VEDRAN HUSREMOVIĆ
Tanjur kao slika

Ovo je slikar murala, tattoo majstor, DJ i fotograf koji je kulinarstvo pretvorio u umjetnost

Tihomir Krklec Afrika u receptima koje kreira za restorane i privatne ručkove na tajnim lokacijama koristi sve svoje talente kako bi jela bila privlačna i oku i nepcu.

Tihomir Krklec Afrika u receptima koje kreira za restorane i privatne ručkove na tajnim lokacijama koristi sve svoje talente kako bi jela bila privlačna i oku i nepcu.

Odrastao uz domaću zagorsku kuhinju u Humu na Sutli, 29-godišnji chef Tihomir Krklec poznatiji pod nadimkom Afrika - što ga je dobio još u srednjoj grafičkoj školi - nikada nije bio ni vegetarijanac ni vegan. No, u svijetu kulinarstva dokazao se po maštovito kreiranim vegetarijanskim jelima, kakva je osmislio i za novi meni zagrebačkog restorana Plant Punk. Suradnja je nastala već na prvoj kavi s Romanom i Tjašom, vlasnicima Plant Punka.

"Svidjelo im se moje razmišljanje i rad s hranom. Neka smo jela malo promijenili, a neka dodali, nismo htjeli drastične razlike jer to nije jednostavno. Pogotovo kad je riječ o restoranu čija se ponuda bazira na dostavi hrane koja do naručitelja mora stići upravo pripremljena, topla, brzo nakon narudžbe. To je potpuno drugačija priča, važno je odraditi dobru pripremu, razraditi pakiranje jela, dostavu... No uspjeli smo, svi su zadovoljni", govori Tihomir Krklec Afrika kojeg je šira javnost zapamtila kao sudionika kulinarskog showa "Masterchef".

image

Vlasnici zagrebačkog restorana Plant Punk povjerili su Tihomiru kreiranje novog menija, naravno s bezmesnim jelima

VEDRAN HUSREMOVIĆ

No, osim po kuhanju, svestrani mladić poznat je i po drugim talentima: njegovi murali krase središte Zagreba, već deset godina bavi se tetoviranjem, a radi i kao DJ i fotograf. No, najveća ljubav i dalje mu je kuhanje. U Zagrebu, u kojem je rođen - jer u Humu na Sutli nema rodilišta - živi 11 godina. Došao je na studij modnog dizajna na Tehničkotehnološkom fakultetu - i ostao. Studij nije završio, no kako je uglavnom jeo vani, pratio je sve novosti na kulinarskoj sceni, nove restorane, chefove, zapisivao već poznate i smišljao svoje recepte, spajajući ukus namirnica, ali i vizualni izgled tanjura

"Rezultat povezivanja vizualne umjetnosti i kuhanja je svojevrsna slika. Da bi bila dobra, treba poznavati tehnike, imati smisao za lijepo i puno znanja te stalno učiti. Tanjur ima dodatne elemente, miris i okus, koji mu daju novu dimenziju. Često mi kolege chefovi koje sam upoznao tijekom kuhanja znaju reći da moja vizualna i kreativna strana puno pomaže prilikom osmišljavanja jela. Jedva čekam da još više naučim, educiram se uz iskusnije kolege od kojih dobivam jako puno. Svjestan sam da imam još puno prostora za znanje i za učenje jer je to u kulinarstvu trajni proces", govori ovaj mladi chef, koji već nekoliko godina kuha na posebnim događanjima, ljeti najviše kao osobni kuhar na jahtama, a posebno ga raduje Secret Sunday Lover, projekt koji radi s Ali Mirzom Mulabegovićem. Riječ je o privatnim ručkovima nedjeljom na tajnim lokacijama za 15 do 20 osoba.

image

Tihomir Krklec Afrika

VEDRAN HUSREMOVIĆ

"Nedjelja se nekako izgubila s radara, to je uvijek bio dan druženja uz hranu u obitelji i s prijateljima. I u mojoj obitelji nedjelja je uvijek bila rezervirana za popodnevno druženje uz ručak. U Zagorju se uvijek pazilo da su namirnice svježe i sezonske. Odmalena sam zavirivao u kuhinju, a svoje prvo jelo napravio sam još u osnovnoj, kad sam došao kući nakon nastave. To je bila neka fritaja zamotana u list salate i zavezana mladim lukom. Nije bila neka sreća, no dobio sam pohvalu od roditelja i bio sam si jako važan", prisjeća se Tihomir, koji je u Zagrebu otkrio azijsku kuhinju i zahvaljujući njoj shvatio kompleksnost okusa. Tako je uronio u bogatstvo začina i ušao u svijet hrane u kojem je danas.

"Radim i slatko, no više volim slano. U zadnje vrijeme najdraža mi je klasična prežgana juha, koja me podsjeća na djetinjstvo u Zagorju. Mama voli sve što radim, zavoljela je i moje škampe na buzaru i brudet. Moje kuhanje i fokus na vegetarijanskoj kuhinji dosta su utjecali i na nju pa je prije nekoliko godina drastično primijenila prehranu i u tradicionalnu zagorsku kuhinju uvela puno povrća i ribe. Eto, zna mama", kaže Tihomir Krklec Afrika koji je s nama podijelio i dva recepta.

TIKKA MASALA

image

Tikka Masala

VEDRAN HUSREMOVIĆ

SASTOJCI

350 g ljubičastog luka, 40 g đumbira, 25 g češnjaka, 950 g cijelih rajčica, 0,4 dl suncokretovog ulja, 65 g koncentrata rajčice, 20 g šećera, 20 g soli, 30 g Madras curry začina, 1 l kokosovog mlijeka, 0,5 l sojinog mlijeka, 150 ml vode, 20 dag riže, povrće za gril - brokula, tikvica, listovi celera

PRIPREMA

Na vruće ulje staviti nasjeckani ljubičasti luk, đumbir i češnjak te curry začin. Promiješati i pržiti na laganoj vatri 10-ak minuta. Dodati rajčice, koncentrat rajčice, šećer i sol te sve izblendati. Vratiti u lonac, umiješati kokosovo mlijeko i vodu do željene gustoće. Kad zakuha, smanjiti vatru i kuhati još 10 minuta. U drugoj posudi skuhati rižu. Brokulu i tikvicu narezati i prepeći na gril tavi. Na sredinu tanjura složiti brokulu i tikvicu, ukrasiti listovima celera, s jedne strane staviti umak, a s druge rižu.

CAULIFLOWER BITES

image

Cauliflower Bites

VEDRAN HUSREMOVIĆ

SASTOJCI

5 kg cvjetače, 240 g škrobnog brašna, 500 g brašna, 5 dl vode, 10 g soli, 10 g paprike, 10 g papra, 10 g češnjaka u prahu, ulje

PRIPREMA

Cvjetaču narezati na male komade te kuhati 2 - 3 minute. Izvaditi i staviti u ledenu vodu. Ostale sastojke staviti u veliku zdjelu, dobro ih promiješati dok smjesa ne bude kompaktna i gušća od smjese za palačinke. Cvjetaču uroniti u smjesu i pržiti u ulju dok se ne digne na površinu i ne dobije zlatnu boju. Poslužiti samo ili uz umak po izboru.

Linker
06. rujan 2024 05:09