DARKO TOMAŠ/CROPIX
Imamo i recept!

Na ručku kod zagrebačke glumice: Katarina Madirazza pozvala nas je na lazanje - i stvarno su izvrsne

Uoči premijere predstave ‘Baby Lasagna: mačke i spačke‘ njenog Petit teatra, zvijezda serija ‘Dar mar‘, ‘Tko te šiša‘ i ‘Na terapiji‘ za Gloriju je pripremila omiljeno jelo iz djetinjstva, koje je podsjeća na vrijeme kad je školske zadaće pisala u obiteljskom restoranu.

Uoči premijere predstave ‘Baby Lasagna: mačke i spačke‘ njenog Petit teatra, zvijezda serija ‘Dar mar‘, ‘Tko te šiša‘ i ‘Na terapiji‘ za Gloriju je pripremila omiljeno jelo iz djetinjstva, koje je podsjeća na vrijeme kad je školske zadaće pisala u obiteljskom restoranu.

Ovih se dana puno toga "kuha" kod zagrebačke glumice Katarine Madirazze (31). Zvijezda serija "Dar mar", "Tko te šiša" i "Na terapiji" pokrenula je Petit teatar, umjetničku organizaciju unutar koje nastaju predstave te se održavaju glumačke radionice, audicije i edukativni kampovi, a najnoviji projekt joj je dječja predstava - "Baby Lasagna: mačke i spačke". Premijera je 20. listopada u Kazalištu Trešnja, a u Zagrebu će se igrati, između ostalog, 9. i 10. studenog. Redateljica je glumica Sara Stanić Blažević, a u nastanku predstave sudjelovali su sam Marko Purišić te njegova zaručnica Elizabeta Ružić.

image

Glumica je sama izradila i tanjur za serviranje i ukrasila ga s motivima čipke, zaštitnim znakom Baby Lasagne

DARKO TOMAŠ/CROPIX

"Velika sam obožavateljica Eurosonga i sjećam se, bilo je to prije prve polufinalne večeri, kako mi je samo palo na pamet da bi od ovoga mogli napraviti predstavu za djecu. Marko mi je od prvog intervjua koji je dao djelovao kao istinski dobar čovjek, skroman, kreativan, uporan i marljiv. Njegova priča je apsolutno filmska, to je moderna bajka, on je netko tko djeci zaista može biti uzor", govori Katarina Madirazza, i sama majka jednogodišnje kćerkice Mare koja joj je, iako je još premalena za kazalište, glavna poslovna motivacija i inspiracija.

No, kazalište nije jedino što je okupira: Katarina, naime, dovršava treću godinu Međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu i turizmu, smjer gastronomije, na jednom privatnom učilištu. Doduše, tamo se više posvetila menadžmentu, a sva praktična znanja u kuhinji stekla je od mame Lidije Strahinić. Zajedno sa suprugom, Katarininom ocem Davorom Strahinićem, već gotovo 30 godina vodi jedan od najpoznatijih i turistički najpopularnijih bistroa u Zagrebu - Nokturno.

image

Uz sve svoje glumačke angažmane, Katarina završava i treću godinu studija gastronomije

DARKO TOMAŠ/CROPIX

"Sjećam se da sam kao mala radije provodila vrijeme s mamom u kuhinji restorana nego u vrtiću. Kasnije sam onamo dolazila nakon škole i pisala zadaće... Lazanje se ondje i dandanas rade po njenom receptu", govori Katarina Madirazza. Ondje je, kaže, radila cijela obitelj, pa i njeni baka i djed. Djed bi svaki dan išao na Dolac po svježe namirnice, u čemu ga je redovito pratila i Katarina. Kad je kao srednjoškolka počela statirati u serijama, djed je bio strašno ponosan i hvalio se među kumicama da mu je unuka glumica.

"Bila sam statistica u seriji "Dolina sunca". Pojavila sam se u jednom kadru, doslovce sam u sekundi samo prošla kroz njega, ali djed je to prikazao kao da sam glavna glumica", prisjeća se Katarina. I njen suprug, brend menadžer Mislav Madirazza kulinarski je entuzijast i, kaže Katarina, redovito s njenom mamom raspravlja o receptima. Nedjeljom se obično svi skupljaju kod mame na ručku.

image

Katarina ima vlastiti brend keramike Catino

DARKO TOMAŠ/CROPIX

"Nitko ne kuha kao ona. Kad sam joj rekla da ću za Gloriju pripremati lazanje, ponudila se da ih ona napravi. No, ja sam htjela to napraviti sama. Slijepo sam pratila njen recept, kao što uvijek radim, ali naprosto nikad nisu iste kao mamine", govori Katarina, koja priznaje da je slaba na junk food, unatoč tome što je odrasla na domaćoj hrani i što su ona i njene dvije mlađe sestre, Matea i Karla, svaki dan imale skuhani, topli obrok, svaki dan ih je mama dočekivala s ručkom.

"Nastojim junk food svesti na što manju mjeru. I zbog sebe, ali i zbog Mare koja poput spužve sve upija što radimo i u svemu nas kopira. Kad sam vidjela kako poseže za mojim prženim krumpirićima, shvatila sam da je trenutak da se odreknem tog grešnog zadovoljstva", govori zagrebačka glumica. Katarina je otišla i korak dalje u prezentaciji svog jela za Gloriju: lazanje je, naime, poslužila na keramičkom tanjuru koji je specijalno izradila za ovu prigodu. U svojem stanu ima, naime, mali studio za vlastiti brend keramike Catino, gdje izrađuje šalice, tanjure, detalje za dom... Tanjur u duhu Baby Lasagne ukrasila je motivima čipke, a zbog te je kreacije čak tri puta morala ići k susjedu, gdje peče sve svoje keramičke rukotvorine.

image

U njihovom restoranu i danas se lazanje rade po receptu Katarinine mame Lidije Strahinić

DARKO TOMAŠ/CROPIX

Recept mame Lidije

Sastojci:

500 g mljevenog mesa po želji, paket tijesta za lazanje, 1 luk, 1 češnjak, 1 dl bijelog vina, 1 žlica koncentrirane rajčice, lovorov list, mediteranski začini po želji, 500 ml povrtnog ili mesnog temeljca, 40 g maslaca, 3 velike žlice brašna, 500 ml mlijeka, 2 dl vrhnja, muškatni oraščić, parmezan, sol, papar, sir za ribanje

Priprema:

Narezati luk i pirjati ga što dulje. Podlijevati temeljcem. Dodati malo češnjaka, zatim mljeveno meso i sve zajedno pirjati. Zaliti vinom i koncentriranom rajčicom (po želji staviti i malo kečapa). Dodati lovorov list, mediteranske začine te sol i papar po želji. Nakon toga napraviti bešamel umak. Pustiti maslac da se rastopi, dodati brašno, uliti mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Zatim dodati malo vrhnja za kuhanje, muškatnog oraščića i parmezana po želji.

Namastiti posudu za pečenje, na najdonji sloj poslagati jedan sloj tijesta, na to staviti mljeveno meso, zaliti bešamelom i posuti sirom. Zatim na to ponovno složiti jedan red tijesta, meso, bešamel i sir za ribanje. Zadnje naslagati tijesto, naribati sir i zaliti bešamelom. Sve skupa peći na 180 stupnjeva, pola sata do 40 stupnjeva.

Linker
13. listopad 2024 09:02