I oni koji ne vole slatkiše ne mogu ostati ravnodušni kad vide kakva se umjetnička djela prave u malenoj šibenskoj slastičarnici koja je pravo osvježenja u gradskoj gastronomskoj ponudi. O svemu smo porazgovarali sa suvlasnicom i slastičarkom Antoniom Drezgom.
- Slastičarstvom sam se počela baviti prije desetak godina. Završila sam Prometni fakultet, no nisam se vidjela u tome smjeru. Kod kuće sam često radila kolače i kako sam živjela s dečkom u Zagrebu, stalno smo nešto radili za naše prijatelje. Shvatila sam tada da imam 'žicu' za to, počela sam se educirati i pratiti svjetske slastičare, a u konačnici sam otvorila vlastitu slastičarnicu - rekla je samouka slastičarka Antonia Drezga, koja je s dečkom Aleksejem Karićem 2018. godine u Ulici Božidara Petranovića u Šibeniku otvorila Yum Pastry Shop.
Ovo osvježenje za dalmatinski grad bio je pun pogodak za mještane, ali i za turiste budući da ekipa ulazi u četvrtu sezonu i kažu kako su brojem gostiju jako zadovoljni. U ponudi imaju 13 vrsta kolača, a prvo što su 'lansirali' bila im je poznata šibenska kapa, ali u - slastici.
"Mi smo mali grad i ljudima je to što mi nudimo u potpunosti bilo novo. Uvijek smo kreativni, volimo se igrati s okusima, a zasad smo stvarno prezadovoljni”, rekla je Antonia. Prošlo ljeto plasirala je slasticu šibensku katedralu, odnosno kombinaciju Namelaka od mliječne čokolade, moussea od lavande i bijele čokolade, confita od šumskog voća i biskvita od pistacija i maslinovog ulja, a za nju su morali izraditi poseban kalup. Ona je postala hit na društvenim mrežama i neizostavna narudžba gotovo svakog gosta.
Druga najpopularnija slastica je u obliku šibenske kape, najpoznatijeg šibenskog suvenira, odnosno Mousse od tamne čokolade, žele naranče s komadićima kandirane naranče, krokant od badema i beurre noisette biskvit s bademom. Recepti su svi iz njezine glave, a kombinacijom modernog i tradicionalnog, uz autentičnu estetiku koja ostavlja bez daha, malo je reći da je riječ o pravim umjetničkim djelima.
Inspiracija o gradu Šibeniku u slasticama, kaže, izrodila se sama po sebi.
"Budući da smo se već vratili iz Zagreba u Šibenik, željeli smo u gradu upotpuniti gastronomsku ponudu i to nam je uspjelo”, dodala je Antonia. Posebno je to što je ona jedina slastičarka u Yum Pastry Shopu, dakle od ideje do realizacije sve u potpunosti radi sama. Posebno je ponosna na proizvodnju orašastih pasti i voćnih pirea, a boju za svoja umjetnička djela proizvodi od prirodnih sastojaka. Što se tiče ostale ponude, u slastičarnici se može popiti kava, vruća čokolada koju također sami rade, cijeđeni sokovi i ostala pića.
"Jako sam sretna. Dosta sam samokritična i još uvijek, što se tiče slastičarskog posla, prevelika sam 'picajzla' pa radije sama to napravim, no vidjet ćemo s vremenom. Radim ono što volim i smatram da je to ono što je nezamjenjivo”, rekla je. Slastice stoje između 22 i 27 kuna, što je odlična cijena s obzirom na trud koji stoji iza ovog "slatkog" projekta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....