Rižoto od buče

 KATIJA ŽIVKOVIĆ
Gastronomski doživljaj

Rižoto od buče ili tuna tartar? Imamo 2 sjajna recepta poznatog chefa koji će vas oduševiti

Chef Dubravko Stanojević svojim gostima nudi uzbudljivu gastronomsku priču u atraktivnom ambijentu renesansnog vrta s pogledom na Srđ i morsku pučinu.

Chef Dubravko Stanojević svojim gostima nudi uzbudljivu gastronomsku priču u atraktivnom ambijentu renesansnog vrta s pogledom na Srđ i morsku pučinu.

Dubrovački restoran Natali, smješten u vrtu istoimenog ljetnikovca iz 16. stoljeća, spaja mediteranske okuse s francuskim kulinarskim tehnikama u ‘režiji’ chefa Dubravka Stanojevića, a svojim gostima nudi uzbudljivu gastronomsku priču u atraktivnom ambijentu renesansnog vrta s pogledom na Srđ i morsku pučinu. Kao nadahnuće za naše čitatelje chef Stanojević doosi dva recepta klasika svog menija - rižoto od buče i tartar od tune.

image

Chef Dubravko Stanojević

KATIJA ŽIVKOVIĆ
image

Iz vrta ljetnikovca vide se Srđ i more

VERONICA AREVALO ALLENDE

Rižoto od buče

SASTOJCI: pire od buče, glazirana buča, rikula, čips od parmezana, začini

PRIPREMA

Pire od buče: Buču temeljito oprati, prerezati je na pola i ukloniti sjemenke iz sredine. Polovine buče aromatizirati češnjakom, ružmarinom, timijanom, maslinovim uljem, soli i paprom. Zamotati buču u aluminijsku foliju i peći u pećnici na 160 stupnjeva oko sat i pol, ili dok ne omekša. Nakon pečenja, buču pretvoriti u pire.

Čips od parmezana: Naribani ili tanko narezani parmezan ravnomjerno rasporediti na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u pećnici na 160 stupnjeva 5 - 6 minuta, ili dok parmezan ne poprimi zlatnosmeđu boju. Ostaviti da se ohladi kako bi se stvrdnuo i postao hrskav.

Rižoto od buče: Rižu pripremiti prema uobičajenom postupku, uz dodatak začina po ukusu. U tavi pirjati rižu, luk, češnjak i začine dok luk ne postane staklast. Podliti rižu bijelim vinom i povrtnim temeljcem, pa nastaviti kuhati. Kada je riža kuhana oko 70 posto, dodati pire od buče i nastaviti kuhati do kraja. Na samom kraju umiješati maslac i parmezan. Maknuti rižu s vatre i dodati šaku rikule. Promiješati kako bi rikula ostala al dente. Poslužiti rižoto s preprženim bučinim sjemenkama, uljem od buče, glaziranom bučom, klicama i čipsom od parmezana.

image

Rižoto od buče

KATIJA ŽIVKOVIĆ

Tuna tartar

SASTOJCI: jadranska tuna, domaća spicy, majoneza, kapari

PRIPREMA

Jadransku tunu narezati na kocke. Pripremiti emulziju od octa, vode i šećera te kratko ukiseliti tunu. Sve mora biti hladno kako bi se održala svježina i tekstura ribe. Pripremiti majonezu tako da se u posudi izmiješa žumanjak, sok od limuna, žličica senfa, maslinovo ulje, peršin, ljutika, tabasco i malo kapara (u restoranu ih koriste iz vrta ljetnikovca). U to umiješati kockice tune. Dodati sol, papar i kap maslinovog ulja po ukusu. Smjesu od tune i majoneze staviti u kalup ili oblikovati prema želji. Dekorirati tartar ukiseljenim rotkvicama, čipsom od kapara, prahom od crnih maslina i cvijetom kapara.

image

Tuna tartar

KATIJA ŽIVKOVIČ
Linker
05. rujan 2024 11:07