Limun nas ne mami samo svojim blagotvornim utjecajem na zdravlje nego se koristi i kao dodatak brojnim jelima, a svojom jarkožutom bojom podiže raspoloženje.
Mirisan, kiselkast, sočan i zdrav, upravo dozrio limun je dobrodošao dodatak u raznim slatkim i slanim jelima, bilo da se koristi njegov sok ili naribana korica. Za vas smo izdvojili tri recepta za delicije kojima ćete oduševiti ukućane i goste za stolom.
Rižoto s limunom
Sastojci:
- 250 g riže
- 1 l pileće juhe
- 1 stapka mladog celera
- 1 veliki limun
- 100 ml bijelog vina
- 75 g mascarponea
- 60 g maslaca
- 60 g parmezana
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
Priprema:
U većoj posudi zagrijati pola maslaca i maslinovo ulje te na masnoći pirjati sitno narezani luk i poriluk dok ne omekšaju. Dodati rižu, promiješati i prepržiti dok ne postane staklasta. Uliti vino i miješati dok napola ne ispari, a potom uz miješanje polako dodavati toplu juhu. Nakon deset minuta umiješati naribanu koricu limuna. Kuhati rižoto uz dolijevanje juhe oko 20 minuta, ovisno o vrsti riže. Kad je gotov, maknuti ga s vatre te umiješati ostatak maslaca, mascarpone, naribani parmezan i dvije žlice limunova soka te posoliti i popapriti po ukusu.
Lemon meringue
Sastojci:
Za tijesto (za kalup promjera 23 cm):
- 215 g brašna
- 30 g šećera
- 90 g maslaca
- 50 ml hladne vode
- prstohvat soli
- malo otopljenog maslaca za premazati kalup
Za kremu (lemon curd):
- 5 limuna
- 3 žumanjka
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 125 g maslaca
Talijanska meringa:
- 100 g šećera
- 75 ml vode
- 3 bjelanjka
Priprema tijesta: Brašno i sol prosijati, dodati šećer i promiješati. Dodati hladan maslac narezan na kockice i izraditi ga rukama s brašnom, dodajući pomalo vodu. Zamijesiti glatko tijesto, umotati ga u foliju i staviti u hladnjak na pola sata. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Kalup premazati otopljenim maslacem. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, da bude malo šire od kalupa. Namotati ga na valjak i prebaciti u kalup, odrezati višak tijesta i poravnati te ga izbockati vilicom, prekriti aluminijskom folijom i peći na 200 stupnjeva oko 15 minuta dok rubovi ne počnu tamnjeti. Temperaturu smanjiti na 190 stupnjeva, maknuti foliju i peći još 5 do 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Lemon curd priprema: Izribati koricu dva limuna na kuhinjski papir. Svih pet limuna iscijediti i procijediti te u otprilike 250 ml limunovog soka dodati 100 ml vode. U posudi izmiksati žumanjke i jaja. U drugu posudu na laganu vatru staviti šećer, limunovu koricu i maslac narezan na kockice te limunov sok. Miješati dok se šećer ne otopi pa maknuti s vatre, dodati jaja i miješati dok se smjesa ne izjednači. Vratiti na laganu vatru, miješajući kuhačom dok se ne počne zgušnjavati, 5 do 10 minuta. Kremu procijediti kako biste uklonili višak limunove korice ili žumanjaka. Ostaviti da se ohladi i žlicom je stavljati na tijesto. Pećnicu zagrijati na 190 stupnjeva i staviti peći na 10 minuta. Ostavite da se skroz ohladi prije stavljanja bjelanjaka.
Talijanska meringa priprema: Vodu i šećer kuhati dok se sav šećer ne istopi, bez miješanja. Kuhati do temperature 120 stupnjeva (za provjeru je li gotov sirup maknuti s vatre, uzeti žličicom malu količinu, ostaviti da se ohladi nekoliko sekundi, uzeti malo ohlađenog sirupa između palca i kažiprsta i ako se uspije napraviti čvrsta kuglica, sirup je spreman i može se maknuti s vatre). Bjelanjke istući u čvrsti snijeg te kad je sirup gotov, sipati ga malo po malo u snijeg, neprestano miješajući i miksajući još 5 minuta. Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Smjesu nanijeti na žutu kremu i žlicom napraviti “valove”. Staviti u pećnicu i peći 1 do 2 minute dok bjelanjci ne postanu zlatnosmeđe boje.
Puding od limuna
Sastojci:
- 750 g maslaca
- 60 g brašna
- 160 g šećera
- 3 jaja
- 3 limuna
- 250 ml mlijeka
- 50 g šećera u prahu
Priprema: Izmiksati maslac, šećer i naribanu koricu tri limuna. Dodavati jedan po jedan žumanjak, dok ne postane kremasta masa, pa polako dodavati mlijeko i brašno pazeći da se ne naprave grudice. Na kraju umiješati limunov sok. U drugoj zdjeli umutiti bjelanjke dok ne postanu čvrsti te ih pomoću špatule umiješati u kremu od žumanjaka. Smjesu izliti u namašćenu vatrostalnu zdjelu, posipati šećerom u prahu i peći oko 50 minuta na 180 stupnjeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....