Osim tradicionalnog istarskog menija, mjesto uređeno u rustikalnom stilu oduševljava elegancijom u kojoj se istinski može uživati.
Bogatstvo istarske kuhinje posljednjih godina oduševljava raznovrsnom ponudom u različitim godišnjim dobima. I baš u svako doba godine, možete pronaći nešto zanimljivo, i to ne samo na kulinarskoj sceni, nego i popratnim događanjima diljem Istre. Da je ova regija postala pravi mali hedonistički raj, pokazuje i sve veći broj hotela i restorana koji oduševljavaju i najzahtjevnije goste.
Gastro entuzijasti uživaju prilikom istraživanja novih mjesta u kojima mogu iskusiti okuse Istre na novi, drugačiji, moderan način. Jedno takvo mjesto je i konoba Ćakula, smještena u Poreču, točnije u starogradskoj jezgri uz koju se vežu brojne povijesne legende iz doba Rimskog carstva. No, tradicionalna istarska kuća uređena je u modernom stilu koji do najsitnijih detalja vodi računa o funkcionalnosti, estetici i eleganciji.
Uređenje interijera potpisuje dizajner i arhitekt Sandro Užila, koji se može pohvaliti brojnim projektima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Inspiraciju za ime konobe pronašao je u riječi 'Ćakula', koja na istarskom dijalektu znači 'razgovor' ili 'priča'. Kako bi lokalu dodao pravu istarsku dušu, prilikom uređenja koristio je materijale kao što su kamen, mikrobeton, korten i drvo hrasta te time upotpunio izgled prostora elegancijom i suvremenim stilom.
Čitajte i: Jela koja se tope u ustima: u ovaj bistro u srcu Zagreba poželjet ćete stalno dolaziti
Posebnu pažnju zaslužuje strop, jer se sastoji od 3500 drvenih cilindrića različitih dimenzija koji predstavljaju puno različitih ćakula, dizajniranih od strane mladog arhitekta i dizajnera. Lusteri predstavljaju oblake, jer kad 'ćakulamo' i maštamo, često smo s 'glavom u oblacima'.
Vitrina za vina dizajnirana je po mjeri za čak 600 boca vina kako bi zadržala idealnu temperaturu, a s ugrađenim rashladnim ormarima 'dry ager' omogućuje gostima izbor odležanih komada mesa. Ostali elementi su izrađeni u crnoj boji, kako bi se istaknuli glavni likovi ovog posebnog restorana: gosti koji uživaju u istarskim delicijama i ćakulama, istarski kamen, istarska i ostala vina te odležano meso koje dolazi isključivo s hrvatskih farmi i lovišta.
Terasa 'Ćakule' smještena je u ulici porečke starogradske jezgre popločene kamenom, što daje posebni istarski štih. '"Želja mi je bila uljepšati ulicu, unijeti toplinu, spojiti restoranske stolce, stolove i klupe s povijesnom kamenom ulicom. Stolce i klupe sam dizajnirao i nacrtao posebno za taj restoran, kombinirajući hrastovu konstrukciju s pločom od armiranog mikrobetona na kojoj je ugraviran logo restorana", ističe Sandro Užila.
Čitajte i: Gastro poslastica: Mate Janković otvorio je Sol, jedinstveni restoran s tapasima na hrvatski način
Što se tiče ponude hrane, na meniju se mogu pronaći tradicionalni specijaliteti pripravljeni na autentičan način uz dodatak posebnih sastojaka koji istarsku kuhinju čine unikatnom i izuzetnom. Tijekom godine u ponudi je ''fiksni'' menu, kao i jedan dodatni manji menu, koji se mijenja ovisno o dobu godine.
Na trenutnom sezonskom mogu se kušati raznovrsna jela sa šparogama, koje su jedna od najcjenjenijih samoniklih biljaka na području Istre. Vrhunski istarski pršut i ovčji sir, ručno rađene tjestenine, talgliata od Boškarina, istarska skuta s pomidorima, pljukanci, okrepljujuća gusta juha – maneštra i morski specijaliteti spremljeni po vrhunskom receptu kuhara, samo su dio delikatesa od vrhunskih i svježih namirnica, koje su dostupne na adresi Ulica Vladimira Nazora 7 u Poreču.
Uz ukusna domaća jela posebno su birana neka od najboljih vina i rakija, većinom od istarskih vinara s potpisom Damijanića, Tomaza, Benvenutija do Matoševića, Kabole i Veralde. Ideja konobe je sačuvati tradicionalnu hranu i reinterpretirati je na moderan način te da se uz očaravajući interijer jede fino, uživa u čarima Istre i osjeća kao doma.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....