Svi sastojci su hrvatskog podrijetla

 NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX
U samom centru

Okusite New York u Zagrebu: Prvi smo posjetili novootvoreni Brooklyn Bagel Co. i isprobali ukusne bagele, ovo su naši favoriti

Pravi američki klasik od sada možete pronaći i u Zagrebu i to u Vlaškoj ulici.

Pravi američki klasik od sada možete pronaći i u Zagrebu i to u Vlaškoj ulici.

Želite li okusiti New York, a da pri tome ne morate letjeti "preko bare"? Od sada to možete učiniti svakoga dana i to u Zagrebu. Prvi smo posjetili novootvoreni Brooklyn Bagel Co. na adresi Vlaška 12, koji u ponudi ima originalne američke bagele. Ako ste pomalo ljubomorni na likove iz filmova i serija kojima su bageli dostupni svakog dana, više ne morate biti jer ih je u centar grada doveo Njujorčanin John Kent Pepper. Tijekom razgovora otkrio nam je i da nikada nije mislio da će pokrenuti svoju franšizu, ali kada je shvatio da će negdje na policama restorana bageli samo stajati te da ih pekare neće znati prodati - shvatio je da mora to učiniti sam. Osim poslovnice u Zagrebu, još tri poslovnice imaju u Splitu i okolici jer upravo u Dalmaciji, točnije na otoku Braču, John živi sa svojom suprugom Katherine gdje uživaju u mediteranskom načinu života koji je potpuna suprotnost onome u New Yorku.

image

Zavirili smo u kuhinju i saznali da je svaki bagel svježi

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Osnivač i vlasnik Brooklyn Bagel Co. ugostio nas je u svom prvom zagrebačkom bagel mjestu i ispričao kako je došao na ideju o ovoj jedinstvenoj gastro lokaciji u centru metropole. U Hrvatsku je stigao prije šest godina, a od tada cijelo vrijeme traga za nečime što mu nedostaje. To nisu visoki neboderi i žuti taksiji, već ukusni američki sendviči koji u njemu bude nostalgiju. "Bagel od slanine, jaja i sira je moj nadraži obrok. Nadam se da će to biti zadnje što ću ikada pojesti", govori nam kroz smijeh Pepper i dodaje da je upravo taj sendvič najtraženiji i među Hrvatima. "Hrvati znaju da Seinfeld voli bagele, iako su im okus i što su bageli zapravo, manje poznate informacije", dodaje američki ugostitelj.

image

Svi sastojci su hrvatskog podrijetla

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX
image

Vlasnik J. Kent Pepper

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

U ponudi imaju osam vrsta bagela: bagel slanina, jaja & sir, bagel losos & kremasti sir, talijanski bagel s mortadellom i tapenadom od maslina, bagel šunka & sir, bagel purica s purećom šunkom i pečenom crvenom paprikom, bagel mortadella i aioli od bosiljka, bagel gljiva s ukiseljenom mrkvom te bagel vegan s humusom od cikle. Cijene sendviča kreću se od 4,75 do 7,50 eura.

image

Bagel sa šmirom od lososa te bagel od slanine, jaja i sira

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

U ponudi imaju i nekoliko vrstva peciva - klasično, sa sjemenkama sezama ili maka, s češnjakom ili lukom te kombinacija svega navedenog. Bageli su u Europi bili prisutni više od 400 godina, a omiljeni su postali tek nakon što su s poljskim židovskim imigrantima doputovali u New York krajem 1800-ih. Upravo tada otkriven je i sirni namaz. Namazan na prerezanu polovicu bagela, poznat je pod nazivom „šmir“ i čini savršeni kremasti dodatak hrskavom, žilavom pecivu. Što se tiče šmira, birati možete između klasičnog, veggie, s mladim lukom, smokva & med te s lososom. Cijena bagela sa šmirom je 3,5 eura, uz nadoplatu od jednog eura za onaj s lososom.

image

Pravi američki bageli sa zagrebačkom adresom

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Imaju i slatke varijante, s maslacem, čokolada & banana, maslac & džem te s čokoladnim namazom, kikirikijem i karamelom. Slatke varijante uglavnom stoje 4 eura, dok je onaj s maslacem 3 eura. Uskoro možemo očekivati i blagdanske bagele, s cimetom i grožđicama te posebne s medom kojima se jako veselimo.

A kako nastaju ukusni sendviči? Svaki bagel prvo se kuha u vodi oko dvije minute pa tek onda peče, što ga čini jedinstvenim i zanimljivim. Zbog toga na svakoj lokaciji možete pojesti svježi bagel. Ističe kako su svi sastojci hrvatskog podrijetla te da mu je to iznimno važno. Napominje da je bagel pravi obrok jer teži čak 120 grama, što je dva do tri puta više od klasičnog peciva iz pekarnice.

image

Novootvoreno bagel mjesto u Vlaškoj

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX
image

Novootvoreno bagel mjesto u Vlaškoj

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Isprobali smo četiri različita bagela koji su očarali naša nepca. Bagel sa slaninom, jajetom i sirom, koji je Johnov favorit, ubrzo je postao i naš. Klasični i jednostavni okusi koji funkcioniraju, uvijek su dobra opcija. Ovo je pravi američki doručak u nekoliko slasnih grizeva zbog kojeg glad nećete osjećati još satima.

Od varijanta sa "šmirom" kušali smo onaj s lososom i pecivo sa sjemenkama sezama i maka, češnjakom te lukom. Za nas je to bio savršen spoj sastojaka te eksplozija okusa i tekstura. Hrskave sjemenke, kremasti sir i losos pokazali su se kao dobitna kombinacija. Uživali smo i u bagelu šunka & sir. Iako, klasičan, bogat je sastojcima, a zaokružen okus daju i dodatci kiselih krastavaca, crveni luk te senf. Zanimalo nas je i kakav je bagel s gljivama i pecivom koje je na vrhu posipano lukom. Ukiseljena mrkva i pikantna majoneza savršeno su se uklopili u ovu kombinaciju koju će obožavati svi, a posebno vegetarijanci.

Linker
04. studeni 2024 16:01