Ukusna je, lako probavljiva i nutritivno bogata, a upravo je sad njezino vrijeme. Donosimo tri jednostavna recepta za zdrava jela koja ćete obožavati
Najbolje je jesti sezonske namirnice, a jesen je sezona bundeva. I prije nego što ih odlučite oguliti, izdubiti i izrezbariti za skorašnji praznik, ovu bogatu namirnicu teško je izbjeći. I dok se uobičajeno jede juha od bundeve, pite od bundeve odnosno bućnice, mi vam donosimo tri nova recepta kojima ćete obogatiti jesenski meni.
Rižoto od bundeve
Sastojci:
- 500 g muškatne bundeve ili hokaido bundeve
- 120 g crvenog luka
- povrtni temeljac
- 250 g riže
- 100 g gorgonzole
- 2 dl bijelog vina
- 30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 40 g sira grana padano ili parmigiano reggiano
Priprema:
Bundevu očistiti i narezati na kockice. Pripremiti temeljac od povrća (mrkve, celera i crvenog luka). Polovicu narezane bundeve zapeći u pećnici, a drugu polovicu popržiti u woku na malo maslinova ulja. Na zagrijano maslinovo ulje dodati sitno nasjeckani luk i pirjati do zlatnožute boje. Dodati rižu, popržiti je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući vino. Čim se vino ukuha, dodavati topli temeljac stalno miješajući 8 min. Dodati bundevu iz pećnice te i dalje miješati na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posoliti prema želji. Pred kraj dodati komadiće bundeve iz woka. Poslužiti posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom.
Humus od bundeve
Sastojci:
- 1 manja do srednja bundeva
- 1 konzerva slanutka
- tahini pasta
- maslinovo ulje
- 2 žlice meda
- 2 režnja češnjaka
- sol, papar i kim
Priprema:
Pirjati češnjak na maslinovom ulju kratko, da dobije laganu boju. Bundevu izrezati na kockice i prepeći u tavi ili pećnici 15-ak minuta. Zatim sve sastojke staviti u blender i izmiksati. Ako humus bude pregust, razrijedite ga maslinovim uljem.
Slatka pita od bundeve
Tijesto:
- 2 žumanjka
- 220 g brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- 2 - 3 žlice hladne vode
U zdjeli pomiješati brašno, šećer i maslac te dodati žumanjke i dovoljno vode da se umijesi meko tijesto. Ostaviti da odstoji 15-ak minuta.
Nadjev:
- 1 manja muškatna bundeva
- 3 jaja
- 75 g meda
- 75 g šećera
- 1 žlica đumbira
- pola žlice pimenta
Priprema:
Oguliti i izrezati bundevu na kockice te je kuhati 10 - 15 minuta ili omekšati na tavi. Kad se malo ohladi, napraviti pire. U njega umiješati ostale sastojke. Tijesto tanko razvaljati te njime prekriti dno i stranice do ruba. Ispuniti nadjevom do dvije trećine. Peći na 180 stupnjeva 20 - 25 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....