Osim što su ukusne, često su i zdravije, a osiguravaju da već poznati recepti dobiju svoju poboljšanu verziju.
Nakon objave članka u kojem sam opisala svoj 30-dnevni eksperiment s plant based prehranom, shvatila sam koliko mnogo ljudi razmišlja o istom. Svatko ima određen vlastiti odnos prema mesu u prehrani, no nekako se ispostavilo, čak i oni zakleti mesojedi što su stariji uglavnom shvate da im ne trebaju velike količine, niti da im godi jesti ga svaki dan. Također sve više ljudi osvještava i promišlja o tome kakvu hranu unosi u sebe, njeno porijeklo i nutricionističku kvalitetu. Također mnogo ljudi shvaća da im mlijeko i mliječni proizvodi škode, no svejedno ih koriste jer su potrebni u brojnim receptima. No postoje vege zamjene, koje osim što su ukusne, često su i zdravije. Iako sam većinu ovih namirnica koristila godinama, neke sam se potrudila nabaviti kada sam odlučila izbaciti sve namirnice životinjskog porijekla s jelovnika.
Soja: gotovo svako jelo koje u sebi sadrži mljeveno meso (bolonjez umak, lasagne, punjene paprike, ćufte...) bez imalo muke možete napraviti u vege verziji sa sojinim ljuskicama. Odvojite željenu količinu u zdjelicu i namočite ih na nekoliko minuta (otprilike koliko vam treba da pripremite ostatak namirnica) i zatim ih takve nabubrene koristite kao što biste meso, uz sve začine koje volite.
Namazi: sve grahorice idealne su za pripremanje ukusnih i zdravih namaza. Da se hummus radi od slanutka to svi znaju, po istom principu slanutak možete zamijeniti grahom ili lećom. Zatvorite ga u staklenku i nekoliko dana imate prefini namaz za doručak, ili "dip" za krekere za kućna druženja.
Zaželjeli ste se gulaša, nema problema - tu su gljive. Jesen je njihovo vrijeme, uz pregršt recepata koji postoje online, uz mnogo manje kuhanja, možete dobiti zasitan obrok u zdravijoj verziji.
Kajgana, ali od tofua. Ako nemate ambicija niti želja raditi pitu, tofu se može pretvoriti u "kajganu". Pakiranje od 200 grama dovoljno je za 2 obroka. Odrežete željenu količinu, narežite ga i izmrvite vilicom, na tavi i malo ulja ga "ispecite" kao što biste jaje i začinite po ukusu.
Zamjene za mliječne proizvode
Tofu kao biljni (svježi) sir. Još i prije mog dugogotrajnog staža veganstva od niti dva mjeseca, često sam tofu koristila umjesto svježeg sira u pitama, odnosno štrudlama. Idealno se slaže s, primjerice, špinatom. Jednostavno ga je pripremiti: uzmite 2 pakiranja od 200 grama, prvo usitnite "na grubo" uz malo (biljnog) mlijeka i pomoću štapnog miksera postaje kremasta smjesa koju zatim začinite po ukusu. Za bolji okus možete tofu obogatiti s nekoliko žlica hummusa, sezamom, chia sjemenkama, sjeckanim peršinom ili vlascem, dimljenom paprikom... I vaša smjesa za nadjev pite "od sira" je gotova.
U svakom jelu u kojem je potrebno mlijeko - savršena zamjena su biljna. Od mnogih odaberite ono koje vam je najviše po ukusu.
Postoje i biljne verzije sireva, u običnim marketima nađe se barem (a najčešće i samo) jedna vrsta. Jedino što treba uzeti u obzir pri termičkoj obradi jest, da mu treba dosta manje vremena nego običnom siru da se rastopi.
Zobeno ili sojino vrhnje za kuhanje: odlična su zamjena za ono klasično, čak i ako obožavate mliječne proizvode, i jedete ih, kuhanje s vrhnjem može biti dosta teško. Biljna verzija vrhnja za kuhanje je dosta lakša, okusom u jelima ne odskače, a opet im da kremastu gustoću.
Biljni jogurti nešto su slatkijeg okusa nego onaj mliječni, ali sigurno vam neće uzrokovati uobičajene (gastro) probleme.
Zamjena za "ribani" sir za tjesteninu može se nabaviti u drogeriji na odjelu zdrave prehrane, a napravljena je od mljevenih oraščića. Okusom komplimentira paštu, baš onako kako se očekuje od takvog posipa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....