Genka Georgiev za Gloriju govori o gastronomskim običajima Bugarske te otkriva zbog čega se konobari u restoranima čude njenim narudžbama.
U obitelji Genke Georgieve, veleposlanice Republike Bugarske u Hrvatskoj, svi vole kuhati. Osim nje, kuha i njezin suprug Georgi Georgiev, kojeg je upoznala kad je kao mlada diplomatkinja došla u Hrvatsku gdje je on tada bio vojni ataše. Poslije je postala veleposlanica, službovala u nekoliko predstavništava svoje zemlje, a sad je s njim ponovno u Zagrebu, gdje se najviše sviđa i njenom sinu Ivaylu, srednjoškolcu koji trenira vaterpolo, a u kuhinji je specijalist za sve vrste tjestenina.
Za Gloriju je pripremila salate, jer s njima počinje svaki bugarski objed. Dok se na štednjaku kuha glavno jelo, uz salatu i čašicu rakije ima se dovoljno vremena za druženje s obitelji ili prijateljima. Jedna od tih salata je šopska, poznata i izvan Bugarske. Naravno, varijacija sa sirom, rajčicama i krastavcima priprema se i drugdje, no ova je autorska. Datira iz 1956. kada su je kreirali profesionalni kuhari iz bugarske državne udruge Balkantourist koji su radili u restoranu Chernomorets u turističkom naselju Druzhba. Cilj im je bio stvoriti nacional ni appetizer na osnovi popularne salate s rajčicama, krastavcima i sirom iz regije Šopluk u zapadnom dijelu Bugarske, čije je središte Sofija. Zato se u salati naglašavaju boje bugarske zastave. Doduše, postoji i pretpostavka da je ime dobila po bijeloj kapi šopske narodne nošnje.
Danas je popularna diljem Europe u varijacijama sa sirovom ili pečenom paprikom, sa sirom ili bez njega...
Čitajte i: Naši favoriti: Šest proljetnih recepata koje jednostavno morate isprobati, tako su dobri
"Mi u nju ne stavljamo ljute papričice, ali ih poslužujemo sa strane pa ih mogu uzeti oni koji vole ljuto, a ne smeta onima koji ne vole", objašnjava veleposlanica. Zanimljiva je i priča o seljačkoj salati koja je nastala na osnovi hladne juhe od konzerviranih rajčica.
"Juha je poveznica još jedne popularne salate, koja je dobila ime snjeguljica. Priprema se s jogurtom koji se preko noći procijedi, ali postoji i varijanta s običnim jogurtom i tada se jede kao hladna juha. I snjeguljica je, kao i šopska salata, nastala i razvila se kao proizvod udruge Balkantourist, kasnih šezdesetih, na osnovi jela s planinskog masiva Rodopi, a prvi se put u novoj verziji služila u hotelu Trimontium u Plovdivu. Inače, razne varijante salate s krastavcima i jogurtom pojavile su se u bugarskim kuharicama i ranije, prvi put 1953., no cijeđeni jogurt postao je popularan u domaćinstvima tek nakon 1970.", govori Genka Georgieva.
Naravno, kako već godinama živi u Hrvatskoj, i ona i njezin suprug upoznali su i zavoljeli i hrvatsku kuhinju, a samo im je jedna stvar neobična - to što se u našim restoranima konobari čude kad ih zamole da na stol prvo donesu salatu.
"No, navikli smo se na to da moramo objašnjavati kako se nismo zabunili, nego zaista želimo s njom početi objed", kaže veleposlanica.
Mliječna salata snjeguljica
Sastojci:
- 2200 ml jogurta
- 650 g krastavca
- 4 češnja češnjaka
- 1 žlica soli
- 80 ml maslinovog ulja
- 80 g mljevenih oraha
- 1/2 vezice kopra
Piprema:
Procijediti jogurt u gazi, krastavce narezati na kockice, dodati sitno nasjeckani kopar, protisnuti češnjak sa solju, mljevene orahe i maslinovo ulje. Promiješati i servirati u kuglama.
Čitajte i: I fit i sit! Top recepti s plavom ribom iz digitalne kuharice Sanje Žuljević
Šopska salata
Sastojci:
- 400 g rajčica
- 250 g krastavaca
- 1 pečena zelena paprika
- 1 ljubičasti luk
- 200 g tvrđeg svježeg kravljeg sira iz rasola
- 1/2 vezice nasjeckanog peršina
- ocat
- maslinovo ulje
- sol
- za ukras masline
- 1 zelena papričica i peršin
Piprema:
Narezati rajčice i krastavce na kockice, a papriku na trakice, nasjeckati luk i peršin, sve staviti u zdjelu i začiniti solju, maslinovim uljem i octom. Promiješati i staviti na tanjur te obilno posuti naribanim sirom. Ukrasiti maslinama, zelenom papričicom i listovima peršina.
Seljačka salata od rajčice
Sastojci:
- 500 g rajčica
- zeleni dio jednog manjeg poriluka
- crne masline
- maslinovo ulje
- sol i papar
- šećer po potrebi
Piprema:
Očistiti i oprati poriluk te ga nasjeckati što tanje, posoliti po želji, lagano izgnječiti i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Rajčicama po želji skinuti kožicu, a iz krastavaca izvaditi sjemenke te ih nasjeckati na kockice. Promiješati i začiniti, po želji dodati i malo šećera ako su rajčice kisele. Na kraju dodati poriluk i još jednom promiješati te ukrasiti maslinama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....