolada, malina i mnogi drugi - ovisno o sezoni.
Cijena slastica je 26 kuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....