VRIJEME JE ZA SLATKO

Domaća kuhinja na španjolski način: Imamo recept za Paris-Brest s pistacijom

Španjolski chef Alberto Garcia Perez, koji je preuzeo kuhinju splitskog Mokosha, otkriva nam recept za čuvenu francusku slasticu i to s ovogodišnjim hit sastojkom - pistacijom.

Španjolski chef Alberto Garcia Perez, koji je preuzeo kuhinju splitskog Mokosha, otkriva nam recept za čuvenu francusku slasticu i to s ovogodišnjim hit sastojkom - pistacijom.

PARIS BREST S PISTACIJOM

SASTOJCI (ZA 8 PORCIJA)
Tri lista želatine ili 40 g želatine u prahu, 100 ml mlijeka, 100 ml vrhnja ,450 ml hladnog vrhnja, 60 g paste od pistacija, 60 g pralina s pistacijama, 100 g bijele čokolade

Za craquelin (tip prhkog tijesta, hrskavog na vrhu)
50 g maslaca, 50 g smeđeg šećera, 50 g brašna

Za tijesto choux
100 ml mlijeka, 100 ml vode, 90 g maslaca, 3 g šećera, 3 g soli, 110 g brašna, 180 g jaja ili 3 velika jaja

Za dekoraciju
šećer u prahu, pistacije, 350 g pralina s pistacijama

PRIPREMA

Mousse od pistacija pripremiti dan ranije, da odstoji u hladnjaku kako bi mu tekstura bila čvršća. Prvo namočiti želatinu u malo tople vode. Zakuhati 100 ml mlijeka sa 100 ml vrhnja. U drugu zdjelu pomiješati pastu od pistacija s pralinama od pistacija, nasjeckanom bijelom čokoladom i omekšalom želatinom. Vruću mješavinu mlijeka i vrhnja ulijevati u tri navrata kako bi se sastojci u zdjeli lakše pomiješali, miješajući između svakog dodavanja. Zatim sve izmiksati štapnim mikserom. Dodati 450 ml hladnog vrhnja i ponovno izmiksati. Tako napravljeni mousse pokriti prozirnom folijom (neka folija dodirne samu kremu kako se ne bi napravila korica) i staviti u hladnjak preko noći.

image
PRIVATNI ALBUM

Na dan pripreme zamijesiti s mikserom sastojke za craquelin. Razvaljati tijesto vrlo tanko između dva lista papira za pečenje i ostaviti u zamrzivaču. Izrezati krugove promjera 5-6 cm. Za choux tjesto zakuhati mlijeko, vodu, maslac, šećer i sol. Maknuti s vatre, dodati brašno odjednom i miješati dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. Staviti smjesu za choux u posudu za miksanje s nastavkom za tijesto. Dodati jedno po jedno jaje za vrijeme miješanja. Staviti tijesto u slastičarsku vrećicu i oblikovati debele krugove od 5-6 cm na pleh (krugovi iste veličine kao za craquelin). Položiti krugove craquelina na choux smjesu. Peći 30 minuta u ventiliranoj pećnici na 170 stupnjeva.

Izvaditi mousse iz hladnjaka i izmiksati ga mikserom. Prerezati krugove tijesta za choux po dužini. Nanijeti ganache pomoću slastičarske vrećice s nazubljenim nastavkom na polovicu krugova. Dodati praline od pistacija i posuti nasjeckanim pistacijama. Ponovno nanijeti sloj moussea, zatim praline, i na kraju preostali ganache. Posuti prepOlovljenim pistacijama. Poklopiti drugim krugom tijesta. Ponoviti postupak za ostale Paris - Brestove i na kraju posuti šećerom u prahu.

image

Paris-Brest s pistacijom

PRESS
Linker
10. listopad 2024 09:21