Stiglo nam je vrijeme slastica od jabuka, a među omiljenima nam je preokrenuti kolač za koji nam recept donosi naša suradnica Slavica Šagolj.
Preokrenuti kolač od karamela i jabuka
Karamel:
- 75 g maslaca
- 125 g svijetlog muscovado šećera
- prstohvat soli
- Za sloj jabuka dovoljne su dvije veće gala ili idared voćke
Tijesto:
- 200 g brašna
- pola žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica mljevenog cimeta
- prstohvat mljevenog kardamoma
- prstohvat soli
- 125 g omekšalog maslaca
- 130 g šećera,
- 2 velika jaja
- 150 ml grčkog jogurta sobne temperature
- korica jedne naranče
Priprema:
Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje. U posudu za kuhanje staviti sve sastojke za karamel, staviti na laganu vatru da se sve otopi. Kada se šećer i maslac otopio i pretvorio u svjetlosmeđi karamel, maknuti s vatre. Važno je da je karamel gladak i sjajan. Odmah ga izliti u pripremljeni kalup za pečenje. Jabuke narezane na ploške slagati u krug počevši od vanjskog ruba prema sredini.
U zadnjoj fazi pripremiti biskvit. Jaja dodati u posudu za miksanje te ih zapjeniti, dodati šećer i omekšali maslac, pomiješati i staviti sa strane. U veću zdjelu staviti brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, kardamom, sol te sve lagano promiješati. U sredini napraviti malenu udubinu i uliti smjesu jaja. Sve lagano sjediniti uz dodatak grčkog jogurta i korice naranče.
Kada je smjesa glatka, lagano izliti na jabuke pazeći da se ne pomaknu. Kalup staviti u pećnicu i peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti oko 5 minuta da odstoji. Na kalup staviti veći tanjur za serviranje (njegovu unutarnju stranu) te brzim pokretom okrenuti kolač. Sada je biskvit dolje, a fino karamelizirane jabuke gore. Kolač poslužiti uz tučeno vrhnje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....