Kapetanica hrvatske odbojkaške reprezentacije Samanta Fabris prije Europskog prvenstva u Zadru prikuplja energiju u Danijelima, gdje njezina obitelj vodi konobu s autohtonim menijem, a nedavno su otvorili i luksuznu vilu za odmor.
Na kojem god kraju svijeta bila i za koji god klub igrala, odbojkašica Samanta Fabris (29) najsretnija je kad se makar samo na dan vraća u svoje Danijele. U tom istarskom zaseoku s 12 stanovnika, udaljenom dvadesetak kilometara od Pazina i Poreča, najbolje se opušta od sportskih napora i prikuplja energiju za nove - pred njom je Europsko prvenstvo koje će se od 19. do 27. kolovoza održati u Zadru.
Samanta je zbog odbojke otišla od kuće sa 16 godina: najprije na četiri godine u Rijeku, zatim je sedam godina igrala u Italiji, a posljednje tri je članica Dinama iz Kazanja, kluba s kojim je lani osvojila sva tri moguća trofeja - prvenstvo, kup i superkup Rusije. U karijeri koju je odabrala dosegnula je vrhunac, ali nikad se nije ponašala kao sportska zvijezda. Kad je dulje kod kuće, pomaže mami u obiteljskom restoranu pa joj se dogodi da je gosti koje poslužuje zatraže ne samo račun, nego i autogram.
Na isti način pomaže i njezina osam godina mlađa sestra Nikolina, odbojkašica riječkog Haoka i studentica Ekonomskog fakulteta u Rijeci, a najvažnija članica kluba jakih žena obitelji Fabris je mama Mirjana, koja 16 godina vodi autentičnu istarsku konobu Danijeli. U njoj se ljeti može večerati uz bazen, dok zimi ugodu pruža domaća atmosfera uz kamin.
Samantin otac Zoran vlasnik je obiteljske pilane, a ondje mu, kad god dospije, pomaže 19-godišnji sin Donald koji se bavi košarkom i studira na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Danas je pilana Fabris drvno carstvo iz kojeg izlaze palete, klupe, vrtne garniture, što je itekako pomoglo pri uređenju obiteljske vile koja je nedavno potpuno dovršena za prve goste.
- Na meniju su tradicionalna istarska jela - od domaćeg pršuta, sira, skute, tjestenine koju sami radimo do domaćih kobasica, ombola, divljači… Moja tri top jela su fuži sa šugom od boškarina, biftek u umaku od tartufa s domaćim pljukancima i njoki na seljački sa šparogama i pršutom - otkriva kapetanica hrvatske odbojkaške reprezentacije.
Biftek s tartufima
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)
- odresci bifteka veličine po želji
- 5 dl vrhnja za kuhanje
- 2 žlice tartufate
- malo naribanih tartufa
- sol, papar,
- maslinovo ulje
- malo ulja od tartufa
SASTOJCI ZA RAVIOLE
- 60 dag brašna
- 3 domaća jaja
- 3 žlice ulja
- žličica soli
- oko 2 dl vode
SASTOJCI ZA PUNJENJE
- 25 dag svježeg sira
- malo skute te naribani grana padano i svi drugi čvrsti sirevi koje imate kod kuće
- 1 jaje
PRIPRAVA
Svježi sir pomiješati sa skutom i naribanim sirevima, dodati jaje i napraviti glatku smjesu. Umijesiti zatim tijesto, rezati ga na trake, puniti nadjevom od sira, preklopiti u polumjesece i kuhati 5-7 minuta u slanoj vreloj vodi. Bifteke prepeći na roštilju po ukusu. Ribane tartufe i tartufatu popržiti na malo maslinova ulja, dodati malo ulja od tartufa, sol, papar i vrhnje. Napraviti kompaktnu smjesu i preliti je preko bifteka te poslužiti uz raviole s četiri vrste sira.
Šugo od boškarina
SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)
- 1 kg plećke
- vrata i mišića boškarina
- 25 dag luka
- 0,5 dl merlota
- sol, papar
- malo ružmarina, lovorovog lista, komadić korijena celera
PRIPRAVA
Meso narezati na kockice. Luk sitno nasjeckati i dobro popržiti na malo ulja. Dodati meso, začine, podliti vinom i lagano pirjati skoro četiri sata podlijevajući po potrebi vodom. Kad se meso sasvim raskuha i dokraja pusti zgusnuti saft, poslužiti uz tjesteninu po želji.
A što nam je još otkrila Samanta Fabris pročitajte u novom broju Glorije!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....