Splitski slastičar Luka Klimczak otkrio nam je tajnu njegovog domaćeg sladoleda: postupak je jednostavan, brz i i što je itekako važno - isplativ!
Je li tome kriva inflacija ili nešto drugo, potpuno je sporedno, no sladoled je od ove godine za one s plićim džepom postao čisti luksuz. Primjerice, prosječna cijena kuglice sladoleda u Splitu je 15 kuna (čak je i macchiato u većini kafića jeftiniji), a jedan deli u samom središtu grada kuglu prodaje i za visokih 19 kuna.
Ako ne možete ili ne želite plaćati sladoled koji, slažu se mnogi, ovoga ljeta stoji kao "svetoga Petra kajgana", predlažemo da ga probate napraviti kod kuće, jer su prednosti brojne. Od toga da se možete igrati okusima koje volite, do tempiranja trenutka i dakako - uštede.
Izračunali smo da jedna kuglica sladoleda kod kuće stoji trostruko manje nego u sladoledarnicama, a ovisno o receptu, imat ćete ga dovoljno za nekoliko dana.
Najpoznatiji splitski sladoledar Luka Klimczak, koji od ovoga ljeta u ponudi ima sladolede s okusima Hrvatske poput suhe smokve, lavande, prošeka..., s nama je podijelio tajnu njegovih kremoznih poslastica za vruće dane. Od ovih ćete recepata dobiti oko kilogram sladoleda, pa se itekako isplati.
VEGA SLADOLED OD BANANE I KIKIRIKIJA
Sastojci:
● 3 zamrznute banane
● ¼ šalice vegan mlijeka po izboru
● 3 žlice agava sirupa
● 1 žlica kikiriki maslaca
Priprema:
Zamrznute banane izrezati na kriške, staviti ih u blender i dodati ostale sastojke. Sve skupa blendati dok se ne dobije glatka smjesa. Kad je smjesa gotova preliti je u vrećicu sa zatvaračem te je ostaviti na par sati u zamrzivaču.
VEGA SLADOLED OD ŠUMSKOG VOĆA
Sastojci:
● 500 g šumskog voća (svježe)
● 3 žlice agava sirupa
● sok od 1 limuna
● 2 žlice kokos mlijeka iz limenke
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i izblendati dok ne dobijemo glatku smjesu. Kad je smjesa gotova preliti u vrećicu sa zatvaračem te je ostaviti na par sati u zamrzivaču.
SLADOLED OD SLANE KARAMELE
Sastojci:
● 5 dl mliječnog vrhnja (36 % m. m.)
● 250 g mascarponea
● 300 g karamele
● 3 prstohvata cvijeta soli
Priprema:
Vrhnje tući, a kad je gotovo dodati 150 g karamele i mascarpone. Sve skupa pomiješati da se sjedini. U gotovu smjesu dodati ostatak karamele sa cvijetom soli. Još jednom sve skupa lagano promiješati i staviti da se hladi.
SLADOLED OD VANILIJE & DŽEMA OD NEŠPULE
Sastojci:
● 5 dl mliječnog vrhnja (36 % m. m.)
● 350 g kondenziranog mlijeka
● 1 vanilija štapić
● 300 g nešpule
● 90 g šećera
● 20 g krumpirovog škroba
Priprema:
Vrhnje tući, u tučeno vrhnje dodati kondenzirano mlijeko i štapić vanilije, te nastaviti miješati. U drugoj posudi skuhati nešpulu sa šećerom, pri kraju kuhanja dodati krumpirov škrob i dobro promiješati. Gotovu smjesu ostaviti da se hladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....