Planirate li organizirati blagdansko druženje s prijateljima, iznenadite ih ukusnim mini delicijama koje su ugodne i oku i nepcu.
Najljepše doba u godini nam je sve bliže, a kako bi iznenadili svoje prijatelje i obitelj, odvojili smo slane recepte koji će oduševiti vaše goste.
Grisini s brusnicama
SASTOJCI:
- 240 ml mlake vode
- 1 žličica šećera
- 1 vrećica suhog kvasca
- 100 g parmezana
- 50 g suhih brusnica
- 200 g glatkog brašna
- sol
- 3 žlice ulja
- 1 žličica dijon senfa
Vodu, šećer i kvasac staviti u manju posudu, promiješati i pustiti da se zapjeni. U međuvremenu naribati sir, brusnice narezati na manje komade. U veću posudu za miješanje dodati brašno, sol i promiješati. Uliti zapjenjen kvasac te dodati ulje i senf. Promiješati, tijesto će biti malo ljepljivo, no ne dodavati brašno. Kada se tijesto fino sjedinilo, dodati brusnice i parmezan. Sada lagano miješati da se svi sastojci sljube.
Posudu prekriti krpom i pustiti da se tijesto diže oko sat vremena najmanje. Dignuto tijesto staviti na lagano pobrašnjenu podlogu i razvaljati u oblik pravokutnika. Kotačićem za tijesto rezati trake širine 2 centimetra. Lim za pečenje obložiti papirom za pečenje. Uzeti traku tijesta držeći s oba kraja i vrtjeti u suprotnim smjerovima. Staviti na podlogu za pečenje. Krajeve tijesta lagano utisnuti da ostanu na mjestu. Peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta dok ne porumene.
Palenta s butternut tikvom i sirom
SASTOJCI:
- 120 g instant palente
- 600 ml mesnog temeljca ili vode
- 50 g maslaca
- 1 žlica sjeckanog ružmarina
- 400 g butternut tikve
- 150 g sira brie
- 2 žlice brusnica
- 8 - 10 listova kadulje
Temeljac ili vodu uliti u posudu, dodati maslac i zakuhati. U proključalu tekućinu dodati instant palentu i kuhati prema uputama na pakiranju. Odmah izliti u veći pleh, poravnati i pustiti palentu da se dobro ohladi.
Butternut tikvu oguliti, narezati na kockice i staviti u kuhinjskim papirom obložen protvan. Dodati koju kap maslinovog ulja i staviti peći na 180 stupnjeva oko pola sata ili dok ne omekša.
Ohlađenu palentu kalupom u obliku zvjezdice oblikovati, složiti na pladanj te servirati dalje redom pečenu tikvu, zatim sir narezan na listiće, brusnice, kadulju i zaliti s nekoliko kapi maslinovog ulja.
Osvježavajuća salata s plavim sirom
SASTOJCI:
- 300 g miješane zelene salate
- 2 jabuke (gala ili idared),
- 1 šipak
- 50 g badema
- 50 g indijskih oraščića
- 50 g lješnjaka, 20 g grožđica
- 200 g plavog sir
DRESING:
- 50 ml ulja
- jabučni ocat
- 1 žlica meda
- sok pola limuna
- sol
- papar
Sve sastojke staviti u zdjelicu i dobro promiješati. Preliti preko svih sastojaka i servirati.
Pečena svinjetina u papru
SASTOJCI:
- Jedan kilogram svinjetine po izboru (but, kare ili file)
- 2 žlice šarenog papra
- prstohvat čilija
- krupna sol
- prstohvat mljevene crvene paprike
- žličica nasjeckanog ružmarina
- 250 g mlinaca
- 3 žlice ulja
- 200 ml bijelog vina
- 300 ml mesnog temeljca ili vode
- 300 g krekera
U mužar staviti papar i krupnu sol te malo usitniti. Dodati čili i mljevenu papriku. Dobivenom začinskom mješavinom dobro s vanjske strane začiniti meso. Obložiti sve strane mesa. Začinjeno meso staviti u posudu za pečenje s poklopcem, dodati ulje, temeljac i bijelo vino. Posudu poklopiti i staviti u pećnicu. Peći na 180 stupnjeva oko dva sata. Nakon tog vremena povećati temperaturu na 200 stupnjeva, maknuti poklopac s posude i zapeći meso da se dobije fina hrskava korica. Tekućinu gdje se peklo meso procijediti i staviti sa strane.
Mlince natrgati na manje komade. U manjoj posudi zakuhati oko 200 ml vode i njome pofuriti mlince da omekšaju. Malo omekšale staviti na masnoću od pečenja i staviti u pećnicu na deset minuta na 180 stupnjeva. Na kreker staviti tople mlince i meso narezano na tanke šnite.
Povrće pečeno u mini posudi
SASTOJCI:
- 500 g šampinjona
- ulje
- 2 srednja poriluka
- 3 češnja češnjaka
- 100 g graška
- sol
- papar
- peršin
- 150 g gaude
- 200 g lisnatog tijesta
U posudu iliti ulje, zagrijati te kratko dodati na kolutiće narezan poriluk. Kratko popržiti. Dodati na listiće narezane gljive, kratko pirjati. Zatim dodati grašak i začine te sve sjediniti i kuhati par minuta. posudu maknuti s vatre, dodati sir i nasjeckani peršin. U manje keramičke posude rasporediti smjesu. Lisnato tijesto oblikovati s kalupom u obliku bora te staviti na povrće. Lisnato tijesto premazati razmućenim jajetom i staviti peći.
Peći dok lisnato tijesto ne porumeni, servirati toplo.
Košarice od lisnatog tijesta punjene francuskom salatom
SASTOJCI:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 1 jaje za premazivanje
- 4 krumpira
- 2 mrkve
- 150 g graška
- 2 kuhana jaja
- 150 g kiselih krastavaca
- 200 g kiselog vrhnja
- 100 g majoneze
- 1 žlica senfa
- sol
- papar
Lisnato tijesto tanko razvaljati. Okruglim kalupom oblikovati tijesto. Donji, bazni dio je puni krug, svaki idući treba ostati samo prsten kruga da bi prilikom pečenja ostala sredina u koju će ići nadjev. Na lim obložen papirom za pečenje staviti cijeli krug lisnatog tijesta, premazati ga razmućenim jajetom, zatim jedan prsten tijesta koji također treba premazati jajetom, na njega staviti drugi prsten tijesta, premazati i na vrh treći dio tijesta. Staviti u pećnicu te peći na 180 stupnjeva dok tijesto ne porumeni, oko 15 minuta.
Dok se košarice peku skuhati sastojke za francusku. Krumpir u ljusci, mrkvu, jaja i grašak. Krumpir oguliti i narezati na kockice. Isto učiniti s mrkvom. Zatim dodati grašak, naribana kuhana jaja i kisele krastavce narezane na vrlo male kockice. Sve promiješati. U drugoj posudi miješati vrhnje, majonezu, senf. Kada su se svi sastojci sljubili, dodati povrću. Lagano miješati, začiniti solju i paprom. Ohlađenom francuskom napuniti košarice od lisnatog tijesta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....