Donosimo recepte za najpopularnije zimske napitke koji nas griju, liječe i okusima vode na put oko svijeta.
Hot Toddy, Škotska
U škotskom gradu Edinburghu postoji Todov bunar, odakle su pubovi u 18. stoljeću crpili vodu pa se vjeruje da je po njemu nazvano ovo piće.
Sastojci:
- 1 šalica kuhane vode
- škotski viski po želji
- 1 žlica meda
- 5 klinčića
- pola cijeđenog limuna,a pola narezanog na kriške
- štapić cimeta
Postupak:
U šalicu dodati viski, med, klinčiće, limunov sok i narezani limun. Preliti vodom, promiješati sa štapićem cimeta i ostaviti u šalici. Pustiti da odstoji nekoliko minuta pa poslužiti.
Canelazo, Južna Amerika
Riječ je o klasičnom zimskom piću popularnom u Južnoj Americi, a najviše u planinskim dijelovima Ekvadora, Kolumbije i Perua.
Postupak:
- 3 šalice vode
- 1,5 šalica smeđeg šećera
- 2 cijeđene limete
- prstohvat soli
- 6 štapića cimeta
- piće Aguardiente
- rakija od jabuke ili rum
U tavi zakuhati vodu, šećer, sok limete i štapiće cimeta. Kuhati 10 minuta pa dodati alkoholno piće po želji. Procijediti i poslužiti.
Vrući rum s maslacem, Sjedinjene Države
Najstarije je piće u američkoj državi Maine, a potječe iz kolonijalnih vremena.
Sastojci:
- pola šalice neslanog maslaca
- pola šalice javorovog sirupa
- 1 žličica mljevenog cimeta
- prstohvat soli
- pola šalice ruma
- 1 šalica tople vode ili svježe jabukovače
Postupak:
Pomiješati sve sastojke i napitak lagano zagrijati na tavi. Ukrasiti cimetom.
Glogg, Skandinavija
U nordijskim zemljama pije se barem od 16. stoljeća, a konzumirali su ga glasnici i poštari koji su putovali na konjima ili skijama po hladnom vremenu.
Sastojci:
- 4-5 šalica vode
- 2 šalice šećera
- 1 mahuna vanilije
- 4 komadića cijelog cimeta
- prstohvat klinčića
- prstohvat kardamoma
- prstohvat zvjezdastog anisa
- pola naranče
- pola limuna
- alkoholno piće po želji (crno vino, porto, gin, votka)
Postupak:
Sve sastojke staviti u lonac i pažljivo miješati dok se šećer ne rastopi. Ostaviti da se hladi 24 sata. Procijediti i ukrasiti sa štapićima cimeta, agrumima, orašastima plodovima i grožđicama.
Irska kava, Irska
Izumio ju je kuhar Joe Sheridan u zračnoj luci Shannon 1943. kako bi razveselio umorne putnike.
Sastojci:
- svježe skuhana crna kava
- irski viski
- smeđi šećer
Postupak:
Na dno šalice staviti 1 čajnu žličicu smeđeg šećera i viskija po želji. Uliti kavu i promiješati. Dodati šlag.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....