Osim što je odličan glumac, Stanley Tucci ima i strast prema hrani, pa je pokrenuo gastro emisiju u kojoj putuje Italijom i istražuje njenu kulinarsku tradiciju.
Američki glumac Stanley Tucci samo je u ovoj godini snimio dva serijala i dva filma - među kojima je i biografska drama o glazbenoj divi Whitney Houston - no priznaje da u posljednje vrijeme ipak više razmišlja o hrani nego o svojoj profesiji. Zvijezda filmova "Vrag nosi Pradu" i "Igre gladi" toliko je zaljubljen u gastronomiju da je producirao dvije sezone dokumentarnog serijala "Stanley Tucci: Searching for Italy", u kojem putuje po zemlji svojih predaka te istražuje njenu povijest, kulturu i kulinarsku tradiciju. I dok je prva sezona, koja se emitirala lani na CNN-u, dobila dvije nominacije za nagradu Emmy, druga, prikazana ovog svibnja, ima ih čak pet. A koliko će Tucci kipića dobiti (lani mu je pripao jedan), znat će se 13. rujna na dodjeli u Los Angelesu.
"Izuzetno sam ponosan na cijeli tim! Da nema samo jednog člana, ova se emisija ne bi mogla realizirati", rekao je Stanley, koji je diljem Italije obilazio i restorane s Michelinovim zvjezdicama i obiteljske trattorije te predstavljao i moderna jela i tradicionalne specijalitete kao što su pizza i firentinski odrezak. Na tipičnoj talijanskoj kuhinji je i odrastao, jer su njegovi roditelji Joan i Stanley Tucci, iz američkog mjestašca Katonah, podrijetlom iz Kalabrije.
"Majka je tvrdila da je prije udaje za mog oca jedva znala ispeći jaja. Sumnjam da je to istina, jer sva su joj jela bila savršena. Mamina i tatina obitelj je s juga Italije pa su uglavnom takvi bili i recepti, no nije se ustručavala ni specijaliteta sa sjevera. Njezin rižoto milanez bio je među najboljima koje sam kušao", govori Stanley, dodajući kako je njihov stol uvijek bio prepun hrane. Djelomično i zato što su njegove mlađe sestre imale različite prehrambene navike. Christine je više voljela meso, Gina tjesteninu i povrće, a on - sve. Stoga su na jelovniku bili i teleći kotleti sa sotiranim tikvicama i pasta s brokulom.
"Petak je bio jedini dan kad je kuhao moj tata, želeći da se mama malo odmori. Njegova tipična večera bila je pasta aglio e olio, odnosno tjestenina s češnjakom i maslinovim uljem. Pamtim i mesne okruglice koje su roditelji zajedno radili. Mama bi napravila smjesu i oblik, a tata bi ih polako pržio u maslinovom ulju. Dio bismo pojeli u petak navečer, a dio iskoristili za subotnji ragu", prisjeća se glumac, čije su omiljeno ljetno jelo špageti s tikvicama. Vraća ga u djetinjstvo, vrlo je jednostavno za pripremu, a sastojci nisu skupi. Stoga je to jelo, uz špagete s rajčicama, bilo među prvima koje je naučio pripremati kad se 70-ih preselio u New York na studij glume.
"Nisam imao mnogo novca pa su špageti s rajčicom ili tikvicama bili idealni za moj studentski džeparac. Osim toga, voljela ih je moja tadašnja djevojka", otkriva glumac i dodaje kako sada najviše voli kuhati supruzi Felicity Blunt (starijoj sestri britanske glumice Emily Blunt) i njihovo dvoje djece - sedmogodišnjem Matteu Oliveru i četverogodišnjoj Emiliji Giovanni. Jedva čeka završetak višemjesečnih snimanja i povratak kući u London, gdje sada žive, kako bi pripremio večeru za cijelu obitelj.
"I moja supruga je odlična kuharica pa me oduševljavaju njezine engleske kobasice i jela na bazi curryja, simbola britanske multikulturalnosti. Trudimo se da sastojci budu domaći i sezonski, jer tako su se hranili naši preci, koji su bili mnogo zdraviji od nas", ističe Stanley Tucci, koji je svoju gastro filozofiju pretočio u tri knjige: The Tucci Cookbook iz 2012., The Tucci Table: Cooking With Family and Friends iz 2014. i Taste: My LIie Through Food, objavljenu lani.
ŠPAGETI ALLA NERANO
Sastojci:
- 6 tikvica srednje veličine
- suncokretovo ulje
- maslinovo ulje
- 10 dag špageta
- 1 režanj češnjaka
- 1 vezica svježeg bosiljka
- ribani sir
- malo maslaca
- prstohvat soli
- mljeveni crni papar
Priprema:
Tikvice narezati na kolutove i pržiti ih u dubokom ulju dok ne porumene. Izvaditi ih na papirnati ručnik i ohladiti. Dok se špageti kuhaju, zagrijati maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodati češnjak, tikvice i malo soli te pirjati uz lagano miješanje. Kad tikvice omekšaju, dodati bosiljak i maslac. Miješati dok se maslac ne rastopi. Pomiješati sa špagetima, dodati ribani sir i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina te posoliti i popapriti. Poslužiti s ribanim sirom i svježim bosiljkom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....