ANAMOMARQUES GETTY IMAGES
Donosimo recept

Odlazak oca mnogima omiljene slastice: Evo tko je čovjek koji je zaslužan za nastanak kultnog tiramisua

Talijanska poslastica od samo šest sastojaka nalazi se na popisu omiljenih deserta, a nastala je sasvim slučajno zahvaljujući slastičaru u jednom restoranu na sjeveru Italije.

Talijanska poslastica od samo šest sastojaka nalazi se na popisu omiljenih deserta, a nastala je sasvim slučajno zahvaljujući slastičaru u jednom restoranu na sjeveru Italije.

Talijanski slastičar Roberto Loli Linguanotto za kojeg se vjeruje da je izumio kultni desert tiramisu, preminuo je nakon borbe s teškom bolesti, donosi Daily Mail.

Popularni slastičar koji je nosio nadimak "oca tiramisua", a koji mu je dodijelio gastronom Giuseppe Maffioli, stvorio je taj mnogima omiljeni kulinarski klasik ranih 1970-ih dok je radio u Alle Beccherie, poznatom restoranu u Trevisu na sjeveru Italije. O nastanku te poslastice postoji nekoliko verzija priče, uključujući onu koja kaže da je Linguanotto slučajno ispustio mascarpone u zdjelu u kojoj su već bili šećer i jaja, a sve ostalo je povijest. Prema pričama lokalnog stanovništva, nakon toga je usavršio recept uz pomoć Albe di Pillo-Campeol, supruge svog šefa Ada Campeola, koja je navodno kasnije u desert dodala ideju piškota natopljenih espressom. Napravljen od samo šest sastojaka - jaja, piškota, šećera, mascarponea, kave i kakaa - izvorno je nazvan "Tirame Sù", što u prijevodu znači "podigni me".

image

Tiramisu je postao svjetski poznat 90-ih godina

UNSPLASH

Talijanski novinar Gigi Padovani, koji je inače bio Linguanottov blizak prijatelj, koautor je knjige "Tiramisù" zajedno s njegovom suprugom Clarom.

"Taj je desert u kratkom vremenu postao glavna namirnica u Le Beccherieu. Posluživan je na okruglom pladnju s piškotama namočenim u kavu, te dva sloja vrhnja i mascarponea", prisjetio se jednom prilikom.

image

Roberto Loli Linguanotto smatra se ocem tiramiusa

UNSPLASH

Linguanotto je navodno bio popularan i omiljen među svojim kolegama unatoč tome što je bio sramežljiv i suzdržan i nekoliko je godina proveo radeći u inozemstvu prije nego što se vratio kući u regiju Veneto.

"Pridružujem se žalovanju zbog smrti Roberta Linguanotta, koji je ostavio značajan utjecaj u svijetu slastica. Tiramisù je danas kulinarska izvrsnost prepoznata u cijelom svijetu, a zasluge za takav uspjeh idu i Linguanottovom talentu za slastičarstvo i njegovoj želji da našu venetsku deliciju učini jedinstvenom i neponovljivom, čime se tiramisu ističe među nacionalnim i internacionalnim slasticama", izjavio je guverner regije Veneto Luca Zaia prenosi Daily Mail, odajući mu počast, što je učinio i organizator Svjetskog kupa u tiramisuu Francesco Redi.

"Sjećat ćemo ga se s ljubavlju i onom slatkoćom koja je oduvijek odlikovala njegove putove. On i njegova obitelj podržavaju nas od početka i zahvalni smo mu jer bez njegovog izuma ne bi bilo ovog svjetskog pokreta ljubitelja tiramisua", poručio je.

A mi vam u Robertovu čast u nastavku donosimo originalni recept za tiramisu.

SASTOJCI

  • 3 svježa jaja
  • 250 grama mascarpone sira
  • 125 grama šećera
  • 20 piškota
  • kava
  • kakao u prahu za dekoraciju

PRIPREMA

  • Skuhajte kavu i ostavite je da se ohladi
  • Umutite tri jaja sa šećerom, zatim dodajte mascarpone kako bi se dobila mekana krema
  • Kako bi krema bila što mekša, po želji umutite još tri bjelanjka
  • Deset piškota umočite u kavu, pazeći pritom da ih ne razmočite, te ih posložite u jednu liniju na sredinu tanjura
  • Dobivenu kremu razmažite po piškotama, a nakon toga na njih dodajte preostalih deset i prekrijte ih ostatkom kreme
  • Kakao u prahu prospite po kremi
  • Prije posluživanja desert ohladite u hladnjaku
16. prosinac 2024 16:00