MARKO TODOROV CROPIX
Teži jednostavnosti

Marija Mazalin otkrila tajnu svoje goleme popularnosti na Instagramu: "Baka me naučila da začin ljubavi u jelima nije klišej"

Recepti su joj jednostavni za pripremu, ali vrlo maštoviti, a brojke pratitelja na društvenim mrežama čine ju jednom od naših najuspješnijih gastro blogerica.

Recepti su joj jednostavni za pripremu, ali vrlo maštoviti, a brojke pratitelja na društvenim mrežama čine ju jednom od naših najuspješnijih gastro blogerica.

Kada čujete njezin glas na nekom Instagram videu znate da u nastavku slijedi recept koji će biti vrijedno sačuvati. Ona je Marija Mazalin (31) - gastro bloggerica s više od 400 tisuća pratitelja koja još od razdoblja pandemije oduševljava svojim brzim i jednostavnim receptima koje svatko želi isprobati. Živi u Zagrebu, po struci je magistra ekonomije, obožava putovanja i sretno je zaljubljena. Svoju popularnost s jedne strane duguje dobrom tajmingu za baviti se gastro influencingom, a s druge ukusnim jelima i činjenici da ih predstavi toliko jednostavnima za pripremu da kroz njezine videe svatko ima osjećaj da zna kuhati. Ljubav prema kuhanju usadila joj je baka još u dječjoj dobi jer je upravo ona u njihovom kućanstvu u kojemu se često kuhalo bila glavna za pripremu različitih delicija. Zato ne čudi da se Marija tijekom pandemije kada je ostala bez posla primila upravo kuhanja.

Sjećate li se prvog jela koje ste ikada pripremili i što je to bilo?

- Moji počeci bili su zdravi i jednostavni obroci koje sam pripremala pred kraj fakulteta kada sam počela raditi. Nisam više stigla u menzu, a trenirala sam i pazila na prehranu tako da bih pripremala ručak i snackove za posao noć prije ili ujutro i to nosila sa sobom. Kada sam imala više slobodnog vremena, pripremala bih bakine klasike koje sam obožavala jesti doma. Nju bih zvala, ona bi mi izrecitirala recept i rekla svoje trikove pa sam tako radila. Jedan od prvih je bakina savijača sa sirom koju često pripremam i jedan je od najgledanijih recepata na mom profilu.

Odakle crpite inspiraciju za svoja jela?

- Inspiraciju crpim kroz jela koja pripremam doma, iz recepata s interneta, ali i iz moje mašte. Svi explore page-ovi na mojim društvenim mrežama ispunjeni su receptima iz cijelog svijeta jer većinom gledam samo to pa ih ja prilagodim našim sastojcima, pojednostavim način pripreme ako mogu i dodam ili zamijenim namirnice u nešto što ja volim ili je svima dostupno. Rijetko će se kod mene naći nešto što ne mogu svi kupiti u dućanima ili će biti upotrijebljena tehnika ili kuhinjski uređaji koje većina nas nema doma. Smatram da da me to izdvaja od drugih, što zaista svi mogu pripremiti moje recepte i što su svi jednostavni. Ljudi već znaju da, kada gledaju moj recept, mogu ga i sami lako napraviti doma i nabaviti sve sastojke u obližnjem dućanu.

Čiju kuhinju najviše volite?

- Iako doma najviše kuham naša klasična, rekla bih obiteljska jela, na jednostavan način, vani ću najčešće otići u neki azijski restoran. Obožavam gyoze, tempure, bao bunse, ramen, razne bowlse i noodlese. Sushi mi je, pak, omiljeno jelo i da moram birati jedno koje bih jela do kraja života - to bi bio sushi.

Tko vam je gastro uzor?

- Baka je apsolutni broj jedan i uz nju sam naučila da začin ljubavi u jelima nije klišej. Od poznatih kuhara moram priznati da se najviše pronalazim u kuhinji Jamieja Olivera. Njega sam prvog počela pratiti još od "Golog kuhara", a sada se i on bacio u jednostavne recepte, snima i kuha doma, radi npr. one pan obroke, koristi lake i ukusne načine pripreme. Jako često posežem za njegovim receptima i od poznatih chefova, on mi je broj jedan.

U čemu je tajna vaše popularnosti?

- U svemu u životu težim jednostavnosti pa smatram da se to prirodno prenijelo i na moj stil kuhanja. Uvijek gledam kako najlakše i najjednostavnije doći do ukusnog jela, za što manje vremena i sa što manje uprljanog posuđa. Ne sramim se niti koristiti razne unaprijed pripremljene mješavine, umake i sl. koje bi mnogi kuhari ili gastro influenceri radili sami ispočetka, a osim toga volim drugima objasniti i prikazati stvari onako kako bih voljela da ih se meni prikaže - kroz jednostavne upute i kratki, ali jasan video recept. Ne razbacujem se stručnim pojmovima za razne tehnike kuhanja i sastojke, u videima pričam laički, svima razumljivim rječnikom i zato su moji recepti pristupačni svima i mogu se poistovjetiti s takvim stilom kuhanja.

Kakva jela najviše volite pripremati ljeti?

- Ljeti se najviše okrećem svježim namirnicama, salatama i ribi. Ništa mi nije draže od svježe ribe na gradele, uz salaticu od domaće rajčice, krastavca, malo luka i maslinovog ulja. Često si pripremim i obrok salate za dva dana pa si svježe povrće pomiješam sa kus kusom ili tjesteninom u velikoj zdjeli, s grčkim jogurtom i začinima i jedem između odlazaka na plažu. Krajem ljeta me već uhvati nostalgija za kolačima i dizanim tijestom kojih se obično odreknem prije ljeta tako da ih počnem nadoknađivati pa se krajem ljeta nađu na mom profilu češće nego inače.

Može li se živjeti od Instagrama?

- Može, to je danas posao kao svaki drugi. Može se živjeti i samo od Instagrama, ali obično to bude kombinacija Instagram, Tik Tok, YouTube, web stranica i što već određeni influencer koristi za plasiranje svog sadržaja. Koliko dobro se može živjeti ovisi o snalažljivosti influencera, njegovoj veličini u smislu pratitelja i pregleda te vrsti sadržaja koji prezentira.

Čime se bavite kada ne kuhate?

- Moj život izvan društvenih mreža je život "obične cure s kvarta". Ujutro i navečer me se može pronaći u šetnji sa svojim psom Chijom, a ostatak vremena najčešće provodim u druženju s najboljim prijateljicama, obitelji kako u Zagrebu, tako i u Petrinji otkud sam rodom, i s dečkom. Volim odlaske u prirodu, uživam u putovanjima i odem svake godine na barem nekoliko njih. Upravo sam se vratila iz Turske i s bucket liste prekrižila let balonom na vrući zrak iznad predivne Kapadokije u ranojutarnjim satima pri izlasku sunca. Zadnjh nekoliko godina sam se vratila teretani i to mi je postala redovna aktivnost, a dosta vremena volim provoditi i sama, u svom miru. Za svoj gušt obilazim i restorane, nova i stara mjesta s dobrom i zanimljivom ponudom, a sada se i recenzije istih mogu pronaći na mojim profilima i polako se i to pretvara u posao.

image

Marija Mazalin

INSTAGRAM
image

Marija Mazalin

INSTAGRAM

Imate li modne uzore i gdje pronalazite inspiraciju za odijevanje?

- Nemam modne uzore, inspiraciju za odijevanje obično pronalazim kod drugih modnih influencera koje pratim i s kojima ostajem ukorak s trendovima. Moj stil je oduvijek bio i ostat će jednostavan, kao i sve drugo u mom životu, ali uz barem poneki zanimljiv detalj ili nešto drugačije s čim se osjećam posebnije. Bilo da je to torbica, ogrlica, sunčane naočale, remen ili nešto drugo što će se izdvojiti. Volim vidjeti na drugima zanimljive kombinacije i to me impresionira, ali vjerujem da posebnost osobe dolazi iznutra i vidi se na van kroz energiju i pristup koji osoba donosi sa sobom. Kroz ponašanje, osmijeh, način razmišljanja i odnos koji osoba ima sama sa sobom i s drugima.

image

Marija Mazalin

INSTAGRAM

Kakve parfeme preferirate?

- S parfemima sam vrlo specifična i većinu njih ne bih nosila. Volim isključivo slatke i puderaste mirise, bogate i jake, a često i zagasite. Moj najdraži parfem je Narciso Poudree, a uz njega volim i Jo Malone Mimosa & Cardamom te Versace Crystal Noir za navečer. Gotovo nikad ne izlazim iz stana bez parfema, a znam ga malo staviti i za po doma jer naprosto uživam u mirisu.

Što najviše volite nositi, a što nikada ne biste odjenuli?

- Uvijek imam nekoliko pari dobrih i zanimljivih traperica koje mogu nositi na sve, a da ne izgledaju dosadno. Volim traper općenito, traper suknje, haljine, kombinezone i košulje. Važno mi je da odjeća izgleda ženstveno i volim da naglašava siluetu. Nikad ne bih obukla kombinacije različitih uzoraka čisto jer ne znam to iznijeti, kao ni komade koji previše otkrivaju. Povrh svega, mislim da je najbolja stvar koju osoba može nositi samopouzdanje, uz to uvijek dobro izgledaš, što god stavio na sebe.

Koji su vam najdraži ljetni komadi odjeće?

- Definitivno haljinice - jednostavnih oblika i krojeva, zanimljivih uzoraka ili ljetnih boja. Uz to dobre sandale i sunčane naočale i spremna sam za ići gdje god. Najviše volim haljinice i kombinezone jer ne moram razmišljati što upariti gore i dolje, sve mi dolazi u jednom komadu i ako ga dobro odaberem, riješila sam većinu posla. Uz par detalja, brzo i lako izgledam dobro i nije mi vruće.

image

Marija Mazalin

INSTAGRAM

Preferirate li kupovinu online ili u dućanima i zašto?

- Čak 90% stvari kupujem online jer ne volim shopping i muka života su mi shopping centri, obilasci dućana i isprobavanje odjeće po kabinama. Nemam živaca za to. Ja sam tip koji naruči hrpu odjeće s online dućana, u različitim veličinama za svaki slučaj, i onda sve isprobavam u miru i udobnosti svoga doma. U dućane volim ući kada u šetnji gradom vidim nešto zanimljivo iz izloga, pa uletim i neplanirano kupim nešto što mi se svidjelo u trenutku. Isto tako volim kupovati na putovanjima i uvijek ostavim mjesta u koferu za to. Tamo odjeća bude drukčija od ove ovdje koju svi imamo i često se vratim s unikatnim komadima.

Koji vam je najdraži komad u ormaru?

- Najdraži komad uvijek i zauvijek mi je dobra kožna jakna. Imam ih više, i gotovo svake godine potrošim novac na nju pa je nosim non-stop. Imam osjećaj kao da je to postao moj zaštitni znak, kožna jakna i naočale Ray Ban. Volim bikerske kožne jakne s više detalja, zipova, zanimljivih džepova koje same za sebe budu statement piece i podignu mi cijeli look. Ne kupujem mnogo odjeće već više ulažem u manje kvalitetnih komada koji su mi udobni i mogu ih nositi više puta i na sve. Tu se volim politikom "kvaliteta ispred kvantitete".

Linker
13. rujan 2024 05:57