INES STIPETIć
Divota!

Specijaliteti poznatog chefa za prste su polizati! Jednostavni su za pripremu, a izgledaju kao iz restorana

Chef Mika Alix, koji u Zagrebu organizira kulinarske radionice za amatere, čitateljima Glorije IN donosi jelovnik idealnog proljetnog ručka.

Chef Mika Alix, koji u Zagrebu organizira kulinarske radionice za amatere, čitateljima Glorije IN donosi jelovnik idealnog proljetnog ručka.

Francuski chef Mika Alix, koji posljednjih šest godina živi u Zagrebu, ovih je dana postao hrvatski predstavnik podružnice gastro udruženja “Disciples Escoffier International”, osnovanog u čast Augusta Escoffiera, koji je u 19. stoljeću udario temelje modernog restoranskog i hotelskog kulinarstva, a njegova knjiga “Le Guide Culinaire” i danas se smatra kulinarskom Biblijom.

Mika Alix s diplomom kulinarske škole “Institut Paul Bocuse” svoju je hrvatsku gastro avanturu počeo prije više od tri godine otvorivši francusku palačinkarnicu u srcu Zagreba, a nakon što je “prerastao” taj prostor, otvorio je bistro u blizini.

No, taj je poslovni potez prekinuo nekoliko mjeseci uoči početka pandemije, kada je pozvan na praksu u Elizejsku palaču u Parizu. Ondje je, naime, bio u službi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a potom je pozvan u Ritz.

Čitajte i: Napustio Zagreb i u zagorskom selu ostvario veliki san: Tri recepta vlasnika malene farme s velikim delicijama

image
Francuski chef Mika Alix
INES STIPETIĆ

Međutim, samo nekoliko mjeseci nakon njegovog dolaska vrata glasovitog pariškog hotela su zatvorena zbog korone pa se Mika Alix vratio u Zagreb. Sada se bavi konzultacijama za restorane i profesionalne kuhare, ali i amatere željne učenja, kojima drži razne kulinarske radionice.

- Veselje mi je prenositi znanje koje sam godinama skupljao po najboljim francuskim školama i restoranima. Završio sam i školu u kojoj se, primjerice, radi samo na tehnici sous vide, što u prijevodu znači “u vakuumu”, a koristi se za sporo kuhanje - kaže Mika Alix, koji se u pripravu hrane zaljubio uz baku, jednako strastvenu u kuhanju i danas kada ima 93 godine.

Uz nju je, kaže, zavolio i palačinke i juhu od luka, tradicionalna francuska jela, a od hrvatskih su mu omiljeni mlinci s masnoćom od pečene patke ili purice, sarma, pašticada… Voli i naša vina, kao i maslinova ulja, a smatra da su temelji dobrog jela svježe sezonske namirnice, mirisni začini i ispravna tehnika priprave.

image
Proljetni vrt
INES STIPETIĆ

Proljetni vrt

SASTOJCI

  • 16 mladih mrkvi
  • 6 - 8 kom. mladog luka
  • svežanj vlasca
  • 150 g kravljeg sira
  • 50 g jogurta
  • 50 g sirnog namaza
  • 1 limeta
  • sol, papar

SASTOJCI ZA CRUMBLE OD PARMEZANA

  • 80 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 70 g ribanog parmezana

PRIPRAVA

Rukama pomiješati omekšali maslac, brašno i parmezan. Formirati kuglicu i nježno je razvaljati na papir za pečenje. Smjesu prekriti papirom za pečenje i peći na 160 stupnjeva oko 20 minuta. Pustiti da se ohladi, staviti u vrećicu i razmrviti da se dobije fini crumble. Pomiješati kravlji sir, jogurt i sirni namaz sa sitno narezanim vlascem, sokom limete soli i paprom. Mrkvu oguliti i prerezati na pola. Sir servirati u tanjur, zapiknuti mrkvu i posložiti mladi luk. Ohladiti prije serviranja i posuti crumbleom od parmezana.

image
Puretina sa šparogama, anisom i komoračem
INES STIPETIĆ

Puretina sa šparogama, anisom i komoračem

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

  • 600 g puretine
  • 8 zelenih šparoga
  • 100 g šampinjona
  • 1 luk, 30 g maslaca
  • 1 žlica gorušice
  • 200 ml vrhnja
  • 1 komorač
  • prstohvat anisa u prahu
  • maslinovo ulje
  • sol, svježe mljeveni papar
  • crveni papar u zrnu

PRIPRAVA

Meso narezati na kockice, šparogama ukloniti tvrdi dio, šampinjone narezati na kriške. Oguliti i sitno narezati luk i komorač. Na zagrijanom ulju pržiti luk dok ne požuti, dodati komorač i šparoge te zajedno prepržiti još nekoliko minuta. Dodati šampinjone, posoliti, popapriti i pirjati sve zajedno još oko pet minuta. Maknuti s vatre i povrće izvaditi iz tave.

U istu tavu dodati još malo maslinovog ulja i začinjeno meso peći na jakoj vatri kako bi dobilo smeđu boju sa svih strana. Dodati maslac i uz miješanje meso još propirjati dok se ne karamelizira (2 -3 minute). Vratiti povrće, nježno umiješati senf i vrhnje. Sve zajedno pirjati još nekoliko minuta te pri kraju dodati prah anisa. Servirati s crvenim paprom u zrnu.

Čitajte i: Isprobala sam recept za jednostavno jelo o kojem bruji cijeli svijet: Iznenadilo me fantastičnim okusom!

image
Torta s jogurtom i jabukama
INES STIPETIĆ

Torta od jogurta i jabuka

SASTOJCI

  • 240 ml jogurta
  • 180 g šećera
  • 2 jaja
  • 80 ml suncokretovog ulja
  • 220 g brašna
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 2 jabuke

PRIPRAVA

Istući jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta, umiješati jogurt i ulje. Kada je smjesa homogena, dodati prethodno promiješano brašno s praškom za pecivo. Smjesu uliti u maslacem premazan i pobrašnjen kalup za torte. Jabuke oguliti, prepoloviti i narezati tanko na mandolinu pa ih posložiti na vrh smjese. Kolač peći na 170 stupnjeva 45 minuta.

24. prosinac 2024 18:40