NOVA TV/LUKA DUBROJA
TRIJUMFALNI POVRATAK

Pobjednik MasterChefa Ante Vukadin otkriva na što će potrošiti 30 tisuća eura i što je presudilo njegovoj pobjedi

Student elektrotehnike iz Tomislavgrada, koji je prvi ispao iz showa i neočekivano se vratio u natjecanje, govori o odrastanju i obitelji, otkriva koje je jelo prvo napravio, ali i da je kulinarske tehnike naučio na YouTubeu i TV-u.

Student elektrotehnike iz Tomislavgrada, koji je prvi ispao iz showa i neočekivano se vratio u natjecanje, govori o odrastanju i obitelji, otkriva koje je jelo prvo napravio, ali i da je kulinarske tehnike naučio na YouTubeu i TV-u.

Kulinarski show "MasterChef" pun je obrata i iznenađenja, no sedma sezona donijela je nešto potpuno neočekivano - to da kandidat koji je prvi ispao, jer mu je član žirija pronašao kost u ribljem filetu, na kraju pobijedi. Riječ je o Anti Vukadinu (28) iz Tomislavgrada, koji je u show Nove TV vraćen u kasnijoj fazi natjecanja, nakon što je s dvojicom bivših kandidata sudjelovao u izazovu u kojem je bio najbolji. Novu priliku dobro je iskoristio te je uspješno svladavao i druge zadatke - pa i onaj finalni kad je nadmašio Puljanku Sanju Cukon.

image

Ante je bio izvan sebe od sreće nakon trijumfa

NOVA TV
image

Za nagradu je osvojio 30 tisuća eura

NOVA TV

"Sanja je bila najteži izazov, ali vjera u sebe je bila jaka. Držao sam se izreke "što bude, bit će", a mislim da je u nekim trenucima ipak presudila moja hladnija glava. Baš kao što je i gostujući chef Melkior Bašić rekao epizodu prije: "Hladna glava pobjeđuje." Da nisam vjerovao u pobjedu, definitivno ne bih ni bio tu. U finalu je najizazovnije bilo vrijeme, hoću li sve to stići, ali sam se lijepo posložio i odradio sve kako treba", govori Ante Vukadin, kojeg su za pobjednički jelovnik nadahnuli tradicija i običaji njegova kraja pa su mu baza za sljedove bile meze i pite. Držeći se onoga što se u Hercegovini jede na feštama odabrao je sir iz mijeha, livanjski sir, pršut, burek, zeljanicu, sirnicu... Kuhati je počeo još u djetinjstvu pod utjecajem bake i majke, a prvo jelo - kajganu - napravio je već s deset godina.

image

S članovima žirija Goranom Kočišem, Stjepanom Vukadinom i Marijem Miheljom

NOVA TV
image

Anti se pobjeda u showu čini poput bajke

NOVA TV

"Kajgana je bila grozna, popila je sve ulje jer nisam zagrijao tavu, ali ja sam je jeo. Bilo mi je super to što sam je sam napravio. Sjećam se i kako nas je u petom razredu nastavnica biologije pitala što želimo biti kad odrastemo, a ja sam rekao - kuhar. Cijeli razred se smijao, jer kako to da ja, odlikaš, želim biti kuhar. Malo me to poljuljalo pa sam nastavio u matematičkom smjeru, ali je, evo, sve sjelo na svoje", prisjeća se Ante, dodajući kako je umjesto ugostiteljstva odabrao elektrotehniku jer je povezana s matematikom i iznimno teška.

image

Ante je živio u Njemačkoj i ondje upoznao mnogo namirnica

NOVA TV

No, kako voli teške izazove upisao je Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike u Mostaru, koji je zamrznuo. Kulinarske tehnike je naučio na YouTubeu i TV-u, a kratko je radio i u restoranu u Tomislavgradu, gdje je dosta naučio o organizaciji. U njemačkom gradu Mannheimu, u kojem je neko vrijeme živio, upoznao je pak "tonu" novih namirnica.

image

U finalu se borio protiv Puljanke Sanje Cukon

NOVA TV

"Najdraže jelo nemam, ali jako volim tjestenine i rižota. Općenito mi je talijanska kuhinja najdraža, uz našu tradicionalnu. Najviše pak volim spremati hrvatsku kuhinju. Među chefovima mi je uzor uvijek bio David Skoko, ali moram navesti i našeg mentora u "MasterChefu" Gorana Kočiša. On nam je približio svinju, koju obožavam, i predstavio je kao fine dining meso", ističe Ante, koji još ne želi otkrivati u kojem smjeru će smjeru ići njegova karijera, no rekao nam je da će dio nagrade od 30 tisuća eura potrošiti na opremu za snimanje videa te feštu.

Zasad je pobjedu proslavio u krugu obitelji, no definitivno će i s većim društvom sad kad su prošli blagdani. Antina uža obitelj su roditelji Tomislav i Marijana, građevinar i čistačica, te dvije sestre: akademska kiparica Marija Magdalena i gimnazijalka Mihaela. Žive u Hercegovini, no Ante voli more pa bi se volio preseliti u Dalmaciju. Kod kuće najviše kuhaju on i mama, no kaže da su i njegovi tetka i stric talentirani za gastronomiju. Dojmovi nakon pobjede u "MasterChefu" još mu se nisu slegli, sve mu se čini kao bajka, pogotovo nakon što je ispao prvi i mislio da je tu njegov kraj što se showa tiče.

image

Prvo jelo je napravio već s deset godina

NOVA TV

"Koliko god se nekima čini nepravednim da sam se vratio jer sam propustio brojne izazove, isto tako su ostali kandidati imali brojne druge prednosti. Svakodnevno su kuhali i često radili s namirnicama koje meni nisu bile dostupne. Uz to su na određene dane, kad se emisija nije snimala, prošli masterclassove sa svakim članom žirija. I tu su imali prilike naučiti toliko toga, dok sam ja sjedio kod kuće i grizao se što sam ispao prvi", zaključuje novi hrvatski masterchef Ante Vukadin.

30. prosinac 2024 22:37