Vegnaski cupcakes 

 PRIPREMA I STILIZIRANJE HRANE, FOTOGRAFIJA: LANA KOMUŠANAC I GORAN GALOVIĆ TE IGOR BARBERIĆ 
UŽITAK BEZ KAJANJA

Igor Barberić otkrio nam je dva veganska recepta, cupcakesi izgledaju neodoljivo

Koreograf i plesač Igor Barberić u sklopu projekta vege izazov predstavlja ukusna i zdrava jela od povrća i voća koja su blagotovrona za zdravlje, kao i za dobrobit životinja.

Koreograf i plesač Igor Barberić u sklopu projekta vege izazov predstavlja ukusna i zdrava jela od povrća i voća koja su blagotovrona za zdravlje, kao i za dobrobit životinja.

Hrvatska je među zemljama koje su se uključile u svjetski pokret Veganuary kojim se tijekom siječnja nastoji ukazati na prednosti veganske prehrane, kako zbog vlastitog zdravlja - istraživanja povezuju biljnu prehranu s nižim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta karcinoma, tako i zbog životinja koje su izložene patnji unutar prehrambenog sustava te klimatske krize s kojom se naš planet suočava. Stoga je udruga Prijatelji životinja tijekom siječnja organizirala Vege izazov u kojem koreograf Igor Barberić, dugogodišnji vegan i ambasador projekta, predstavlja recepte za nekoliko veganskih jela koja će vas uvjeriti kako se i bez mesa mogu napraviti ukusna i zdrava jela.

image

Igor Barberić

DARKO TOMAŠ/ CROPIX

VEGANSKI BURRITO

SASTOJCI

1 sitno nasjeckan luk, 150 do 200 g sjeckane svježe rajčice, 400 g kuhane smeđe leće, 120 g kuhanog crnog graha (ili crvenog), 80 g usitnjenog oraha, 1 žlica kima, 1 žlica dimljene paprike, 1 žličica origana, prema želji, 1 žličica korijandera i 1/4 žličice cimeta, sol i papar, tortilje, naribani veganski sir, kuhana riža, šalša

image

Veganski burrito

PRIPREMA I STILIZIRANJE HRANE, FOTOGRAFIJA: LANA KOMUŠANAC I GORAN GALOVIĆ TE IGOR BARBERIĆ

PRIPREMA

Nekoliko minuta pirjati na ulju sitno nasjeckan luk i svježu rajčicu. Dodati kuhanu smeđu leću, iscijeđeni kuhani grah i usitnjen orah. Malo pirjati pa dodati začine, 240 ml povrtnog temeljca ili vode te desetak minuta kuhati na slaboj vatri. Puniti tortilje tako da se na dno stavi naribani veganski sir i šalša, a prema želji i kuhana riža. Smotati i prepržiti sa svake strane na suhoj tavi.

CUPCAKES BY IGOR BARBERIĆ

SASTOJCI ZA BISKVIT

240 ml bademova ili sojina mlijeka, 1 žličica jabučnog octa, 210 g glatkog brašna, 2 žlice kukuruznog škroba, 1 žličica praška za pecivo, ½ žličice sode bikarbone, ¼ žličice soli, 80 ml ulja, 120 g šećera, 1 žličica vanilin šećera ili vanilije u prahu

PRIPREMA

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i staviti kalupe u posudu za pečenje mafina ili cupcakesa. U sojino mlijeko umiješati jabučni ocat i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol prosijati kroz sito u posudu srednje veličine. Dodati mlijeko s octom, ulje, šećer i vaniliju u prahu ili vanilin šećer u veću posudu i miješati minutu do dvije. Dodati suhe sastojke u mokre i zamiješati dok ne nestanu veće grude i odmah prestati miješati. Napuniti kalupe smjesom do 2/3 volumena. Staviti u pećnicu, smanjiti temperaturu na 170 stupnjeva i peći 20 - 25 minuta ili dok čačkalica ubodena u cupcake ne izađe bez mrvica na sebi. Izvaditi iz pećnice i nakon 5 minuta staviti cupcakese na rešetku za hlađenje.

image

Vegnaski cupcakes

PRIPREMA I STILIZIRANJE HRANE, FOTOGRAFIJA: LANA KOMUŠANAC I GORAN GALOVIĆ TE IGOR BARBERIĆ

SASTOJCI ZA KREMU S LIMUNOM

180 g margarina, 180 g biljne masti, 390 g šećera u prahu, 6 žlica limunova soka, 6 žličica sitno naribane, limunove kore, 1½ žličica vanilije u prahu ili vanilin šećera

PRIPREMA

Električnim mikserom kratko zamutiti margarin i biljnu mast. Postupno dodavati po 1/2 šalice šećera u prahu u smjesu, uz jednu žlicu limunova soka, dobro miksajući između sipanja, dok se ne potroše sve potrebne količine sastojaka. Na kraju dodati limunovu koricu i vaniliju u prahu ili vanilin šećer i miksati dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Krema se može koristiti i za hladne kreme s voćem, punjenje princes-krafni, torti i drugih kolača te dodatno aromatizirati raznim začinima i voćem.

27. siječanj 2025 09:17