Hit božićni recept

 ANTUN HIRŠMAN
ZIMSKE DELICIJE

Imamo recept za najslađe božićno drvce - od čokolade, maslaca i suhog voća!

Kreativka Matija Hiršman napravila je neodoljiv blagdanski desert po receptu veganske chefice Marine Minko

Kreativka Matija Hiršman napravila je neodoljiv blagdanski desert po receptu veganske chefice Marine Minko

Tražite li ideju za ukusni i zdravi božićni kolač, ispecite slatka drvca po receptu gastro blogerice Marine Minko, koje je za čitatelje Glorije IN priredila i snimila kreativka Matija Hiršman.

image

Matija Hiršman

ANTUN HIRŠMAN
image

Hit božićni recept

ANTUN HIRŠMAN

Sastojci dostatni za kalup

dimenzija 25 x 35 cm

Za biskvit:

· 200 g mljevenog rogača

· 150 g pšeničnog glatkog brašna

· 3 jabuke

· 80 g šećera

· 50 ml ulja (suncokretovo ili kokosovo)

· 20 g kakaa

· 25 g chia sjemenki

· 450 ml zobenog mlijeka

· 1 prašak za pecivo

· ¼ žličice sode bikarbone

· ½ žličice soli

· 1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka

Za glazuru:

· 200 g tamne čokolade

· 2 žlice veganskog vrhnja za šlag

· 10 g margarina ili veganskog maslaca

posip po želji (razne sjemenke, ekspandirane žitarice, suho voće i orašidi)

Priprema:

Od ukupne količine mlijeka uzeti 200 ml i namočiti chia sjemenke dvadesetak minuta, a za

to vrijeme oguliti i naribajti jabuke te posipati po njima šećer.Promiješati suhe sastojke; mljeveni rogač, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi promiješati ulje, mlijeko i jabučni ocat te dodati u to namočene chia sjemenke i dobro promiješati. Spojiti suhe i mokre sastojke, brzo ručno izmiješati da se smjesa dobro sjedini, dodati naribane jabuke, promiješati i uliti u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 25 - 30 minuta. Biskvit mora biti sočan, ali i dobro pečen. Čokoladu, vrhnje i margarin zajedno rastopiti i preliti po još toplom biskvitu te posipati po želji. Dobro ohlađen kolač izrezati u obliku borića te nataknuti na drvene štapiće.

Napomena:

Kad se pripravlja jelo u kojem imate sodu bikarbonu i neku kiselinu poput jabučnog octa ili limuna, bitno je znati da se spajanjem ta dva sastojka soda odmah aktivira i tada treba što prije kolač staviti da se peče, u suprotnom njezino djelovanje prestane i niste postigli ono zbog čega se ona nalazi u receptu. Najčešće upravo iz tog razloga suhe i mokre sastojke miješamo odvojeno i spajamo u zadnji tren.

Linker
15. studeni 2024 14:09