Samo uz novi broj Glorije ne propustite posebno izdanje s gastro idejama za savršene blagdane, jer za vas uz spomenuta imena kuhaju i druge zvijezde, a pripremili smo vam i 35 neodoljivih recepta.
Iako nam to nije bila namjera, spontano se desilo da božićnim izdanjem Delicija dominiraju žene. Sve je počelo sa cheficom Priskom Thuring s kojom smo razgovarali povodom otvorenja restorana Stara škola u malom istarskom mjestu Krasica. Pričali smo o konceptu i hrani, o njezinoj želji da se trajno skrasi u Hrvatskoj, zemlji koju smatra svojim drugim domom, ali i o životnoj školi, koju je prošla kao žena u pretežito muškom poslu. Jer iako još uvijek prevladava stereotip o ženi "kojoj je mjesto za štednjakom", kuhinje poznatih svjetskih restorana mahom i dalje vode muški chefovi. I Priska se na početku karijere susretala s komentarima kako žena nema što raditi u kuhinji, barem ne onoj restoranskoj.
"Otvoreno su mi govorili kako bi mi bilo pametnije da se pustim toga i kuham doma mužu i djeci", prisjeća se. No nitko ju i ništa nije uspjelo obeshrabriti. "Ženama je zasigurno teže u ovom biznisu, ali ako to doista žele i potrude se, uspjeti će", dodaje sa smiješkom.
Ovaj nas je razgovor motivirao da i neke druge renomirane i perspektivne chefice upitamo koliko je teško bilo probijati se u svijetu kojim dominiraju muškarci. Što naravno ne znači da i njih ne volimo i ne cijenimo - u rubrici "Zvijezde kuhaju" ugostili smo Stjepana Vukadina, zvijezdu Masterchefa, koji se nakon tri mjeseca snimanja u Zagrebu vratio kući u Trogir, svojoj obitelji te restoranu il Ponte čije je suvlasnik postao prije nešto više od godinu dana. S
tjepan se posebno veseli blagdanima i prvoj neradnoj staroj godini u čitavoj njegovoj karijeri, te usprkos "napadima" sa svim strana uspješno odolijeva otkriti tko će pobijediti u ovoj sezoni popularnog kulinarskog showa (da im kažem, ne bi im više bilo napeto gledati, konstatira sa smiješkom). Mada sumnjamo u to. Kuhanje je posljednjih godina postalo hit - procvjetalo je tržište food blogera, MasterChef je jedna od najgledanijih TV emisija, a za gastro radionice traži se karta više. Pogotovo za one koje u Makronovi održava zagrebačka glumica Anita Matić Delić koja se profilirala za vege specijalitete.
Kad je prije šesnaest godina počela promišljati svoju prehranu, okrenuvši se biljnoj, mnogi su taj potez doživjeli kao ekstravaganciju jedne glumice, što ju je inspiriralo za hashtag "glumica pa kuha" pod kojim danas na Instagramu objavljuje slana i slatka čudesa. "Nisam prestala jesti meso iz trenda ili moralnog uvjerenja, već osluškujući potrebe vlastitog tijela. Anita je za čitatelje Delicija pripremila jedan veganski blagdanski specijalitet koji će se zasigurno svidjeti čak i zakletim "mesožderima". I ljubitelji slatkog doći će na svoje jer su im majstorice slatkog Mirta Atlija i Vania Ardiles Perić pripremile recepte za prefine božićne kolače. Uživajte u blagdanima uz novi broj Delicija, veselite se i - kuhajte!
U novom broju Delicija čitajte i ove teme:
- Tren: Zimska idila na porculanu
- Božićni ručak za stilom: Kreativne ideje za svečani meni
- Neka party počne: Slasni zalogaji za kućni doček Nove godine
- Gastro lekcije: Povijest keksića od đumbira
- Zdravi kolači: Zeleni deserti Vanije Ardiles Perić
- Savršen spoj: Mirta Atlija smišlja slastice koje pašu uz razne sorte vina
- Svijet tijesta: Jela s domaćim kvasom po receptu Anite Šumer
- Leksikon: Poznate domaće cheice otkrivaju sve tajne i strasti svog posla
- Novosti: Hit namirnice i nove gastro oaze
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....