Premda se smatraju stolnim voćem koje je najbolje pojesti svježe, jednako prijaju u slanim i slatkim jelima - kuhane, grilane, miksane i zamrznute.
CHEESECAKE S PIREOM OD BRESAKA
TIJESTO 170 g omekšalog maslaca, 210 g smeđeg šećera, 1 vanilin šećer, 1 veliko jaje, 1 bjelanjak, 190 g glatkog brašna, pola žličice cimeta, prašak za pecivo, pola žličice soli, 100 g sjeckanih bresaka PIRE 4 čvrste breskve narezane na kockice, sok pola limuna, prstohvat muškatnog oraščića, 70 g smeđeg šećera, 50 g maslaca, 1 žličica gustina
KREMA 250 g krem sira, 5 žlica šećera u prahu, 200 ml vrhnja za šlag, 1 žlica ekstrakta vanilije
PRIPREMA
U posudu za miješanje staviti jaje i bjelanjak te ih pjenasto umiješati. Dodati šećer i vanilin šećer i miksati dok se ne otopi. Dodati omekšali maslac i sjediniti s ostatkom smjese. Ugasiti mikser pa ručno umiješati brašno s ostalim suhim sastojcima. Na kraju umiješati breskve narezane na kockice. Izliti u kalup za tortu i peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Dok se biskvit peče, pripremiti pire. U tavu staviti breskve narezane na veće kockice, dodati šećer, limunov sok, muškatni oraščić, maslac i gustin. Sve pažljivo sjediniti te staviti na laganu vatru. Peći oko 10 minuta, samo da breskve malo omekšaju, a šećer se otopi. Maknuti s vatre i pustiti da se malo ohladi. Ohlađeni pire od bresaka staviti na ohlađeni biskvit. Vrhnje za šlag mikserom izmiksati u šlag. U drugu posudu staviti krem sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije, sve izmiješati. U smjesu sa sirom špatulom umiješati šlag. Kremu staviti na kolač. Ukrasiti kriškama bresaka i sjeckanim pistacijama ili listićima badema. Prije posluživanja dobro ohladiti.
SAVJET Kremu od sira nikako ne stavljati u topli pire jer bi se mogla otopiti
GRILANE BRESKVE S RICOTTOM I GRANOLOM
SASTOJCI 6 čvrstih zrelih bresaka, prepolovljenih, 50 g maslaca, 350 g sira ricotte, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 žlica meda, 200 g zobene granole s dodatkom orašastih plodova, svježi listovi mente, prstohvat cimeta
PRIPREMA
Na zagrijanu gril tavu staviti maslac te posložiti polovice bresaka. Peći dok malo ne omekšaju s obje strane. Izvaditi iz tave. Dodati granolu, med, vaniliju i cimet te sve lagano tostirati. Dovoljna je jedna minuta. U ricottu dodati žlicu aromatizirane granole te promiješati. Složiti na tanjur ricottu i pečene breskve te obilno posuti granolom. Po želji dodati karamel preljev i koji listić svježe mente.
SLADOLED S BRESKVAMA I PISTACIJAMA
SASTOJCI 300 ml kondenziranog mlijeka, 3 žlice šećera u prahu, 1 žlica ekstrakta vanilije, 200 ml vrhnja za šlag, 3 - 4 breskve, 50 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 žličica svježe naribanog đumbira, 1 žlica limunova soka, prstohvat cimeta, 100 g sjeckanih neslanih pistacija
PRIPREMA
Breskve oprati, osušiti kuhinjskim ručnikom i narezati na kockice. Staviti u tavu, dodati šećer, vanilin šećer, đumbir i cimet te kuhati 15-ak minuta na laganoj vatri. Maknuti s vatre i pustiti da se sastojci ohlade. U posudu za miksanje uliti vrhnje za šlag, kondenzirano mlijeko i šećer u prahu, miksati oko minutu. Zatim dodati ekstrakt vanilije. Ohlađene breskve usitniti vilicom. Pola smjese ručno umiješati u mliječnu kremu. Isto učiniti s polovicom pistacija. U posudu koja može ići u zamrzivač izliti pola smjese, zatim dodati malo pirea od bresaka i pistacija. Sve preliti ostatkom smjese. Po vrhu dodati još malo pirea i pistacija. Staviti u zamrzivač. Servirati se može nakon 4-5 sati.
DOBRO JE ZNATI Ako se sladoled radi bez aparata, dobro je koristiti kondenzirano mlijeko jer se zbog njegove gustoće neće stvarati ledeni kristali. Ako se pak koristi aparat, može se uzeti obično punomasno mlijeko.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....