BILJANA BLIVAJS CROPIX
FESTIVE SOS

Fotogenična slastica: Kako napraviti slavne božićne keksiće sa samo četiri sastojka otkrila nam je slastičarka Ivana Čuljak

Naša slastičarka ovih dana od jutra do mraka peče suhe kolače, a nama je pokazala kako radi candy canes - božićne kekse koje smo tako često znali vidjeti u američkim božićnim filmovima.

Naša slastičarka ovih dana od jutra do mraka peče suhe kolače, a nama je pokazala kako radi candy canes - božićne kekse koje smo tako često znali vidjeti u američkim božićnim filmovima.

Od kraja studenog pa sve do Badnjaka ne spavam" kaže slastičarka Ivana Čuljak (36), nadaleko poznata po svojim tortama i suhim blagdanskim kolačima, koje ovih dana peče i stavlja u kutije od jutra do mraka. Upravo je to radila i nakon što smo snimili Festive SOS video, u proizvodnom prostoru koji se nalazi tik do njezine slastičarnice "Neka jedu kolače".

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Predblagdanska hiperzaposlenost predstavlja joj zadovoljstvo jer obožava svoj posao. Kad smo je pitali za savjet u vezi pripreme jednostavnih božićnih keksića, odmah joj je na pamet pao takozvani candy cane, američka slastica koja joj je zapela za oko kao djevojčici dok je gledala božićne filmove. Riječ je o klasičnim keksima od maslaca u koji se dodaje prehrambena crvena boja.

"Candy cane sam odabrala zato što je jednostavan za napraviti, nema puno sastojaka, a uz to je jako efektan i super dekoracija na božićnom stolu. Radim ga za vrijeme Božića, volim ga jer vizualno "podiže" svaki tanjur. Uz to, dobra je i zanimacija i za djecu koja mogu sudjelovati u izradi ovog keksića", govori Ivana, koja je odrasla s trojicom braće i sestrom u Ljubuškom.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

Na Badnjak je s tatom pripremala bakalar, a s mamom pekla kolače, a među obveznim desertima na stolu bi se našao božićni panj, odnosno čokoladna rolada s mascarponeom, koji je tradicionalni božićni kolač u Francuskoj, Belgiji, Kanadi...

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Za ovaj Božić sam odlučila raditi svoje, sada već tradicionalne suhe kolače, a imam i neke novitete, poput alfajores, argentinskih prhkih kolačića koji se pune s dulce de leche, odnosno južnoameričkim namazom od karameliziranog mlijeka. Od ostalih kolača tu su linzeri, londoneri, rafaelo kuglice i kuglice od karamela i oraha koje punim mojim domaćim namazom od slanog karamela", objašnjava Ivana. Iako drži do tradicije, već dulji niz godina za Badnjak i Božić uopće ne priprema slana jela, nego to umjesto nje rade njeni roditelji i prijateljica, modna dizajnerica Lana Puljić.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

"Kod Lane i njezine obitelji provedem Badnjak. Lana radi najbolji tartar od tune i ribu, ja samo donesem svoje kolače i spavam, a ove godine ću i Božić provesti u Zagrebu", govori Ivana koja je javnosti poznata otkako je prije 12 godina sudjelovala u emisiji MasterChef. Nakon tog iskustva otisnula se na put oko svijeta i kuhala u Kolumbiji, Meksiku, Ekvadoru, Australiji, na Novom Zelandu... Onda se vratila u Hrvatsku, u splitsku Bokeriju pa je dvije godine bila dio tima zagrebačkog Gin Gardena i onda napokon otvorila vlastitu slastičarnicu.

"Jako puno putujem, a svaki put kad dođem u neku novu zemlju prva postaja su mi, naravno, poznate slastičarnice. Ako imam priliku, volim upoznati chefa ili slastičare. Isprobavam sve deserte, a volim i provesti cijeli dan u supermarketima gdje kupujem tamošnje namirnice i od njih radim kolače. U Miamiju sam tako nedavno radila torte koje sam ispekla za rođendan nećakinji koja ondje živi. Kamo god odem volim raditi burek i hercegovačke uštipke, s kojima su svi uvijek oduševljeni", objašnjava Ivana, koja će nakon Badnjaka na tri tjedna zatvoriti slastičarnicu i krenuti u nove pustolovine. Novu godinu će, kaže, provesti negdje na putovanju s dečkom, Argentincem koji živi u Zagrebu.

"Idemo nekamo motorom, spontano. Ako sve bude po planu, u ponoć ćemo prijeći iz Europe u Afriku " zaključuje Ivana Čuljak.

Slatki božićni štapić "candy cane"

Sastojci (za otprilike 25 komada):

  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 250 g maslaca
  • 600 g brašna
  • jestiva boja

Priprema

Sve sastojke zajedno pomiješati. Kad smjesa postane kompaktna, podijeliti je u dva jednaka dijela te u jedan dodati crvenu jestivu boju. Ostaviti u hladnjaku najmanje pola sata da se stisne. Hladno tijesto razvaljati i razrezati na prutiće koje potom izvaljamo. Zatim dva prutića motati jedan oko drugoga i na kraju savinuti u oblik candy canea (poput drške kišobrana). Peći u pećnici na 180 stupnjeva 8 minuta.

13. prosinac 2024 13:57