Med pojačava okuse, čineći razna slatka i slana jela još zanimljivijim.
Med nije samo poznati ljekoviti proizvod, već je i namirnica koja je zahvaljujući svojem pikantnom okusu dobrodošla u pripremi brojnih delicija. Pikantno sladak, koristi se i u pripremi mnogih slanih aduta - od predjela do glavnih jela, priloga i salata, a ovo su naši favoriti.
Pečene kruške s medom i plavim sirom
Sastojci
2 kruške
100 g plavog sira
50 g oraha
maslinovo ulje
2 žlice meda
sol, papar, timijan
Priprema
Kruške oprati, isjeći uzduž na polovine i preliti s malo ulja i medom te posoliti, popapriti i dodati malo timijana. Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata, dok ne omekšaju. Potom ih izvaditi, preko njih staviti izmrvljeni sir i vratiti u pećnicu na 10 minuta, dok se ne istopi. Izvaditi iz pećnice i posuti orasima te poslužiti toplo.
Patka s medom
Sastojci
1 očišćena patka od 1,5 kg
2 žlice bistrog meda
2 žlice octa od crvenog vina
1 češanj češnjaka
30 g maslaca
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar
Priprema
Patku narezati na komade. Preliti ih mješavinom meda, octa i oguljenog češnjaka te ostaviti u marinadi oko šest sati. Povremeno promiješati. Ocijediti komade mesa te ih ravnomjerno popržiti u posudi za pečenje na već zagrijanom ulju i maslacu. Blago posoliti i dobro popapriti te preliti marinadom. Patku peći oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Povremeno je zaliti njezinim sokom. Kad se ispeče, ocijediti meso i držati ga na toplom. Odstraniti mast iz umaka od pečenja i dodati mu tri žlice vode. Patku staviti na pladanj, preliti je toplim umakom i odmah poslužiti.
Piletina s medom
Sastojci
1 domaće pile
130 g meda
2,5 dl svježeg soka naranče
1 žličica umaka harrisa
3 režnja češnjaka
1 žličica svježe naribanog đumbira
2 naranče s tankom korom
4 limuna
1 žlica smeđeg šećera (muscovado)
2,5 dl pilećeg temeljca
maslinovo ulje, sol, papar
Priprema
Oprano i osušeno pile staviti u dublju namašćenu posudu za pečenje, ne veću od pileta, kako sokovi ne bi izgorjeli. Sok od naranče pomiješati s medom, umakom harrisa, naribanim đumbirom, solju i paprom te izmiksati. Manji dio tekućine izliti u unutrašnjost pileta, a veći dio po njemu. Ostaviti malo tekućine za poslije. Peći 45 minuta na 200 stupnjeva. U međuvremenu limun narezati na četvrtine, pokapati ga maslinovim uljem i pomiješati sa smeđim šećerom. Pile izvaditi, žlicom pokupiti sok od pečenja te preliti po piletu. Dodati ostatak soka od naranče i meda te limune sa šećerom. Peći još 45 minuta. Ako pile nije dobilo hrskavu koru, peći još 15 minuta. Potom pile izvaditi, u umak dodati pileći temeljac te zdjelu od pečenja s umakom staviti na plamenik i kuhati do željene gustoće.
Medovik torta
Sastojci
Tijesto:
3 jaja
20 dag šećera
3 žlice meda
18 dag maslaca
2 žličice sode bikarbone
40 dag oštrog brašna
Krema:
40 dag šećera
1,5 l kiselog vrhnja s najmanje 20% mliječne masti
šećer u prahu ili kakao u prahu za posipanje
Priprema:
Za kremu kiselo vrhnje i šećer lagano promiješati i ostaviti u hladnjaku. Nakon 30 minuta promiješati još jedanput i vratiti u hladnjak. Postupak ponavljati dok se šećer ne rastopi. Ostaviti u hladnjaku. Na laganoj vatri otopiti med i maslac. Na pari miješati jaja i šećer električnom miješalicom dok smjesa ne postane pjenasta i gusta (oko 15 minuta). U tu kremu dodati toplu mješavinu meda i maslaca pa još kratko miješati. Dodati sodu bikarbonu, izmiješati i skloniti sa štednjaka. Brašno dodavati u nekoliko navrata, miješajući kuhačom. Tijesto ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Od ohlađenog tijesta napraviti 5 do 7 kora veličine kalupa za tortu. Kore peći kratko, 6 - 8 minuta na oko 180 stupnjeva, pazeći da se ne prepeku. Ostaviti ih da se ohlade. Kremu mazati preko svake kore i slagati kore jednu na drugu. Zadnja kora se ne maže kremom. Prekriti tortu folijom i ostaviti u hladnjaku 24 sata. Prije posluživanja posuti šećerom u prahu ili kakaom i ukrasiti komadićima krupno narezanih oraha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....