Uoči proslave Kineske nove godine, ugostiteljica Xiaotong Chen-Li govori o poslovnim planovima, ali i izazovima koje je prevladala da bi postala vlasnica najpoznatijeg azijskog restorana u Zagrebu, u kojem jedu i predsjednici i premijeri.
Pedesetdvogodišnja Xiaotong Chen-Li, među gurmanima najpopularnija Kineskinja u Hrvatskoj, navikla je na teške početke. Tek što je 1990. u Zagrebu otvorila kineski restoran Asia, prvi u Hrvatskoj, počeo je rat. Tek što je otvorila kineski restoran na dubrovačkom poluotoku Babin Kuk - počeo je covid. Svim nedaćama unatoč, gospođa Chen i njezin suprug Yinglie u tri su desetljeća izgradili malo kulinarsko carstvo sa sjedištem u Zagrebu, gdje imaju tri restorana (jedan se renovira), dva fast fooda i jedan dućan. Postali su ne samo ambasadori kineske gastronomije u Hrvatskoj nego i graditelji mostova hrvatsko-kineskog prijateljstva i međudržavne suradnje.
- Organiziramo Kinesko-hrvatski gospodarski forum u ekonomski najrazvijenijoj kineskoj regiji Zhejiang. Kad iz Kine dolaze neke delegacije, onda ih mi vodimo i pomažemo im. Sudjelujemo i u organiziranju predstavljanja hrvatskih proizvoda na velikim sajmovima u Kini. Ja sam s Maksimom Mrvicom gostovala u jednom kineskoj televizijskoj emisiji koja je promovirala Hrvatsku, a gledalo ju je više od milijardu ljudi - nabraja gospođa Chen svoje izvanrestoranske aktivnosti.
Kad je premijer Andrej Plenković 2018. bio u službenom posjetu Kini, svratio je i do Šangaja, gdje ga je dočekao i gospodin Yinglie, koji u svojoj domovini ima funkciju savjetnika trgovinske komore moćne provincije Zhejiang. Zajedno su tada išli gledati najduži most u Kini, a iste je godine kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation počela graditi Pelješki most. Plenković inače rado svraća u restoran Asia na Novoj Vesi, smješten u istom prostoru gdje je 1824. bila otvorena Tinča, najstarija gostionica u Zagrebu. Čest im je gost i predsjednik Zoran Milanović koji u Asiji najviše voli pojesti junetinu na mongolski, dobro zapaprenu. Svi su Milanovićevi prethodnici bili, a neki i ostali, redoviti gosti gospođe Chen. Franjo Tuđman prvi je počeo dolaziti u njezin restoran na proslavu kineske Nove godine te tako ustrojio tradiciju koju su nastavili i njegovi nasljednici. Xiaotong Chen-Li ima pun album fotografija s tih proslava koje je prije dvije godine naglo prekinuo covid.
Kinezi će u novu, 4020. godinu po lunarnom kalendaru, ući 1. veljače. Bit će to godina Tigra, prema kineskom zodijaku kralja svih životinja, godina dobra svima osim rođenima pod znakom Majmuna.
- Kad sam se ja rodila, bila je godina Majmuna. Majmuni su veseli, radišni, vole se družiti - gdje je Majmun, uvijek je veselje. Ja jesam takva, pogotovo radišna. Za Majmune godina Tigra znači da će morati davati još više od sebe. Majmun i Tigar nisu kompatibilni, zato ove godine moram biti oprezna - sa smiješkom konstatira gospođa Chen.
Na kineskoj novogodišnjoj trpezi obavezno moraju biti riba, piletina, kineski ravioli s raznim punjenjima te slatki i slani kolači, jer to su jela koja prizivaju sreću i blagostanje. Riba na pari, kako je pripremaju u restoranu Asia, kuha se s umakom od soje, đumbirom i shiitake gljivama, a na kraju se prelije prženim uljem. Poslužuje se ukrašena čilijem i mladim lukom. Drugo klasično blagdansko jelo mekana je i ljuta piletina na gombao način: sa sezamom, kikirikijem i povrćem, sotirana. Meso se prethodno marinira u mješavini ulja, jaja, soje i krumpirova brašna. Prilog je najčešće riža ili rezanci s povrćem.
Od malena živi u Europi
Repertoar restorana Asia mješavina je nekoliko glavnih kineskih kulinarskih tradicija, složen tako da odgovara europskom ukusu. Vještinu spravljanja kineskih jela za Europljane Xiaotong Chen-Li usvajala je pomažući od malih nogu svojim roditeljima koji su 1977. otvorili kineski restoran u Beču. Tko je želio, tih se godina mogao lako iseliti iz Kine: dovoljno je bilo dobiti pismeni poziv od nekog rođaka iz inozemstva. A obitelj gospođe Chen imala je mnoštvo rodbine rasute po svijetu.
Kad im je bilo šest, gospođa Chen je svoje blizance poslala baki i djedu u Kinu da nauče jezik, a tako odvojeni živjeli su osam godina.
- Kako je brat mog djeda bio u Italiji, moji su roditelji prvo otišli k njemu, poslije u Austriju. Mene su ostavili s bakom, a pridružila sam im se pet godina kasnije. Otišli su kad su mi bile četiri godine i nisam ih vidjela sve do svoje devete godine. Budući da se o meni brinula baka, nisu mi mnogo nedostajali. Bila sam dobro čuvana i pažena. Bila sam jedina curica u toj obitelji pa su me tretirali kao princezu.
U Beču je Chen završila ugostiteljsku školu i postala austrijska državljanka, a 1983. vjenčala se u Berlinu s Yingliejem. Vjenčanje su proslavili u Rimu. Ekonomist Yinglie u Europu je došao kad mu je bila 21 godina i prije nego što se uz suprugu okrenuo ugostiteljstvu, radio je u banci. Oboje su iz provincije Zhejiang, nadaleko poznate po umjetničkoj obradi kamena, proizvodnji svile i uzgoju čajeva. Osim što je ta regija najrazvijenija u Kini, ima i najveći broj iseljenika.
- Puno se ljudi bavilo trgovinom i putovalo po svijetu. Prije 2. svjetskog rata brat mog djeda je otputovao u Italiju i kad je počeo rat, više se nije mogao vratiti, pa je tamo i ostao. A djed mog muža otišao je u Njemačku. Poslije rata trgovali su robom iz Kine. Danas moja rodbina ima kineske restorane u Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj. Moj tata, koji jako dobro kuha, i dalje ima restoran u Beču, ali ga više ne vodi jer ga je iznajmio.
Prema obiteljskom dogovoru, radišnu Chen su 1990. poslali da okuša sreću u Zagrebu. - Najteže mi je bilo naučiti novi jezik i dobiti robu, namirnice, jer ničeg nije bilo, u kupovinu smo morali ići u Austriju - prisjeća je Chen svojih hrvatskih početaka. - Poslije se sve to stabiliziralo. Kad se radi, svugdje je isto.
U Hrvatskoj je zavoljela klimu, ljude, štrukle i plodove jadranskog mora te rodila dvoje djece, danas 20-godišnje blizance Alexa i Alice. Kineska su im imena Chic i Shiz.
- Dali smo im kineska imena i europske nadimke, da im bude lakše u školi. Moja kći sada u New Yorku studira modni dizajn, a sin u Kini studira elektroinženjerstvo. Još ne pokazuju ambiciju da se bave našim poslom; poslije ćemo vidjeti. Ja sam odrasla u ugostiteljstvu, morala sam pomagati roditeljima, ali nisam željela forsirati djecu da rade to isto. Ako ne žele, ne moraju - kaže gospođa Chen.
Djecu je u dobi od šest godina poslala baki i djedu u Kinu kako bi naučili kineski jezik. Nije joj bilo lako donijeti takvu odluku, no vjeruje da se isplatilo. Blizanci su osam godina živjeli u Kini odvojeni od majke, koja im je svake godine dolazila u posjet, ali je otac često bio uz njih jer je u to vrijeme živio na relaciji Kina - Hrvatska. Svaki put kad bi otišla obići djecu, Chen je sve manje prepoznavala svoj rodni grad Qing Tian, okružen zelenilom posred kojeg teče rijeka, a ime mu u prijevodu znači Zeleno polje.
- U mom rodnom gradu prije su bile samo kućice, sada su sve neboderi. Imamo tamo rijeku poput Save: na drugoj obali bila su samo polja, a sada je i tamo sve izgrađeno, kao Novi Zagreb. Prije smo rijeku mogli prijeći samo čamcima, sada imamo četiri mosta. Jako se Qing Tian razvio u ovih 30 godina, sada izgleda kao Dubai.
Budući da je najveći dio života provela u Europi, gospođa Chen nema osobitu želju jednog se dana zauvijek vratiti u svoj zavičaj. - Sigurno ću putovati u Kinu, ali ne bih ostala jer tamo više nemam bliskih rođaka niti puno prijatelja. Ostala je još samo suprugova mama, svi drugi su u Europi. Tako da je meni isto, tu ili tamo. Zadovoljna sam svime što sam postigla u Hrvatskoj. Zadnje što ću još raditi je otvaranje tajlandskog restorana u Zagrebu, to već dugo planiramo. Moja najveća novogodišnja želja je da mi se u godini Tigra taj plan i ostvari.
Piletina Gombao
Sastojci za dvije osobe
- 600 g pilećeg filea narezanog na kocke širine 1,5 cm,
- 1 paprika narezana na kocke širine 2 cm,
- 1 mrkva narezana na kocke veličine 1 cm,
- 1 luk narezan na kocke širine 1 cm,
- 10 g kikirikija,
- 3 g đumbira,
- 3 čajne žličice rižinog vina,
- 3 čajne žličice soja sosa,
- 1 čajna žličica sezamovog ulja,
- 1 dl ulja za kuhanje (suncokretovo),
- 1 jušna žlica gustina pomiješanog s vodom i pilećim temeljcem,
- sol (količina po želji)
Priprema
Staviti 1 dl ulja u wok te pržiti piletinu u ulju 3 minute, nakon toga iscijediti ulje. Zatim opet podgrijati wok i staviti jednu žličicu ulja, dodati luk, mrkvu i đumbir (pržiti 1 minutu), zatim staviti papriku i piletinu te pržiti 2 minute. Nakon toga dodati sol, rižino vino i soja umak te pržiti 3 minute, dodati malo vode ili pilećeg temeljca (1 dl) te kuhati još 3 - 5 minuta. Na kraju staviti gustin s vodom, kuhati minutu i staviti malo sezamovog ulja. Na kraju jelo posuti kikirikijem te dodati čili na vrh. Servirati s kuhanom rižom, a tanjur ukrasiti po želji.
Riba na pari
Sastojci za dvije osobe
- 600 - 800 g ribe,
- 1 tanko narezani mladi luk,
- 5 g narezanog đumbira,
- 2 čilija,
- 1 čajna žličica papra,
- 2 jušne žlice rižinog vina,
- 3 velike žlice suncokretovog ulja,
- 4 jušne žlice soja sosa,
- sol (količina po želji)
Priprema
Očistiti bilo koju morsku ribu te marinirati u soli, papru i vinu. Ribu staviti u tanjur te uključiti kuhalo na paru. Nakon što voda u kuhalu zakuha, staviti tanjur s ribom na kuhalo i držati na pari 10 - 15 minuta. Nakon toga narezati mladi luk i čili na sitno i staviti po ribi te je zaliti s 4 žličice soja umaka. Ribu zatim ugrijati na ulju te je zaliti. Servirati s kuhanom rižom.
Ne propustite ni ove teme i inspirativne priče:
JEFF BEZOS I YURI MILNER Potraga za (dugo)vječnim životom
JULIETTE LEWIS, CHRISTINA RICCI I MELANIE LYNSKEY Povratak otpisanih zvijezda 90-ih
KIARA GORŠIĆ Prilika za ozdravljenje u San Franciscu
LJEPOTA I ZDRAVLJE Zašto korona ubija kosu
PUTOVANJE: OSLO Poduzetnica Vesna Pavletić u glavnom gradu Norveške
FELJTON: JESSICA CHASTAIN Od siromaštva do zvijezda
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....