Uz fine zalogaje i zdrave napitke piknik postaje ravan bilo kojoj raskošnoj gozbi za stolom. Donosimo vam recepte Slavice Šagolj.
CHEESECAKE U TEGLICI
SASTOJCI
Podloga: 150 g integralnih keksa, 50 g otopljenog maslaca
Bijeli sloj: 150 g mascarponea, 100 g krem sira, 50 ml vrhnja za šlag, 1 žlica ekstrakta vanilije, 50 g šećera u prahu
Dekoracija: 100 g jagoda, 100 g malina, 100 g borovnica
PRIPREMA Teglice dobro oprati i osušiti kuhinjskom krpom. Integralne kekse usitniti, maslac otopiti i preliti preko keksa. Pomiješati sastojke da maslac dobro obloži keks. Mješavinu keksa i maslaca staviti na dno teglice i utisnuti žlicom. U posudu za miješanje staviti mascarpone, krem sir, vrhnje za šlag i šećer te sve lagano miješati dok se ne dobije glatka svilenkasta smjesa. Pri kraju pomiješati ekstrakt vanilije. Na kekse staviti malo usitnjenog voća, zatim bijelu kremu od sira te na vrh svježe voće. Staklenku zatvoriti i staviti da se dobro ohladi prije polaska na piknik.
RAŽNJIĆI S MINI RAJČICOM I MOZZARELLOM
SASTOJCI 300 g mini rajčica, 250 g mini mozzarelle, listići rikole, mladog špinata i bosiljka, aceto krema, sol, papar, maslinovo ulje, mini drveni štapići
PRIPREMA Mini rajčice oprati ispod mlaza hladne vode. Osušiti ih kuhinjskim papirnatim ručnikom. Mozzarellu izvaditi iz pakiranja i maknuti iz tekućine. Listove rikole, mladog špinata i bosiljka također oprati i malo ocijediti od vode. Na drveni štapić nizati naizmjence listove salate, mini rajčicu i mozzarellu. Prije serviranja malo posoliti, dodati koju kap maslinova ulja i aceto kremu. Ovo jelo fino se sljubljuje s grisinima.
TOST SENDVIČ S POVRĆEM
SASTOJCI tost, 100 g sirnog namaza, prstohvat soli, prstohvat papra, 100 g gaude, 2 krastavca, 50 g miješane zelene salate, svježi bosiljak
PRIPREMA Salatu oprati pod mlazom hladne vode i malo ocijediti. Sirni namaz staviti u manju zdjelicu, posoliti i popapriti. Dobro promiješati da se dobije glatka smjesa. Tost s donje i gornje strane premazati tankim slojem namaza. Zatim staviti šnitu gaude. Na gaudu složiti krastavac narezan na tanke ploške. Krastavac nikako ne guliti, samo ga treba dobro oprati pod mlazom hladne vode.Po krastavcu obilno složiti zelenu salatu te staviti gornju krišku tosta. Oštrim nožem dijagonalno prerezati tost. Manjim drvenim štapićem propiknuti kroz sredinu sendviča s listićem bosiljka radi lakšeg serviranja.
SENDVIČ S KULENOM I POVRĆEM
SASTOJCI pecivo pletenica, 50 g maslaca, 150 g dimljenog sira, 150 g kulena, 3 manja krastavca
PRIPREMA Pecivo prerezati popola i svaki dio premazati tankim slojem maslaca. Na maslac složiti krišku dimljenog sira, nekoliko ploški kulena i krastavce narezane na štapiće. Poklopiti gornjim dijelom peciva. Radi lakšeg serviranja papir za pečenje omotati oko peciva i pričvrstiti vrpcom.
AROMATIZIRANA VODA
SASTOJCI 100 g jagoda, 1 naranča, 1 limun, 1 limeta, listići mente, sok jednog limuna, 1 žlica šećera, 1 l vode
PRIPREMA U veću posudu uliti vodu, dodati šećer i sok jednog limuna. Dobro promiješati da se šećer otopi. Vodu izliti u manje boce te u jednu dodati na manje komade narezanu naranču i jagode, a u drugu limun, komadiće limete i mentu. Dobro ohladiti u hladnjaku prije posluživanja.
SALATA S TJESTENINOM, PILETINOM I POVRĆEM
SASTOJCI 200 g mini tjestenine - pužića, 300 g pilećeg filea, 2 žlice soja sosa, 2 manje tikvice, 1 žlica lučica, 100 g mini rajčica, 20 g miješane zelene salate, masline, 1 manja crvena paprika Dresing: 2 žlice ulja, 2 žlice jabučnog octa, 1 žličica senfa, prstohvat soli, prstohvat papra
PRIPREMA Sastojke za dresing staviti u zdjelicu, pomiješati i odložiti na hladno. Piletinu nasjeckati na kockice te marinirati oko 15 minuta u soja sosu. Tjesteninu skuhati prema uputama na pakiranju. Mariniranu piletinu ispeći na tavi. Potom je izvaditi i na istoj masnoći ispeći tikvice narezane na kockice. Na dno staklenke staviti sloj tijesta, zatim pečenu piletinu, pečene tikvice te mini rajčicu, lučice i bosiljak. U drugu staklenku na tikvice staviti zelenu salatu, masline i papriku narezanu na kolutiće. Ohlađeni dresing staviti u manju staklenku te netom prije konzumiranja začiniti salatu prema želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....