Tradicionalno se peku diljem kontinentalne Hrvatske i to zimi, najviše u vrijeme adventskog slavlja, te božićnih i novogodišnjih blagdana. Sastoje se od mnogo slojeva tijesta u čiju pripremu je uloženo puno vremena i pažnje.
U moru kroasana u Zagrebu njegova je želja od samog početka bila vratiti u ponudu salenjake naših baka. "Isto smo tako htjeli intepretirati salenjak na novi način i dati mu novu dimenziju. Naš salenjak je prošao puno promjena i stalno radimo na njemu. Sada je možda izvedba salenjak došla do samog vrhunca. Ručno je laminiran u bio-dinamičkom i integralnom brašnu s organskim", govori zagrebački chef Tvrtko Šakota koji je ove godine u izboru Dobrih restorana treći put zaredom proglašen najboljim kuharom godine.
Tvrtko beskompromisno živi kroz hranu koju kuha i, još važnije, cijelim svojim bićem cijeni svaku namirnicu koja mu dođe pod ruke, stoji u obrazloženju prestižne nagrade, a struka ga cijeni zbog dosljednosti, beskompromisnosti i načina na koji već godinama živi i radi. Među njegovim brojnim projektima od lani se u srcu Zagreba nalazi i pekarnica Salo na Opatovini, koja je od svog totvorenja bila i ostala veliki hit.
Salenjaci se peku diljem kontinentalne Hrvatske i to zimi, najviše u vrijeme adventskog slavlja, te božićnih i novogodišnjih blagdana. Sastoje se od mnogo slojeva tijesta u čiju pripremu je uloženo puno vremena i pažnje te domaćih sastojaka.
Važno je da budu mekani i prhki, a to se postiže njegovim glavnim sastojkom - svinjskim salom, zbog čega tijesto dugo ostaje mirisno, svježe i meko, a poslužuju se se s domaćim pekmezom, najčešće od šljiva.
"Salenjaci se kod nas u odnosu na klasični zamjes rade sa prirodnim starterom i brašnom koje sami meljemo, a naš recept mogu kod kuće isprobati svi koji imaju dovoljno želje, entuzijazma i potrebe", kaže Tvrtko Šakota.
RECEPT ZA SALENJAKE
Sastojci za tijesto:
- 250 gr brašna mljevenog na mlin
- 250 gr organskog talijanskog brašna s 14 posto proteina
- 250 gr mlijeka
- 250 gr top sala, izmiksanog s mjericom rakije i 2 žlice brašna
- 100 grama startera
- 10 gr suhog kvasca
- 50 gr šećera
- 10 gr soli
PRIPREMA:
Zamjesiti tijesto od obje vrste brašna, kvasca, startera, soli i šećera. Pustiti da se tijesno digne, dok ne dosegne dvostruki obujam. Kad se tijesto diglo, razvaljajte ga te polovicu tijesta premažite svinjskim salom koje je mikserom izrađeno s rakijom i dvije žlice brašna. Drugom polovicom tijesta preklopite tijesto sa salom i ponovno razvaljajte. Laminirajte na preklop tri puta kako bi se salenjaci što bolje listali.
Razvaljajte tijesto na željenu debljinu i razrežite. Oblikujte željenu formu, napunite pekmezom te pecite dvadeset minuta na 200 stupnjeva. Salenjaci su gotovi kad u pećnici - porumene.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....