Zagrebačka glumica desetljećima je vegetarijanka, neko vrijeme jela je samo i sirovu hranu, svojim receptima oduševljavala je u Celebrity MasterChefu, a nama je pokazala što priprema s - cvjetovima.
Možda ne poznaje baš svaku biljku koja raste u lokalnim šumama ili na omiljenom joj Velebitu, ali bilo kakva šetnja po prirodi s glumicom Nadom Rocco, pravi je užitak. Ne samo da hoda brzo i spretno, uostalom aktivno se bavila i planinarenjem, već svako malo zastane i dobaci - ‘‘Vidiš ovo ti je plućnjak, prepoznaješ ga po ljubičastim cvjetovima i dlakavim lišćem koje ima svijetle točkice. Ta je biljka dobra za sve probleme s plućima, evo tamo je maslačak ali je pri kraju, najbolji su mladi listovi, jedu se i cvjetovi, sirovi na salatu ili pohani kao bazga. Evo, a tamo nam je bazga...‘‘
I tako korak po korak, njezina se košarica puni raznim jestivim i ljekovitim biljem koje je već desetljećima baza njezine kuhinje. Jer ona je vegetarijanka, bila je i veganka, a godinu i pol dana zbog zdravlja je jela samo sirovu hranu. Svoje maštovite recepte prije deset godina objavila je u kuharici Moje sirove strasti, a njezina sirova torta od limete i avokada oduševila je strogi žiri Celebrity Masterchefa u kojem je iste godine i sudjelovala.
‘‘Sirova prehrana pomogla mi je da se riješim nekih bolesti, ali danas neću reći ne ako se na stolu nađe neka fina morska riba, nekoliko puta godišnje pojedem i komad mesa, ponekad jedem i jaja, ali još uvijek je moja primarna prehrana biljna. I tako je već jako, jako dugo. Naravno da sam kao mlada glumica jureći s probe na probu i s predstavu na predstavu jela ono što mi je palo pod ruku, ne razmišljajući previše ni o zdravlju ni o kvaliteti. Sve se počelo mijenjati kada sam postala mama, prvo moje Barbare, pa sina Luke. Tada sam krenula paziti da mi klinci jedu zdravo pa sam i ja uz njih počela paziti na prehranu‘‘, govori Nada Rocco koja se u prirodu i zdrav život zaljubila još u djetinjstvu. Tata joj je naime, bio novinar, publicist i strastveni ribič koji je uređivao i specijalizirani časopis za sportski ribolov. Svaki slobodan trenutak provodio je uz neku od rijeka, a Nada se danas s osmijehom prisjeća kako joj je riječne ribe već tada bilo na vrh glave jer se jela svaki vikend.
No često je i cijela obitelj išla s tatom u te ribolovne avanture, a s njima i prijatelj koji je puno znao o jestivim biljkama. ‘‘Bavila sam se aromaterapijom pa sam i tu dosta naučila, pa i preko razne literature te odlazaka u prirodu gdje bih prepoznavala biljke o kojima sam čitala, a puno sam naučila i od nećakinje pokojnog pisca i moreplovca Jože Horvata koju sam upoznala na planinarenju Velebitom. Ona je fantastično prepoznavala mnoštvo velebitskih biljaka koje smo zajedno brale i sušile za čajeve i razne pripravke. Danas više ne planinarim tako intenzivno jer se raspalo društvo, ali svako ljeto na Velebitu berem biljke za svoje čajeve. To su uglavnom stolisnik, majčina dušica, menta, preslica, gospina trava, bročika...), govori Nada koja jestivo bilje bere i na obroncima Medvednice. A kako je sada proljeće i sve je u cvatu, odlučila nam je pokazati kako se s cvijećem, koje inače obiluje i fitohormonima, može jesti ukusno, zdravo i - lijepo.
‘‘Bazga je jako zdrava biljka, od nje se rade sokovi, sirupi i tinkture, a zapravo je najfinija ovako pohana, odnosno à la parisienne. Mogu se pohati i cvjetovi maslačka, isto su jako zdravi, mogu se naravno jesti i sirovi kao još mnoštvo cvjetova od ljubičica, potočnica, ruža, jasmina, lavande, nevena... Najbitnije je da se sve biljke kao i cvijeće koje se konzumira, bere što dalje od cesta ili bilo kakvih zagađivača zraka ili zemlje. A osim što je cvijeće ukusno ono će sigurno biti i najljepši ukras na vašem tanjuru.‘‘, kaže glumica koja i sama živi u malom stanu u centru grada okruženom s vlastitim bujnim vrtom u kojem rastu ruže, bazga i božanstveni bijeli tepih od tratinčica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....