PRIVATNA ARHIVA
Za prste polizati

Postoji li recept za pincu koja se brzo priprema? Naravno, a podijelila ga je Petra Jelenić i - stvarno zvuči jednostavno

Pinca, uskrsna pogača, sirnica, jajarica... Sve su to nazivi za slatki kruh koji je uz šunku, jaja i mladi luk neizostavan dio uskrsnog doručka, a ako ne želite dane prije blagdana provesti mijeseći je, isprobajte bržu verziju naše proslavljene slastičarke.

Pinca, uskrsna pogača, sirnica, jajarica... Sve su to nazivi za slatki kruh koji je uz šunku, jaja i mladi luk neizostavan dio uskrsnog doručka, a ako ne želite dane prije blagdana provesti mijeseći je, isprobajte bržu verziju naše proslavljene slastičarke.

Pinca, uskrsna pogača, sirnica, jajarica... Sve su to nazivi za slatki kruh koji je uz šunku, jaja i mladi luk neizostavni dio uskrsnog doručka. Ovo mnogima omiljeno blagdansko pecivo iza sebe ima uistinu dugu tradiciju. Navodno je poteklo još iz doba Mletačke Republike, a sredinom 19. stoljeća recept za pincu stigao je u Austriju, gdje ga i danas možemo pronaći pod nazivom Görzer Pinze.

Izrađuje se od bijelog brašna, jaja, šećera, mlijeka i masti, a dodatni okus često joj daju dodaci poput limuna, naranče, a nerijetko i med. Neki ljudi u pincu također još stavljaju grožđice ili neko drugo suho voće, ali svi ovi dodaci zapravo ovise o ukusu osobe koje ih priprema. Jedan od recepata koji nam je već neko vrijeme među omiljenima za pincu svakako je onaj Petre Jelenić, jedne od naših najpoznatijih slastičarki koja ih, kaže, ima dva.

Kako je i sama otkrila na društvenim mrežama, recept za jednu od njih, onu "bržu" verziju osmislila je uz pomoć dobrog prijatelja i pekara po struci Miljenka. "Ovo je recept za pincu koja može biti gotova u jedno popodne, a strpljiviji ju mogu raditi i na hladno, odnosno s manje kvasca i pustiti da fermentira u hladnjaku preko noći", napisala je naša slastičarka dodavši kako joj je drago što je njezin recept i dalje vrlo tražen. Isti smo pronašli na njezinoj Slatkopis stranici s receptima, a donosimo vam ga u nastavku.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Sastojci

TIJESTO (za 2 pince)

  • 250 g glatkog brašna tip 550
  • 250 g Manitoba brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 10 g soli
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 75 g šećera
  • 50 g meda
  • 1 mahuna vanilije (srž)
  • fino naribana korica 2 limuna
  • fino naribana korica 1 naranče
  • 1 žlica ružine vodice
  • 1 žlica ruma
  • 50 g maslaca sobne temperature
  • 50 g svinjske masti sobne temperature

PREMAZ

  • 1 jaje
  • krupni šećer
image
PRIVATNA ARHIVA

Priprema

Sve navedene namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna (2 do 3 žlice od ukupne količine) i žličicu šećera. U ostatak brašna dodati kvas i sve ostale sastojke. Izraditi u glatku smjesu. Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude. Ako je tvrdo, dodati još malo mlijeka. Dobro izrađeno tijesto ostaviti oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči. Dignuto tijesto potom premijesiti te pustiti da se još jednom diže. Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti ih na toplo da se dignu 2/3, oko 20 minuta.

Pince premazati razmućenim jajetom i posuti krupnim šećerom. Zarezati škarama ili nožem na tri mjesta i staviti ih peći u pećnicu na 160 ̊C oko 30 minuta. Ako prebrzo dobiju boju, a još su sirove (probajte štapićem) pokrijte ih aluminijskom folijom. Pince su pečene kada štapić ostane suh.

Najnovije
10. travanj 2025 15:21