Kreativka Matija Hiršman napravila je neodoljiv blagdanski desert po receptu veganske chefice Marine Minko
Tražite li ideju za ukusni i zdravi božićni kolač, ispecite slatka drvca po receptu gastro blogerice Marine Minko, koje je za čitatelje Glorije IN priredila i snimila kreativka Matija Hiršman.
Sastojci dostatni za kalup
dimenzija 25 x 35 cm
Za biskvit:
· 200 g mljevenog rogača
· 150 g pšeničnog glatkog brašna
· 3 jabuke
· 80 g šećera
· 50 ml ulja (suncokretovo ili kokosovo)
· 20 g kakaa
· 25 g chia sjemenki
· 450 ml zobenog mlijeka
· 1 prašak za pecivo
· ¼ žličice sode bikarbone
· ½ žličice soli
· 1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka
Za glazuru:
· 200 g tamne čokolade
· 2 žlice veganskog vrhnja za šlag
· 10 g margarina ili veganskog maslaca
posip po želji (razne sjemenke, ekspandirane žitarice, suho voće i orašidi)
Priprema:
Od ukupne količine mlijeka uzeti 200 ml i namočiti chia sjemenke dvadesetak minuta, a za
to vrijeme oguliti i naribajti jabuke te posipati po njima šećer.Promiješati suhe sastojke; mljeveni rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi promiješati ulje, mlijeko i jabučni ocat te dodati u to namočene chia sjemenke i dobro promiješati. Spojiti suhe i mokre sastojke, brzo ručno izmiješati da se smjesa dobro sjedini, dodati naribane jabuke, promiješati i uliti u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 25 - 30 minuta. Biskvit mora biti sočan, ali i dobro pečen. Čokoladu, vrhnje i margarin zajedno rastopiti i preliti po još toplom biskvitu te posipati po želji. Dobro ohlađen kolač izrezati u obliku borića te nataknuti na drvene štapiće.
Napomena:
Kad se pripravlja jelo u kojem imate sodu bikarbonu i neku kiselinu poput jabučnog octa ili limuna, bitno je znati da se spajanjem ta dva sastojka soda odmah aktivira i tada treba što prije kolač staviti da se peče, u suprotnom njezino djelovanje prestane i niste postigli ono zbog čega se ona nalazi u receptu. Najčešće upravo iz tog razloga suhe i mokre sastojke miješamo odvojeno i spajamo u zadnji tren.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....