U domaće knjižare stiglo je hrvatsko izdanje poznate kuharice Gordona Ramsayja, s više od 120 slasnih recepata i sjajnih ideja za jela koja će vas, tvrdi slavni chef, oduševiti i motivirati da svoje najbliže što češće okupite za stolom
"Hrana je moj život od sedamnaeste godine i moglo bi se reći da me oblikovala u osobu kakva sam danas. Za mene su sjedenje za stolom, dijeljenje hrane i razgovor najveće zadovoljstvo u životu i siromašna je obitelj koja to nema. Svojim najbližima, supruzi Tani i naše šestero djece želim omogućiti zdravu hranu tijekom cijelog dana, od doručka do večere, ali se i potruditi da ta jela budu raznovrsna i zanimljiva. Volim moćne, hrabre okuse, a takve sam ukomponirao i u ovu kuharicu", kaže slavni britanski kuhar, pisac i TV zvijezda Gordon Ramsay (58). S više od 120 recepata, od doručaka za užurbane dane do večera koje oduzimaju dah, njegova kuharica "Umijeće kuhanja kod kuće" u izdanju Mozaik knjige donosi Ramsayjevu stručnost, jednostavne upute i praktične savjete uz koje ćete uživati u svakom trenutku pripreme hrane.
"Moja su pravila jednostavna. Kuhanje kod kuće mora biti lako. Mora biti brzo. Mora biti ukusno. Ako mislite da ne možete spravljati nevjerojatna jela kod kuće, razmislite ponovno", konstatira Ramsay, vlasnik nekoliko restorana nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, kojem su njegov kulinarski talent, ali i osobna karizma (koju je pokazao u raznim kulinarskim TV emisijama) priskrbili titulu svjetske zvijezde i izvan gastronomskih krugova. U ovoj kuharici osim recepata daje i pet važnih savjeta za učinkovitije i brže kuhanje. "Na prvom mjestu je organiziranost: ako nešto krene po zlu, u devet od deset slučajeva kriva je priprema. Izvadite sastojke i unaprijed pripremite baš sve što vam treba. Važno je i da budete opušteni - ako mislite da će nešto poći po zlu, vjerojatno i hoće. Uz to dvoje važno je da budete realistični (primjerice da si ostavite dovoljno vremena za pripremu jela umjesto da ga radite u brzini i nekoncentrirano) te da budete odvažni i pustolovni. Sjajno kuhanje kod kuće bazira se na klasicima, ali kuhanje stalno istih jela može postati zamorno. Tajna je u tome da ih uvijek osvježavate. Usudite se koristiti nove sastojke, okuse i tehnike kuhanja jer će to obnoviti vaš kulinarski entuzijazam", konstatira Gordon.
SPORO PEČENA DIMLJENA TRGANA SVINJSKA LOPATICA S CHIPOTLE MAJONEZOM
SASTOJCI
- 3 žlice ljute dimljene paprike
- 2 žlice demerara šećera
- 4 češnja češnjaka, oguljena i usitnjena
- 4 grančice timijana, sitno nasjeckanih listića, sačuvanih stapki
- maslinovo ulje
- komad svinjske lopatice od 2 - 3 kg (srednji dio), s kosti, bez kože
- 4 luka, oguljena i narezana na četvrtine, morska sol i svježe mljeveni crni papar
- bijele žemlje
ZA CHIPOTLE MAJONEZU
SASTOJCI
- 300 g visokokvalitetne majoneze
- 1 - 2 žlice chipotle paste ili 2 žličice dimljene paprike
- 1 žličica tekućeg meda
- 1 žlica senfa s cijelim sjemenkama
PRIPREMA
Pećnicu ugrijati na 140 °C. U zdjeli promiješati papriku, šećer, češnjak i listiće timijana. Posoliti i popapriti, a zatim dodati malo maslinova ulja kako bi se napravila pasta. Utrljati mješavinu po svinjetini. Meso se može odmah staviti peći, a može se i prekriti te staviti na hladno na 24 sata kako bi upilo začine. Luk staviti u lim za pečenje, posuti ga stapkama timijana, a zatim staviti i svinjetinu masnijom stranom okrenutom prema gore. Peći jedan sat pa pokriti folijom i peći još 4 - 5 sati, dok meso ne postane jako mekano i ne počne se odvajati od kosti. U međuvremenu napraviti chipotle majonezu. Sjediniti sve sastojke u zdjeli i začiniti solju i paprom. Pečenu svinjetinu lagano pokriti folijom i ostaviti da se odmara jedan sat prije nego što se meso odvoji od kosti i raskomada. Poslužiti s dimljenom majonezom i žemljama.
SMRSKANI KRUMPIR S MLADIM LUKOM I SIROM
SASTOJCI
- 1,25 kg crvenih krumpira s korom (veće prepoloviti da budu slične veličine kao i oni manji)
- 30 g maslaca (po želji)
- 4 mlada luka
- 100 g kornišona ili slatko ukiseljenih krastavaca
- 175 g sira grojera, naribanog
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
PRIPREMA
Krumpire kuhati u posoljenoj kipućoj vodi dok ne omekšaju. U međuvremenu sitno nasjeckati mladi luk po dijagonali, a kornišone narezati na kockice.Ocijediti krumpire i drobilicom ih zgnječiti (s korom). Dodati maslac. Umiješati mladi luk i kornišone, a zatim i sir. Kušati i prilagoditi začine ako je potrebno pa poslužiti.
KAKO SAVRŠENO SKUHATI KRUMPIRE
Krumpire uvijek narezati na komade jednake veličine kako bi se ujednačeno skuhali. Voda neka uvijek lagano ključa. Ako ključa jako, vanjski dio krumpira skuhat će se prebrzo i natopiti vodom.
NABUJAK OD DATULJA NA PARI S UMAKOM OD SMEĐEG KARAMELA
SASTOJCI
- 200 g samodizajućeg brašna
- 75 g loja
- 75 g očišćenih i nasjeckanih oraha
- 175 g Medjool datulja bez koštica, grubo nasjeckanih
- sitno naribana korica 1 naranče
- 3 žlice svijetlog muscovado ili smeđeg šećera
- 1 vrhom puna žlica tamne melase
- 1 jaje iz slobodnog uzgoja
- 200 ml punomasnog mlijeka
ZA UMAK OD SMEĐEG KARAMELA
- 100 g maslaca
- 75 g mekog svjetlosmeđeg šećera
- 75 g zlatnog sirupa (svijetle melase)
- prstohvat krupne morske soli
- sjemenke iz jedne mahune vanilije
- 300 ml vrhnja s 48% mliječne masti
PRIPREMA
Namastiti zdjelu za nabujak zapremnine 850 ml i na dno staviti krug papira za pečenje. Izrezati još jedan krug 5 cm veći od gornjeg dijela posude i napraviti nabor od 2 cm na sredini. Prosijati brašno u veliku zdjelu, dodati loj, orahe, datulje, koricu naranče, šećer i melasu pa sve izmiješati.
U drugoj zdjeli lagano istući jaja, dodati mlijeko i dobro izmiješati. Polako uliti ovu tekuću smjesu u mješavinu brašna, miješajući sve dok se svi sastojci ne sjedine. Uliti u pripremljenu zdjelu za nabujak. Naborani krug papira staviti na gornji dio nabujka i pokriti naboranom folijom. Čvrsto zavezati koncem i napraviti "ručku" na vrhu. Staviti podložak ili tanjur otporan na toplinu u veliku zdjelu. Nabujak staviti u zdjelu i uliti dovoljno vode da dođe do polovice zdjele. Čvrsto pokriti zdjelu poklopcem, neka voda proključa, a onda na laganoj vatri kuhati 2 - 2 ¼ sata, dolijevajući vodu ako je potrebno. Kada je gotovo, podignuti nabujak iz vode i ostaviti da odstoji pet minuta. U međuvremenu napraviti umak. Staviti maslac, šećer, sirup, sol i sjemenke vanilije u malu zdjelu i kuhati na umjereno jakoj vatri dok se sve ne otopi. Umiješati vrhnje i kuhati pet minuta dok se mješavina lagano ne zgusne. Odmotati nabujak, preokrenuti ga na pladanj za posluživanje te ukloniti mali krug papira. Poslužiti kriške ili žlicom odvojene komade nabujka s velikodušnom količinom umaka od smeđeg karamela.
KORIŠTENJE LOJA
Loj više nije tako popularan, ali je sastavni dio mnogih klasičnih britanskih deserta, od rolada s džemom do nabujka sa sušenim voćem. Jelima dodaje teksturu i dubinu okusa, ali ako netko ne želi koristiti loj, može ga zamijeniti naribanim smrznutim maslacem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....