FOTOGRAFIJE: ARHIVA HOTELA ESPLANADE
Gastro tradicija

Ni ovog siječnja ne propuštamo najukusnije štrukle

Nezaobilazna gastronomska destinacija u siječnju je Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade koji već tradicionalno za goste priprema Dane Esplanadinih štrukli.

Nezaobilazna gastronomska destinacija u siječnju je Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade koji već tradicionalno za goste priprema Dane Esplanadinih štrukli.

Tradicionalni specijalitet iz Hrvatskog zagorja osmišljen u brdovitu krajoliku već desetljećima slovi kao jedno od najukusnijih gastronomskih užitaka. Štrukle su stekle golemu popularnost, na domaćem pa i na stranom tržištu, a u u kulinarskoj ponudi zagrebačkog hotela Esplanade imaju posebno mjesto od samog početka.

Siječanj je za uživanje u štruklama idealno vrijeme, a istinski hedonisti javljaju već rezerviraju svoja mjesta u Esplanadi koja tradicionalno pripremaju Dane Esplanadinih štrukli. Štrukli su prvi put pripremljeni u ovom zagrebačkom hotelu još 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima i inozemnim uzvanicima na gala svečanostima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz različitih krajeva Hrvatske.

image
FOTOGRAFIJE: ARHIVA HOTELA ESPLANADE

Esplanadini štrukli pripremaju se ručno od tek nekoliko svježih sastojaka prema istom provjerenom receptu već više od pola stoljeća i upravo su zbog toga cijenjeni. Izrađuju se svakodnevno u hotelskoj slastičarnici i sinonim su za tradiciju i kvalitetu domaće gurmanske ponude. Tijesto se mijesi i razvlači preko cijelog stola dok ne bude sasvim tanko, potom se puni svježim sirom, a štrukli se oblikuju tankim porculanskim tanjurićem te se potom kuhaju na pari, pažljivo stavljaju u keramičku posudu, preliju finim vrhnjem i zapeku u pećnici dok ne poprime zlatno smeđu boju. Gosti ih konzumiraju kao predjelo, glavno jelo uz malo soli ili kao desert sa šećerom.

image
FOTOGRAFIJE: ARHIVA HOTELA ESPLANADE

"Štrukle poslužujemo gostima i na doručku uz ostale domaće proizvode poput drniškog pršuta, paškog sira, domaćih čvaraka, maslinova ulja i lokalnog pjenušca s Plešivice. Oni su najslasniji dio gotovo svakog važnijeg događaja i nestanu za tren. Ipak, najjaču poveznicu s ovim specijalitetom ima kultni Le Bistro", istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić.

image
FOTOGRAFIJE: ARHIVA HOTELA ESPLANADE

Promotivna akcija Dani Esplanadinih štrukli traje od 6. do 31. siječnja 2023. i odnosi se isključivo na konzumaciju dvije porcije zapečenih štrukli u restoranu Le Bistro u promotivnom iznosu od 16 eura (120,55 kn). Svaka porcija sadrži dva komada štrukli. Inače, redovna cijena jedne porcije iznosi 11,28 eura (85 kn). Promocija se ne odnosi na kupovinu zamrznutih štrukli ili štrukli za van.

Linker
05. studeni 2024 22:22