Narodna izreka kaže da se po jutru dan poznaje, stoga svoj dan započnite obrocima koji vam daju energiju, a brzi su i jednostavni za pripremu.
Australka Lyndi Cohen u svojoj je domovini jedna od najpopularnijih nutricionistkinja, dijetetičarka i influencerica te ambasadorica "revolucije u prehrani" Jamieja Olivera. S dijetama je započela još kao mlada djevojka, nezadovoljna izgledom i promjena svog tijela u razvoju. Dubokim osvještavanjem svog problema i edukacijom Lyndi se okrenula svjesnom i intuitivnom obliku prehrane, a uz to i postupno izgubila dvadesetal kilograma viška. U knjizi "Nutricionizam bez maske" sakupila je više od 50 ukusnih recepata, kojima čitatelje želi potaknuti da otkriju radosti zdrave prehrane, poboljšaju raspoloženje i potaknu ravnotežu hormona.
ZA 1 PORCIJU
- 1 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 jaja iz slobodnog uzgoja
- 1 kriška tostiranog integralnog kruha
- 75 g cherry rajčica, nasjeckanih (ili 1 velika rajčica, nasjeckana)
- 1 šaka listova špinata
- ¼ avokada
- 1 žlica sjemenki buče ili sjemenki suncokreta
- 1 žličica balzamične glazure
PRIPRAVA
Zagrijati tavu na srednje jakoj vatri i dodati maslinovo ulje. Umutiti jaja u zdjeli, dodati prstohvat soli, uliti u tavu i miješati dok se ne dobije kajgana. Posložiti jaja s preostalim sastojcima u zdjelu i prije posluživanja preliti balzamičnom glazurom koja se dobije tako da se ocat pomiješa s malo meda i reducira do konzistencije sirupa.
ZA 1 PORCIJU
- 3½ žlice chia sjemenki
- 250 ml mlijeka
- 2 žlice kakao praha
- 1½ žlica javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ⅛ žličice soli
PRIPRAVA
Staviti sve sastojke u staklenku ili posudu s poklopcem pa protresti kako bi se pomiješali. Staviti u hladnjak, idealno preko noći, dok se sastojci ne sljube.
Zobena kaša za ljude u pokretu
ZA 1 PORCIJU
- 80 ml mlijeka
- 95 g grčkog jogurta
- 35 g zobenih pahuljica
- 2 žličice meda
- 1 žličica prirodnog ekstrakta vanilije
- 2 žlice raznih sjemenki, poput sjemenki lana, sjemenki suncokreta, bučinih sjemenki i chia sjemenki
- 45 g smrznutog bobičastog voća (po želji)
PRIPRAVA
U staklenci pomiješati mlijeko, jogurt, zob, med, vaniliju i sjemenke. Na vrh staviti smrznuto bobičasto voće (ako ga koristite) i ostaviti da se namače u hladnjaku najmanje tri sata ili, po mogućnosti, preko noći.
Jaja jednostavna kao nedjeljno jutro
ZA 4 PORCIJE
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 manji žuti luk, nasjeckan
- 2 limenke sjeckane rajčice od 400 g
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žličice mljevenog kima
- ½ žličice sušenog čilija
- ½ žličice soli
- 4 jaja iz slobodnog uzgoja
- 4 kriške integralnog kruha od kiselog tijesta
- 2 žlice peršina, nasjeckanog, za dekoraciju
PRIPRAVA
U velikoj tavi zagrijati maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodati luk i pirjati 5 minuta ili dok ne omekša. Dodati rajčice, koncentrat rajčice, češnjak, kumin, čili i sol. Ako je smjesa previše gusta, dodati malo vode. Kuhati 10 minuta. Napraviti male udubine u šalši i u njih razbiti jaja. Poklopiti posudu poklopcem i pirjati još 5 minuta dok se bjelanjci ne skuhaju, ali žumanjci trebaju ostati tekući. U međuvremenu tostirati kruh. Prije posluživanja jelo posipati peršinom te jaja i umak od rajčice poslužiti na kriški prepečenca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....