Ako volite sendviče, oduševit će vas talijanski specijalitet čija posebnost se krije u tijestu za pizzu.
Talijanska kuhinja mnogima je omiljena i to ne bez razloga - slasna je, raznolika, a ne pada teško na želudac. Iako je njezin simbol tjestenina i pizza, Talijani i više nego što mislimo uživaju u sendvičima. I to ne bilo kakvim!
Njihov panuozzo prava je umjetnost među sendvičima, a poseban je po tome što se kruh radi od tijesta za pizzu i termički se obrađuje čak nekoliko puta kako bi se postigla hrskavost korice. Zato se često naziva i pizza sendvič.
Pa, odakle dolazi panuozzo? Ovo jelo dio je ulične tradicije talijanske regije Campania, a potječe iz planinskog područja između Sorrenta i obale Amalfija, točnije iz gradića Gragnana. Ako odlučite posjetiti ovo područje, ne propustite probati slasni panuozzo.
A kako do tad ne biste ostali zakinuti za spoj fantastičnih okusa, panuozzo možete pojesti i u Zagrebu. Kako su nam otkrili iz bara Mrs. Fogg, "supruge" popularnog bara Mr. Fogg iz Martićeve ulice, njihov panuozzo rađen je posebnom termičkom obradom.
"Više puta ih termički obrađujemo i rehidriramo. Na taj način dobivamo hrskavu koricu, a unutra zadržavamo svježinu i sočnost. Nadjevi uvjetuju koliko će koji panuozzo biti termički obrađen, tako da koliko god slični bili svi su ipak različiti", rekli su nam iz Mrs. Fogga. U ponudi trenutno imaju šest varijacija ovog sendviča: klasik, piletina, favorit većine - mortadela tartufi, straight from Bologna, friarelli u siru te tuna panuozzo.
Osim panuozzoa, Talijani jedu i paninije - tostirane sendviče koji se rade od kvalitetnog talijanskog kruha, poput focaccie ili ciabatte te također probranih sastojaka poput svinjske potrbušine, pršuta, rikole, mozarelle... Panini možete pojesti u trgovini talijanskih delikatesa Salumeria Mangia u Medulićevoj ulici u Zagrebu. Njam!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....