Domaći salenjaci

 EMICA ELVEDJI/CROPIX CROPIX
PRHKI I SLASNI

Recept za salenjake iz Sala: Uvijek su dobra ideja za blagdane, a ove ih godine pripremite po uputama slavnog chefa

Tradicionalno se peku diljem kontinentalne Hrvatske i to zimi, najviše u vrijeme adventskog slavlja, te božićnih i novogodišnjih blagdana. Sastoje se od mnogo slojeva tijesta u čiju pripremu je uloženo puno vremena i pažnje.

Tradicionalno se peku diljem kontinentalne Hrvatske i to zimi, najviše u vrijeme adventskog slavlja, te božićnih i novogodišnjih blagdana. Sastoje se od mnogo slojeva tijesta u čiju pripremu je uloženo puno vremena i pažnje.

U moru kroasana u Zagrebu njegova je želja od samog početka bila vratiti u ponudu salenjake naših baka. "Isto smo tako htjeli intepretirati salenjak na novi način i dati mu novu dimenziju. Naš salenjak je prošao puno promjena i stalno radimo na njemu. Sada je možda izvedba salenjak došla do samog vrhunca. Ručno je laminiran u bio-dinamičkom i integralnom brašnu s organskim", govori zagrebački chef Tvrtko Šakota koji je ove godine u izboru Dobrih restorana treći put zaredom proglašen najboljim kuharom godine.

image

Tvrtko Šakota kruh i tijesto mijesi sa svojim starterom kojeg uzgaja već četvrt stoljeća

BERISLAVA PICEK CROPIX

Tvrtko beskompromisno živi kroz hranu koju kuha i, još važnije, cijelim svojim bićem cijeni svaku namirnicu koja mu dođe pod ruke, stoji u obrazloženju prestižne nagrade, a struka ga cijeni zbog dosljednosti, beskompromisnosti i načina na koji već godinama živi i radi. Među njegovim brojnim projektima od lani se u srcu Zagreba nalazi i pekarnica Salo na Opatovini, koja je od svog totvorenja bila i ostala veliki hit.

image

Domaći salenjaci

EMICA ELVEDJI/CROPIX CROPIX

Salenjaci se peku diljem kontinentalne Hrvatske i to zimi, najviše u vrijeme adventskog slavlja, te božićnih i novogodišnjih blagdana. Sastoje se od mnogo slojeva tijesta u čiju pripremu je uloženo puno vremena i pažnje te domaćih sastojaka.

Važno je da budu mekani i prhki, a to se postiže njegovim glavnim sastojkom - svinjskim salom, zbog čega tijesto dugo ostaje mirisno, svježe i meko, a poslužuju se se s domaćim pekmezom, najčešće od šljiva.

image

Salenjaci su nezamislivi bez - pekmeza

PEKARNICA SALO

"Salenjaci se kod nas u odnosu na klasični zamjes rade sa prirodnim starterom i brašnom koje sami meljemo, a naš recept mogu kod kuće isprobati svi koji imaju dovoljno želje, entuzijazma i potrebe", kaže Tvrtko Šakota.

image

Pekarnica i bistro Salo na Opatovini hit je među Zagrepčanima od svog otvorenja

BERISLAVA PICEK CROPIX

RECEPT ZA SALENJAKE

Sastojci za tijesto:

  • 250 gr brašna mljevenog na mlin
  • 250 gr organskog talijanskog brašna s 14 posto proteina
  • 250 gr mlijeka
  • 250 gr top sala, izmiksanog s mjericom rakije i 2 žlice brašna
  • 100 grama startera
  • 10 gr suhog kvasca
  • 50 gr šećera
  • 10 gr soli

PRIPREMA:

Zamjesiti tijesto od obje vrste brašna, kvasca, startera, soli i šećera. Pustiti da se tijesno digne, dok ne dosegne dvostruki obujam. Kad se tijesto diglo, razvaljajte ga te polovicu tijesta premažite svinjskim salom koje je mikserom izrađeno s rakijom i dvije žlice brašna. Drugom polovicom tijesta preklopite tijesto sa salom i ponovno razvaljajte. Laminirajte na preklop tri puta kako bi se salenjaci što bolje listali.

Razvaljajte tijesto na željenu debljinu i razrežite. Oblikujte željenu formu, napunite pekmezom te pecite dvadeset minuta na 200 stupnjeva. Salenjaci su gotovi kad u pećnici - porumene.

17. prosinac 2024 12:59