Olivera Starčević, koja se kao tinejdžerica s roditeljima iz Velesa preselila u Hrvatsku, u kuhanje se zaljubila još kao djevojčica, a danas je ponosna vlasnica restorana "Olioli" u kojem poslužuje pizze i tjestenine nadahnute okusima svoje rodne zemlje
U kuhanje se zaljubila još kao djevojčica u doma svoje bake Stojke, koju je u stopu pratila svaki put kada bi se primila kuhače, a sada je tu ljubav pretočila u svoj novi poslovni pothvat - makedonska poduzetnica s riječkom adresom Olivera Starčević prije nepunih mjesec dana na mjestu nekadašnjeg derutnog prostora za druženja boćarskog kluba Marinići nedaleko od centra Rijeke otvorila je pizzeriju Olioli, koju je nazvala po svom nadimku iz djetinjstva Oli. Iako još nije tiskala ni menije, pizzerija već naveliko prima oduševljene goste koji se najčešće vraćaju po pizze Makedonku i Olioli, tjesteninu sette formagi fettuchine, steak pljukance i fuže s piletinom, uz koje Olivera poslužuje makedonsko vino tikveš i skopsko pivo. Najveća podrška su joj roditelji, poznati ugostitelji Lile i Kosta Minovski, koji su već dugi niz godina u Zagrebu vlasnici makedonskog restorana Sv. Nikola te taksi službe Wizi, nekadašnjeg Cammea. Olivera je i sama godinama radila u obiteljskom poslu razne vrste poslova, od administracije do organizacije, ali se, kaže, tek sada na pragu četrdesete odvažila i otvorila svoj restoran.
"Najvažniji savjet koji su mi dali roditelji je da budem strpljiva jer ništa ne ide preko noći. Trenutačno sam u restoranu 0 - 24, ali to je normalno na početku. Potrebno je mnogo odricanja da bi se postigao uspjeh, a to je zapravo ključno i nešto čemu su me naučili moji roditelji", govori Olivera, čija je obitelj prije 26 godina u Hrvatsku došla iz srca Makedonije, malenog gradića Veles, prvo u Omiš, a zatim u Rijeku. Oduvijek su se bavili ugostiteljstvom i poduzetništvom pa joj taj posao nije nepoznat. Dok su roditelji radili, Olivera je s bakom Stojkom pripremala tradicionalne makedonske specijalitete poput gravče na tavče i sarme od vinove loze, što i danas, kaže, rado priprema prijateljima za razne proslave i uvijek se svi oduševe okusima.
"Moja prvotna namjera bila je otvoriti makedonski restoran s obzirom na to da ta jela zaista znam najbolje pripremati, no nisam pronašla adekvatan prostor u kojem bih ga mogla otvoriti jer takav tip restorana jednostavno traži glazbu uživo, veći prostor i puno drugih stvari koje nisam mogla dobiti s onime što sam pronašla. Tako da sam se odlučila otići na nekoliko tečajeva izrade tjestenine i tijesta u Zagreb i otvoriti jednu sasvim posebnu makedonsko-talijansku gastro priču. Dodatno me na otvaranje restorana potaknula i pobjeda u TV emisiji "Večera za pet" prije dvije godine", objašnjava Olivera. U restoranu nudi predjela, od bruschetta, raznih plata, salate kao obrok, pizze, tjestenine i svaki dan drugi desert. Sve pizze je, ističe, sama osmislila, a najponosnija je na dvije - Makedonku i Olioli, kao i na steak pljukance, a kako uz vođenje restorana i osmišljavanje jela ne bi stigla sama pripremiti sva jela, angažirala je kuhara.
"Steak pljukanci u košarici od pizza tijesta su naše najprodavanije jelo, kao i pizza Makedonka koju sam sama osmislila, a čiji su sastojci papričice, feferoni i ljuta salama. Hit je i naša pizza Olioli za koju sam se inspirirala tradicionalnim makedonskim jelom iz okolice Štipa - pastrmajlijom, što je zapravo izdužena forma tijesta na kojem je nadjev od sjeckanih komadića mesa. Ime potiče od makedonske riječi pastrma, što znači usoljeno i sušeno meso od ovce ili janjetine, no mi u restoranu stavljamo pancetu i jaja " govori Olivera, kojoj u kuhinji često pomažu sinovi, devetogodišnji Jakov i osmogodišnji Patrik, mamini vrijedni pomagači, kojima nije nimalo teško nakon škole produžiti do pizzerije i sami si napraviti ručak.
"Obojica obožavaju jesti pizzu, a često je sami pripremaju. Izaberu sastojke i sami naprave sve, ili pozovu prijatelje iz razreda da im pomognu. Inspirirali su me da u budućnosti držim radionice izrade pizza za djecu i odrasle i da ih naučim kako se tijesto priprema, koliko mora odstajati, kako se peče... A planiram organizirati i dječje rođendane ", govori Olivera. Za savršeno pripremljeno tijesto, kaže, potrebno je puno ljubavi i dobre volje.
"Treba se paziti na temperaturu, količinu vode, soli, kvasca, a ova naša je možda najsličnija napolitani. Tijesto je lako probavljivo i prozračno, mora odstajati 48 sati, fermentirati i tek onda može ići u pećnicu. Tjesteninu još, nažalost, ne stignemo sami napraviti pa je kupujemo, ali svi sastojci su svježi i nemamo škrinju. Ujutro kupujemo meso, povrće i sve što nam treba od lokalnih dobavljača i koliko imamo toliko napravimo, dok burratu, mortadelu i talijanske salame kupujemo u Italiji. Katkad kad je gužva zna se dogoditi da nemamo taj dan jelo koje je na meniju baš zbog toga razloga", pojašnjava Olivera, koja je nedavno na meni uvrstila i dubai palačinke s namazom od pistacija i kadaifa, a kako joj, kaže, mozak radi sto na sat, nova jela nicat će iz mjeseca u mjesec.
Tiramisu
SASTOJCI
- vrećica piškota,
- 200 g šećera,
- 1000 g mascarponea,
- 10 jaja,
- 350 ml kave
PRIPREMA
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, zatim žumanjke umutiti na laganoj pari, a bjelanjke u mikseru. Dodati šećer u žumanjke i kada se ugusti, dodati mascarpone, maknuti s pare i sve dobro umutiti. Potom u smjesu dodati bjelanjke i silikonskom lopaticom miješati smjesu dok se ne sjedini. Tiramisu servirati u čaše. Prvo staviti red piškota, pa red kreme i na kraju dodati kakao i za dekoraciju list mente ili brusnice.
Steak pljukanci
SASTOJCI (za 4 osobe)
- 500 g pljukanaca,
- 400 g steaka,
- 80 g demiglas umaka,
- 40 g tartufate,
- 700 g vrhnja za kuhanje,
- 60 g grana padana sira,
- sol,
- papar,
- klekove bobice,
- svježi timijan
PRIPREMA
Biftek narezati na komadiće te marinirati sa svježim timijanom, klekovim bobicama, soli i paprom. Kada budu srednje pečeni, dodati vrhnje za kuhanje, demiglace, tartufatu i grana padano, u smjesu ubaciti kuhane pljukance, promiješati i servirati s crnim sezamom i klicama od cikle.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....