BERISLAVA PICEK CROPIX
slasni desert

Slatki hit hladne sezone: Vrijeme je za najmekše cimet rolice, imamo odličan recept

Naša suradnica Slavica Šagolj u detalje je ispisala recept za cimet rolice koje uvijek, bez iznimke, oduševe i najveće ljubitelje te slastice.

Naša suradnica Slavica Šagolj u detalje je ispisala recept za cimet rolice koje uvijek, bez iznimke, oduševe i najveće ljubitelje te slastice.

Čak i ako niste veliki ljubitelj cimeta općenito, ovaj desert bi vas mogao osvojiti. Već nekoliko sezona cimet rolice su pravi hit jeseni i zime pa ako ste spremni okušati se u njihovoj pripremi ovo je recept s kojim nećete pogriješiti.

Cimet rolice

Tijesto

  • 130 ml toplog mlakog mlijeka
  • 21 g svježeg kvasca (pola kockice)
  • 1 žlica šećera, 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 180 g čvrstog jogurta
  • 1 veće jaje

Nadjev

  • 100 g omekšalog maslaca
  • 120 g smeđeg šećera, 2 žlice cimeta

Preljev

  • 120 g krem sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 1 vanilin šećer
image
BERISLAVA PICEK CROPIX

Priprema

Na samom početku važno je napomenuti da svi sastojci moraju biti sobne temperature. U mlako mlijeko staviti šećer i kvasac pomiješati i pustiti da se zapjeni, oko 10 minuta. U veliku zdjelu staviti sve suhe sastojke, dodati zapjenjen kvasac, jaje i jogurt te umijesiti glatko tijesto. Posudu s tijestom prekriti krpom i ostaviti da se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči.

Dignuto tijesto radi lakšeg valjanja staviti na papir za pečenje i razvaljati u oblik pravokutnika dimenzija cca 50 x 40 cm. Po tijestu rasporediti smjesu za nadjev koja se sastoji od maslaca, smeđeg šećera i cimeta. Tijesto lagano zarolati u štrucu.

Oštrim nožem rezati rolice debljine oko 2,5 cm te svaku složiti u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Rolice ne lijepiti jednu uz drugu jer se još prije pečenja moraju dizati minimalno dvadeset minuta. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva oko 20 minuta.

Dok se tijesto peče pripremiti preljev. Omekšalom maslacu dodati krem sir i šećer u prahu, sve dobro izmiješati da se dobije glatka smjesa. Tek izvađene rolice iz pećnice premazati pripremljenim preljevom. Obavezno od- mah mazati da se preljev sljubi s tijestom.

Linker
03. listopad 2024 03:04